1 Декември, 2021 10:33 1 636 11

Член на „Ислямска държава“ бе осъден на доживотен затвор в Германия

  • германия-
  • ислямска държава-
  • ирак-
  • сирия

Престъпленията му включват и убийството на петгодишно момиченце, което подсъдимият е поробил и приковал към прозорец, оставяйки го да умре в изгарящата жега в Ирак през 2015 г.

Член на „Ислямска държава“ бе осъден на доживотен затвор в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германски съд осъди бивш боец от "Ислямска държава" на доживотен затвор за участие в геноцид и престъпления срещу човечеството срещу малцинството язиди в Ирак и Сирия. Това е първата присъда за геноцид срещу член на терористичната организация, предаде Ройтерс.

Със знаково решение съдът във Франкфурт призна 29-годишния Таха ал Джумайли, иракски гражданин, за виновен за участието му в избиването на над 3000 язиди и поробването на 7000 жени и момичета през 2014-2015 г.

Престъпленията му включват и убийството на петгодишно момиченце, което подсъдимият е поробил и приковал към прозорец, оставяйки го да умре в изгарящата жега в Ирак през 2015 г.

Ал Джумайли, който влезе в съда, покривайки лицето си с папка с документи, беше арестуван в Гърция през 2019 г. и екстрадиран в Германия, където роднини на убити язиди действаха като ищци в подкрепа на обвинението.

Германската съпруга на обвиняемия, идентифицирана само като Дженифър У., е използвана като свидетел на обвинението по време на процеса. Миналия месец тя беше осъдена на 10 години затвор за участие в поробването на язидското момиче и неговата майка.

Язидите са древно религиозно малцинство в Източна Сирия и Северозападен Ирак, на което "Ислямска държава" гледа като на предполагаеми поклонници на дявола заради вярата им.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    15 3 Отговор
    Ако обещае ,че няма вече да прави така и се ваксинира ,ще го амнистират.Даже ще му разрешат да опипва жените около катедралата в Кьолн!👳‍♂️👧🤡🥳👍

    Коментиран от #5

  • 2 Да го сложат

    13 0 Отговор
    на диета: в петък - свинско!
  • 3 не на исляма

    11 0 Отговор
    ДАНО ИЗГНИЕ В ЗАТВОРА. ХАЙДЕ СЕГА И ОСТАНАЛИТЕ РАДИКАЛНИ НЕНОРМАЛНИЦИ СЛЕД НЕГО В ЗАНДАНИТЕ.
  • 4 кастрат

    14 0 Отговор
    Защо това мръсно животно да бъде хранено и обгрижвано в затвора до живот?Да бъде измъчван и бавно убиван за всеко едно извършено от него пресъпление.Мръсна брадата и долна сган.Вън на чалмарите и бурканите.
  • 5 pbdan

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Да го пратят в Ирак лично да се извини и да обещае, че няма повече да прави така на роднините на тези момичета. След седмица да отидат да го приберат за затвора.
  • 6 В затвора

    7 1 Отговор
    Ще си смени уж пола и ...после сами разбирате,че ще го освободят.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аристотел

    6 1 Отговор
    Може и да е доживотна присъда, но е началото което всички чакахме. А именно първения осъден член на "Ислямска държава " и ще има още много, надявам се. И аз съм против да го хранят до края на живота му, добрия вариант е пълно осакатяване да вегетира като зеленчук.
  • 9 духайдуду

    2 1 Отговор
    Ако беше в България,щяха да го оБсъдят на пробация с 3 години изпитателен срок и "обществено порицание".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 3478

    0 0 Отговор
    На тоя за 3 хиляди избити и 7 хиляди поробени - геноцид...
    А за тия от Батак - съвместно съжителство и присъствие!!!
Новини по държави: