Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 12:10 2 554 14

За домашното насилие няма социален статус, каза съпругата на посланика ни в Скопие

  • насилие над жени-
  • северна македония-
  • българия-
  • домашно насилие-
  • жени-
  • насилие-
  • биляна ангелова-
  • инициатива

Не е вярно, че повечето жени, жертви на насилие, са в бедните семейства

За домашното насилие няма социален статус, каза съпругата на посланика ни в Скопие - 1
Снимка: Shutterstock

След началото на пандемията от COVID-19 се увеличи броят на жените, пострадали от домашно насилие, коментира пред БТА съпругата на българския посланик в Република Северна Македония /РСМ/ Биляна Ангелова, която е инициатор на кампания в подкрепа на жертвите на домашно насилие.

Вече са изпратени писма до кметовете в Република Северна Македония с молба на 12 декември, в 12.00 часа на площадите в различни градове там, включително и в столицата в Скопие, да бъдат организирани събирания на хора, които да кажат "Не" на насилието вкъщи. Мотото е "СТОП на домашното насилие! Бъди храбра" и това е и основният апел на Биляна Ангелова към жените - да повярват в себе си и да бъдат смели. Защото смелостта е това, което най-много липсва на тези жени, казва тя. Когато вярваш в себе си, си силен и ще вървиш напред, а и ще предпазиш децата си - защото, ако търпиш насилието, дъщеря ти ще реши, че е нормално да понася такова отношение, а синът ти - че е нормално да го прави, обяснява Ангелова. Тя е включила в кампанията и хора, които да произнесат посланието "Бъди храбра" на различни езици, за да достигне то до различни хора и различни страни.

Стартирани са и DMS телефони за дарителство, като бенефициентите са три центъра - Организация на жените в Скопие, която е кризисен център за краткосрочен престой на жените, жертви на насилие, Кризисен център "Надеж", където жените могат да останат по-дълго, и "Една може" /One Can/ - за самотни родители, които трудно могат да намерят работа и реално са изправени сами пред света. Всеки от тези центрове има нужда от различни неща - например на Организацията на жените в Скопие, където пострадалите могат да останат между 24 и 48 часа, им трябват неща от първа необходимост, обясни Ангелова. Тя планира и хуманитарна кампания, в която хората могат да дарят всичко - от памперси за бебета до чаршафи и храни с дълъг срок на годност.

За инициативата тя е направила снимки на себе си и дъщеря си, гримирани като жертви на домашно насилие, и излиза с предложение и други жени от дипломатическия корпус да си направят такива фотоси, за да провокират сами себе си и останалите по един необичаен начин. Защото да се погледнеш в огледало като "жертва" ти носи неподозирани емоции и, вярвам, на близките - също, казва Биляна Ангелова. Ако има отклик, Биляна Ангелова планира да бъде направена изложба със снимките. Иначе тя е поканила художничката от Република Северна Македония Андрияна Мациев, която да покаже своите творби в рамките на кампанията. Самата художничка е самотен родител, с нелека съдба, а картините ѝ са абстрактни, смели и пъстри, пълни с добро настроение. Средствата от фотографиите и картините ще бъдат още един начин да се помогне на бенефициентите.

В Скопие ще бъде организирана и конференция на 7 декември, на която ще бъдат поканени представители на различни институции като министерствата на правосъдието и вътрешните работи, социалното министерство, както и на центровете, бенефициенти по кампанията. Идеята е да се събуди съвестта на хората към този проблем, да знаят жените какви са им правата, когато това им се случи, къде да отидат, как ги защитава държавата, казва инициаторката на кампанията. Събирането на смелост е изобщо да тръгнеш и оттук нататък да не бъдеш сам, институциите да работят за теб, обяснява тя и допълва, че жената трябва да се чувства сигурна в държавата, в която живее.

Не е вярно, че повечето жени, жертви на насилие, са в бедните семейства, финансовото положение няма значение, коментира Биляна Ангелова. Има много жени, които работят в големи компании, изглеждат перфектно, имат идеален маникюр, но мъжът им - например защото е ревнив, има проблеми с алкохола или е нервен, ги пребива, дава пример тя и отбелязва, че домашното насилие може да бъде и финансово, и психическо. В България преди началото на пандемията всяка четвърта жена беше жертва на домашно насилие, в Република Северна Македония - всяка трета, казва Ангелова и допълва, че пандемията е влошила ситуацията.

Биляна Ангелова търси начини да се окаже подкрепа и на деца и хора със специални потребности, тъй като пандемията се отразява и на тях. Една от идеите ѝ е да се направи модно ревю с продукти, изработени от хора със специални потребности, които умеят да шият, да плетат, да създават модели за дрехи или аксесоари. Така можем да покажем, че това са хора с умения и могат да работят на много места, например в модна къща, дава пример Ангелова. Тя създава кампании, които да са трайни във времето, а не просто еднократен акт. Успява да събира различни организации и хора да работят заедно за една кауза. Това е най-хубавото, което мога да направя - да успея да обединя всички, дори, когато са конкуренти, за да мислим заедно за доброто, казва Биляна Ангелова.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мастър Кий

    20 3 Отговор
    Няма друга толкова смешна съпруга на посланик, която да фигурира навсякъде. Сега явно се е захванала да прокарва извратената Истанбулската конвенция за джендърите.

    Коментиран от #8, #14

  • 2 АМИ

    9 3 Отговор
    ДА СЕ ОПРАВЯТ МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАСТИ!!!
    ДА СИ ЧУВАЛА ЗА НК???
  • 3 наблюдател

    14 2 Отговор
    поглеждам кой е авторът на пасквилчето и... не го чета.
    спестявам време и особено - нерви. а и едва ли човек може да научи нещо от платено матреалче за промотиране на дж.е.ндъ.ризЪма.
  • 4 Дългият

    5 0 Отговор
    За северомакедонците ясно, а как е в България?
  • 5 МАРА

    10 0 Отговор
    НАСИЛИЕТО СИ Е НАСИЛИЕ,В КОНСТИТУЦИЯТА СИ ИМА ЗАКОН И ТО ДОБЪР САМО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА
  • 6 Едуард Петров-Едо

    5 0 Отговор
    Тази поръчкова серия от подобни статии не е ли опит да се замитат далеч по-важни въпроси и проблеми, свързани със самото съществуване на населението на Планетата Земя?! Изброявам само някои от тях: Колосални войни от страна на САЩ, 203 след ВСВ! Русия е водила 8 войни! Израел също воюва със съседите си, за да оцелее! Северна Корея се въоръжи с ядрено оръжие! И прочее и прочее...! Ами напливът на ислямисти към Европа какво е, ако не е Екзистенциална заплаха за самото съществуване на европейските държави? Друг много сериозен проблем е ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ЗЕМЯТА И ОКЕАНА! КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ СЪЩО! ПРЕТОВАРВАНЕТО НА ГРАДОВЕТЕ И ДЪРЖАВИТЕ С ЛИЧНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА не е ли проблем? Много сериозен проблем е! Как например ДАТЧАНИТЕ, ХОЛАНДЦИТЕ, БЕЛГИЙЦИТЕ, ГЕРМАНЦИТЕ И МНОГО ДРУГИ ДА КАРАТ ВЕЛОСИПЕДИ, ВМЕСТО КОЛИ?; Как 25000 южно корейски корабостроители ежедневно ходят на тежка работа с велосипеди?! Южна Корея е на Първо Място по строеж на кораби в Света! Сега да попитам за домашното насилие! Който е ходил в Израел, навярно е забелязал, че жени търговки няма! Там бизнесът се върти от мъжете! Мъжете са задължени 3 пъти да се молят в Синагогите, за жените е препоръчително! На СТЕНАТА НА ПЛАЧА мъжете и жените са разделени- лявата част е мъжката! Там са извършва Конфирмацията на 13 годишните момчета от бащите и мъжете роднини! Майките надничат от женската част, надават ,,индиански" викове и хвърлят шепи бонбони! Мъжете и жените си знаят мястото, което е много важно, за
  • 7 Едуард Петров-Едо

    3 0 Отговор
    ...което е много важно за уважението, почитта, любовта и разбирателството в брака и семейството, и обществото! Написани са множество Духовни книги и други творби за правилния Духовен начин на мирно съвместно съществуване, но явно авторът на статията е слабо запознат! Жалко; Виждам и други лаици да вземат отношение по теми, по които представите и са ограничени! БОГ, КОЙТО НЕ ЛЪЖЕ И ЗНАЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, ТВОРЕЦ КАКТО МАКРОКОСМОСА, ТАКА И МИКРОКОСМОСА, ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!
  • 8 1917

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мастър Кий":

    Защо тази съпруга не попита предната съпруга на посланика?
  • 9 Всички материали за насилието над жени,

    3 0 Отговор
    които наводниха медиите, през последните седмици , са поръчкови и свързани с идването на власт на новото правителство. Тези материали с нищо няма да помогнат за туширани на домашното насилие, а представляват по-скоро " наръчник на насилника".По този начин бруталните типове " обменят опит" и придобиват самочувствие,че това което правят е в реда на нещата.Такива статии не помагат за решаване на проблема, а само го задълбочават.Така хората се настройват още повече срещу приемането на Истанбулската конвенция.
  • 10 Лелката

    1 1 Отговор
    Тая май говори от личен опит. То още в заглавието се чете това. А снимките са май истински.
  • 11 Рени

    6 0 Отговор
    Защо само насилието над жени? Аз самата имах съпруг, който ми прилагаше психическо насилие постоянно. Разделих се с него и сама отгледах детето си. Психическото насилие е вездесъщо - мъже използват жените си постоянно и живеят на техен гръб, като непрекъснато ги унижават. Вярно е и обратното - има жени, които издевателстват над мъжете си, хитруват, използват, иронизират, сравняват ги със земята, а добродушковците търпят, заради децата. Защо само насилие над жените? Ами психическият тормоз на началници към подчинени? Ами психическият тормоз на децата спрямо някои по-различни деца и спрямо по-умните, отличниците? А изобщо насилието - физическо и психическо - между човешките същества. Стига с тези джендъри! Опротивяхте вече на целия свят.
    Самият Алберт Айнщайн е бил домашен насилник. Съпругата му Милева Марич е стигнала до лудница от него. Той е класически пример в психиатричната литература на Запад за психически насилник. Измислете работещи начини за справяне с подобни хора - психологически трикове, арестуване и затвор на насилника - както е в САЩ и т.н. Стига с тази Истанбулска конвенция.
  • 12 Без Негри

    1 0 Отговор
    Искат джендърската Истанбулска конвенция да ни набутат предателите на народа.

    Намаляване на всякакво насилие става само чрез приемане и прилагане на Христовото учение. Само, че това не се харесва на гейове, лесбийки, либерали и джендъри.
  • 13 Хазо

    1 0 Отговор
    Съгасен съм с всичко, с изкл. на "тя и отбелязва, че домашното насилие може да бъде и финансово, и психическо." Това намеква,е ако мъжа ти не ти дава пари това е насилие. Е много смешно. Иначе е пълно с кретени, които си бият жените. Това не те прави мъж. Има 100 начина да се разберете без това
  • 14 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мастър Кий":

    Мъжъг й не ли е Ангел Ангелов - с чудесно минало....
Новини по държави: