1 Декември, 2021 08:54 2 367 20

САЩ ще похарчат 34 млн. за авиобаза в Гърция

  • гърция-
  • лариса-
  • пентагон-
  • ф-35

Южната ни съседка ще може да придобие F-35 до пет години от всеки момент, когато съответният процес бъде активиран

САЩ ще похарчат 34 млн. за авиобаза в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В знак за нарастващото значение, което придобиват американо-гръцките отношения, особено след подновяването и актуализирането на протокола от Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA), Вашингтон планира, според източници, да похарчи общо 33,5 милиона долара за изграждане на два хангара и поддържащи сгради в авиобаза Лариса в Централна Гърция, където сега са разположени няколко подразделения на ВВС на САЩ в Европа (USAFE).

Нещо повече, според същите източници се предвижда и разширяване на сътрудничеството в областта на излишната военна техника, както и нови предложения за програми за въоръжение.

Гръцките въоръжени сили вече са получили кораби Mark V и хеликоптери Kiowa, докато започва процесът за доставка на бронирани превозни средства за сигурност M1117.

Освен това, като част от усилията за отделяне от старото съветско оборудване, гръцката армия обсъжда придобиването на 17 десантни десантни превозни средства в контекста на постепенното премахване на своите БМП.

По-важното е, че в рамките на следващите две седмици се очаква САЩ да представят ново предложение, което ще предвижда модернизация на четирите фрегати MEKO от Гръцкия флот.

От американска гледна точка MEKO могат да останат на служба на гръцкия флот за години напред, стига да бъдат направени необходимите подобрения.

По отношение на доставката на изтребители от пето поколение F-35, същите източници отхвърлят всяка възможност за прехвърляне на някои от по-старите, предназначени за турските ВВС в Гърция.

Те отбелязаха, че Гърция ще може да придобие F-35 до пет години от всеки момент, когато съответният процес бъде активиран. Това означава, че е необходим петгодишен преходен период, през който военновъздушните сили ще имат подсигурени необходимата инфраструктура, подходящата подкрепа и пилотите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментатор

    10 6 Отговор
    От кой пол ще войниците?

    Коментиран от #13, #14, #17

  • 2 Сандо

    13 1 Отговор
    Нито е лесно,нито е евтино да си световен Хегемон.Но с морков и тояга,а и с постоянни интриги всичко се постига.
  • 3 Lauder

    16 6 Отговор
    A богата България похарчи 300 милиона от републиканския бюджет за да пригоди пистите в Ново село и Графа за кацане на имперялистичните ЕФки на окупаторите.

    Коментиран от #6, #15, #18

  • 4 Умни

    9 8 Отговор
    Хитри са гърците знаят кой може да ги защити реално.Не случайно Майкросовт избра Гърция за многомилиярдна инвестиция.Нии тука се мъчим да седим на два стола единият от който е без седалка и се клати.
  • 5 bbbbggggg

    9 6 Отговор
    F35 се оказаха не толкова сполучливи.

    Коментиран от #11, #16

  • 6 редник

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "Lauder":

    Публикувано във факти.бг: A богата България похарчи 300 милиона...

    Е, какво не Ви е ясно - ние сме гостоприемни, обичаме Америка, а и нашите 300 милиона са = на 30 щатски... ;)
  • 7 Мутрофановна

    3 5 Отговор
    Кви триста милиона вие в руското посолство май не ви учат да броите много много..
  • 8 ФЕЙК

    0 1 Отговор
    Много ги плашим тия американци ! Щом от нашата мижава армия се плашат толкова, че от всякъде сме оградени с бази: Косово, Гърция, Турция, Румъния,, дори при нас 4 бази, какво ли си мислят за Китай и Русия?
  • 9 IVAN

    1 1 Отговор
    Незнаят с какво се захващат
  • 10 375

    4 2 Отговор
    Наистина го имате народа за много прост.
    Информация оттук оттам.
    Колко съветско въоръжение взе Гърция от ГДР без пари ? Много !
    Знам за зенитните ракети С 300,за които бившия военен аташе по време на ВД и резидент на военното разузнаванв в Атина/ бог да го прости/ 1993/4 ходи да превежда на гръцки от руски томове технически инструкции, за да допълни пенсията.

    Какъв ти Нъой, гаврата е пълна.
    След разгрома от Студената война ние сме победена страна както Германия след 1945 г.
    Формална независимост.
    И какво дават сега пак на Гърция без пари. Много !
    Ето защо бившият гръцки министър на външните работи Козиас ни нарече "Херкулес без мускули".
    Дори и СМИ нямаме.
  • 11 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "bbbbggggg":

    Ти авиоинженер ли си.
  • 12 tomito

    2 2 Отговор
    Страната производител на оръжие в света номер едно си търси пластмент . И всичко това зад фасадата ,че са най-големите радетели на мира.

    Коментиран от #19

  • 13 Христо Христов

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коментатор":

    Номо съветикус!
  • 14 От кой пол ще са войниците?

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коментатор":

    От същия, от който са руснаците, но много повече мъжествени.
  • 15 Патриот

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Lauder":

    Отивай да се запишеш доброволец в армията на Матушката си, че НАТО се готви да я напада!
  • 16 F-35 са не толкова сполучливи

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "bbbbggggg":

    Но пък никой не иска "сполучливите" руски тенекии. Да се чудиш защо!
  • 17 1944

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коментатор":

    джендари от сибирски произход
  • 18 1944

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Lauder":

    богата българия даде 100 млн за ремот на летящи савецки боклуци , 3 милиарда за турския поток , 3-4 милиарда за дупката в белене до момента , един милиард непотърсено от газпром обезщетение и милиарди неплатени данъци от лукоил. подарихме цял град на москва на камчия , за който ушанките не плащат данъци. а , и едни 400 милиона за руски дълбачки. това само на първо четене.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 не може да бъде

    0 2 Отговор
    Тази новина едва ли заслужава голямо внимание като събитие,но още един път хвърля светлина какви военни разходи правят американците .САЩ имат огромни военни разходи,многократно превъзхождащи разходите на другите силни във военно отношение държави,но по-голямата част от тези разходи отива за военните бази и военнморският флот,а при това положение тези огромни разходи може и да заблуждават относно реалната сила на армията.Ето напр. се правят големи разходи за самолетоносачите,а при съвременната война те не са нищо повече от една едрогабаритна цел!?Военните бази безспорно имат значение,но и тук големият въпрос е как те се вписват в общата рамка на стратегията за военната безопасност -Афганистан е много добър пример за това!Сегашната структура на американската армия е планирана за ограничени военни намеси само в коалиция и то срещу по -слаби противници и това поражда много въпроси за реалното превъзходство на американската армия!?
Новини по държави: