Last news in Fakti

28 Ноември, 2021 20:55 3 154 28

Съседите водят паралелно разследване за трагедията на "Струма"

  • струма-
  • северна македония-
  • разследване

Ще се прави анализ дали превозното средство няма технически проблем

Съседите водят паралелно разследване за трагедията на "Струма" - 1

Все още няма категорична версия за катастрофата на магистрала "Струма", в която загинаха 45 души. Северна Македония скърби за загиналите в катастрофата свои граждани - всички разходи по транспортирането на телата и погребенията ще бъдат за сметка на държавата, заяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от bTV. Все още няма водеща версия за причините за тежкия инцидент на магистрала "Струма", който отне живота на 45 души. Разследващите изключват взрив. Следствието проверява версиите за човешка грешка, лоша маркировка и сигнализация на пътя, техническото състояние на автобуса.

"Ще се прави анализ дали превозното средство няма технически проблем, като повредена кормилна уредба, проблем със спирачките. При установяване и причините за смъртта на водача може да се променят и версиите, защото той може да е починал от заболяване преди да катастрофира", обясни в предаването "Тази сутрин" Бойко Найденов, бивш директор на Националната следствена служба.

Ако е имало допълнителен резервоар с гориво, следва да се установи дали е имал връзка със системите за сигурност, каза още бившият следовател.

И в Северна Македония се води паралелно разследване. Разпитан е собственикът на фирмата, която притежава катастрофиралия автобус. Във Фейсбук профила си Беким Хаджиу призна, че е бил заедно с туристите в Истанбул и каза, че съжалява за фаталния инцидент. Малката община Студеничани загуби най-много хора в катастрофата. Кметът посети двама от оцелелите в болницата.

Зулейха има рана на ръката, Ебип е добре. "От удара не може да се случи толкова голям пожар, хората загинаха от пожара, а не от самата катастрофа", смята Ебип.

Властите проверяват защо без редовни документи автобусът е минавал безпроблемно границите, каза пред bTV македонският външен министър Буяр Османи. "Очевидно е имало проблеми във функционирането на компанията, фирмата е имала лиценз. Но конкретният автобус не е имал редовни документи“, посочи той.

Съдебни лекари от Република Северна Македония се очакват у нас, за да може да се ускори процесът по идентификация на загиналите в катастрофата.

Властите в Северна Македония ще поемат всички разходи за погребенията на загиналите 45 души.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    11 17 Отговор
    проблемат е вав афтобуса патят е нов нияма пукнатина дори то нияма какво да те растресе да потскочиш да се сабудиш може и шофиора да е заспал при това полужение
  • 2 Съседите да вземат...

    27 6 Отговор
    ...да публикуват колко туби с
    контрабанден бензин е имало в багажното отделение на автобуса...!!!
  • 3 Помак

    24 1 Отговор
    Спорет мен е имало нешто силно запалимо и то ваф количиня от 500кг или един тон... Бог да ги прости загиналите!
  • 4 мечо

    5 15 Отговор
    на гладак пат като женски гас е лесно човек да заспи туи не е като едно време на кумонистите патиштата целите вав дупки
  • 5 Hoho Boho

    37 0 Отговор
    Никакъв технически проблем на превозното средство,
    никакъв разбит път,
    никакви липси на лицензи и документи

    НЕ ОБЯСНЯВА ТОВА МИГНОВЕНО БУРНО ГОРЕНЕ НА АВТОБУСА

    Коментиран от #10

  • 6 Кую

    13 0 Отговор
    Някой играе хоро на гърба на почернените семейства.
  • 7 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 9 Отговор
    Само управляващите, разследващите и проектантите и строителите на тези сукаци, БСПстради и Бойкостарди у нас. И отговарящите за подръжката "Батко и Батко" и БОЙКОкалинки. Още не са разбрали, че пътя е виновен за катастрофата. А за многото жертви е виновен пожара. Но надали ще разберем каква е причината за него, защото огъня е унищожил всички доказателства. Дизеловото гориво не се запалва толкова лесно и толкова бързо.

    Албанците са свирепи отмастители, вендетата им е в кръвта. Само трябва да им покажем виновниците: Станишев и Борисов. И съвсем скоро ще ни оправят държавата, като разрешат най-големите проблеми у нас тези с Борисов и Станипев и лакеите им.
  • 8 Соросоид

    23 0 Отговор
    В РСМ вече се чуват гласове дали не е превозван лесно запалим химикал - прекурсор за проивзодство на хероин. Знае се, че албанската мафия държи стабилен дял в търговията с хероин в Европа.
    Много е странен този пожар както ни го описват - за няколко минути да стопи целия автобус, без да има шанс пътниците да счупят стъклата.

    Коментиран от #23

  • 9 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    18 0 Отговор
    Както казват другите по-горе. Има някаква причина за този бърз и силен пожар, която се крие. Да направят следствен експеримент за да се види, че причината не е дизеловото гориво, а нещо друго. При такъв голям пожар и висока температура, вероятно доказателствата са изгорели напълно.
  • 10 Хъхрх

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Hoho Boho":

    Да те светна, при "безкислородно" горене, когато се счупи джам става бууууммм
  • 11 Препатил

    11 2 Отговор
    Мутри поляха колата ми с бензин и я запалиха през нощта . Счупиха с камък страничното стъкло и поляха седалките .Не съм засичал време , но въпреки бурните пламъци след изгасяването от пожарната , подарих колата на мой познат автомонтьор , който успя да я възстанови и продаде ! Гарантирано в рейса е имало туби с гориво , за да изгори така бързо !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Соросоид

    9 0 Отговор
    Следете дали в близките дни няма да има акция на КПП-та на турската и македонската граница заради "корупция". Ако има такава, значи гранична полиция и митничари са проспали нещо в автобуса, да не кажа умишлено пропуснали.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Павел пенев

    9 0 Отговор
    Нека експертите да кажат силно запалими ли са прекурсорите за наркотици,както и перилни препарати,където обикновено се маскират за трафик.

    Коментиран от #20

  • 17 Галина колева

    8 0 Отговор
    Нека разследват. Да видим резултатите. Да почиват в мир нелепо загиналите.
  • 18 А питам

    20 1 Отговор
    На всеки му е ясно, че в автобуса е имало нещо, което е изпепелило хората. И това е главната причина за смъртта им.
    Но забележете, как по медиите постоянно въртят Диана Русинова от фондацията "Европейският център за транспортни политики", която всячески се труди да изкара главната причина съвсем друга.
    Чудно, кой я финансира и какви интереси представлява?

    Коментиран от #19

  • 19 Верно!

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "А питам":

    И тая Диана Русинова- на всяка манджа-мерудия...!Всичко знае как трябва да е,ама само кусури намира ..!А да вземе нещо на практика да промени...- няма...?!?!
  • 20 Освен...

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Павел пенев":

    ....контрабандните туби с бензин,с които 100% са били натъпкани и другите 3 автобуса...!Се говори,че е имало и масово купуване с кутии за Коледа на пиратки и други подобни,които в Македония са дефицит...!!!
  • 21 Само

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тодор ЖИВКОв":

    Ник Козлодуй може да ти отговори
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 100%...

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Соросоид":

    ...оцелелите,а и пътниците от другите автобуси знаят,че се е превозвало туби с контрабандно гориво,кутии с коледни пиратки и не на последно място-заготовки за наркотици в големи количества...!Но си траят...,за да не ги пречука албанската мафия...!!!
  • 24 котраг

    2 0 Отговор
    Ще си ги поемете я ние татарите ли да ви поемаме бакийте. И ЕС през крив макарон !!!

    Коментиран от #25

  • 25 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "котраг":

    Никой няма да ни пита и евробюрократите ще си ги приемат в ЕС,без да ни питат дори ...
  • 26 Нормално е

    3 0 Отговор
    Да има паралено разследване на държавните органи в Македония. Но това което не се споменава е частно разследване от фирми като пинкертон. Разследване за тероризъм , нелегален внос / износ на забранени стоки ,
    Опит за подкупи , корупция. Сега да се върнем към случая малко преди да стане 1 година по рано гжа Петя Аврамова
    Предлага въвеждане на интелигентни системи , Който трябва да служат за предварително и рано предупреждение от задръствания , лошо време и други. Диспечерите отговарящи и на блюдаващи за магистралата
    Трябва да напишат съобщения на таблата на магистрала 5-20 километра , да сменят скоростта на ограничителните пътните знаци , да затворят пътя посреством табели над платното, да уведомят съответните органи за съответната помощ. Още един път да кажем че не сме идеални имало е голям шанс да бъдат спасени. АКО ИМАХМЕ ТЕЗИ СИСТЕМИ ,АКО ИМАХМЕ КПП ПО ЧЕСТО РАЗПОЛОЖЕНИ ,АКО ИМАХМЕ ХИЛИКОПТЕР. СИГОРНО ИМА ГРЕШКИ ОТ БЪЛГАСКА СТРАНА В ЗАКОНА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ВСИЧКО. НАДЯВАМ МЕ СЕ ДА ПРОМЕНИ МНОГО НЕЩА ЗАКОНА,ИНТЕЛИГЕНТНИ СИСТЕМИ , ПО ЧЕСТО РАЗПОЛОЖЕНИ КПП НА ДАЙ И МВР - ПОЖАРНА , инсталиран ОмниТрак който показва какво , къде посредством сензорите на автобуса, тира, буса това ще ще да алармира собствениците и съответните органи. МОЖЕ ДА НАМЕРЯТ ЧЕ НЕ СМЕ РЕАГИРАЛИ И ДОШЛИ НА ВРЕМЕ ????
  • 27 Продажници сме

    2 0 Отговор
    За да изгори като факла е имало гориво. Всички са изгорели. Пак ще скрият истината и ще изкарат България виновна.
  • 28 Дабе

    1 1 Отговор
    Много добре се виждат лентите и явно е спускал с висока скорост.Има вероятност по някаква причина да е изтървал волана,но челен сблъсък не е имало и нафта от искри не се пали лесно.Двигателя е отзад и пламъка не е тръгнал от там.Само от снимката се изключват пътя и мантинелата като причина.Имало е нещо взривоопасно в багажното
Новини по държави: