Last news in Fakti

1 Декември, 2021 10:05 2 110 1

Япония изтегля разрушител от Оманския залив

  • япония-
  • иран-
  • персийски залив

Техеран уведоми Токио, че разполагането на чужди войски не е благоприятно за мира и сигурността в региона

Япония изтегля разрушител от Оманския залив - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японското правителство ще изтегли разрушителя, който патрулира в Оманския залив от началото на миналата 2020 година. Това съобщи агенция "Киодо".

Бойният кораб ще бъде използван във водите около Япония във връзка с повишената активност на Китай, главно в района на островите Сенкаку (Дяою) в Източнокитайско море, които са обект на за териториален спор между Токио и Пекин.

Що се отнася до патрулната мисия в самия Омански залив, тя ще бъде възложена на друг японски разрушител, който участва в осигуряването на безопасността на превозните средства във водите на Аденския залив край бреговете на Сомалия.

Корабът на японските сили за самоотбрана беше изпратен в Оманския залив през януари 2020 г. с цел "събиране на информация и изследвания". Въпреки това, той е бил използван, наред с други неща, за охрана на японски кораби и товари.

Техеран уведоми Токио, че разполагането на чужди войски не е благоприятно за мира и сигурността в Персийския залив. Япония, от своя страна, заяви, че нейният кораб работи независимо и не е свързан с международна коалиция, предназначена да контролира корабоплаването в региона.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 арлингтън

    14 2 Отговор
    Японското правителство ще изтегли разрушителя, който патрулира в Оманския залив,а американското правителство няма да изтегли своите кораби от Черно море и войската си от българските военни бази,за ползването на които не плаща на България нито цент.
Новини по държави: