1 Декември, 2021 19:21 8 849 17

Кои са най-добре платените професии за среднисти в Германия

  • заплата-
  • германия-
  • професии-
  • пари-
  • германци-
  • образование-
  • доходи-
  • висшисти-
  • среднисти-
  • фризьори-
  • пожарникари

Най-зле платените среднисти в Германия са фризьорите, а сред най-високо оценените са пожарникарите

Кои са най-добре платените професии за среднисти в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Институтът за германска икономика в Кьолн е анализирал перспективите пред хора под 30-годишна възраст, които са завършили професионално образование. Статистиката сочи, че по принцип висшистите получават по-високи заплати от среднистите, но едно професионално образование също може да осигури съвсем прилични доходи. През 2020 година младите специалисти без висше образование в Германия са получавали средно по 2900 брутна месечна заплата.

Кои професии са най-зле или най-добре платени?

Най-зле платени са фризьорите и фризьорките - там средното месечно възнаграждение възлиза на 1679 евро. Освен това в тази професия предлагането е по-високо от търсенето: за всеки 100 работни места кандидатстват по 120 души. Малко пари изкарват и продавачите в хлебарници, пекарни и сладкарници: 1800 евро на месец. Впрочем, заплащането в сферата на гастрономията като цяло е ниско. Това важи както за готвачите и пекарите, така и за работещите в животновъдството, включително и ветеринарните фелдшери. Професиите, свързани с грижа за животни, носят по 2100 евро на месец, а фотографията осигурява на един начинаещ специалист средно по 2000 евро месечно. Интересно е, че видео- и киномонтажистите изкарват едва по около 2500 евро месечно, но въпреки това професията им се радва на голяма популярност сред випускниците на средните училища.

Много популярни са и професиите за среднисти в IT-бранша.

За разработване на софтуер младите специалисти могат да изкарват по 3200 евро месечно, а информатиците - близо 3500. А иначе в средата на класациите по заплащане попадат следните както мъжки, така и женски професии: офис-асистенти, възпитатели, кранисти, шофьори в обществения транспорт, бояджии, строители, шлосери, санитарни техници. Особено добри пари изкарват производствените плановици и ръководителите на производствени процеси. Там средната заплата преди данъци възлиза на 4300 евро. Почти толкова изкарват и авиотехниците, високи са заплатите за млади специалисти без висше образование и във финансовия, банковия и застрахователния сектор. На четвърто място в рейтинга на най-високо платените професии за среднисти са специалистите по химически технологии и по фармацевтика. Следват ги пожарникарите, които взимат по 4000 евро месечно, като тяхната професия в момента е много търсена в Германия.

Дефицит на кадри се наблюдава и при други професии за среднисти, където се печелят добри пари, например в електротехниката, автоматизацията и металообработването. На високо заплащане могат да разчитат и младите хора без висше образование в някои медицински професии като технически и медицински асистенти - те изкарват по близо 4000 евро месечно. Доста по-ниски обаче са заплатите на персонала, който се грижи за болни и възрастни хора.

Какво е по-важно от парите?

Въз основа на тези данни специалистите от Института за германска икономика създадоха и интерактивна карта, където могат да се сравнят заплатите в различните професии, които не изискват висше образование. В анализа на института изрично се подчертава, че заплатата не играе решаващата роля при избора на професия. Младите германци отдават по-голямо значение на възможностите за професионална реализация, за разгръщане на собствените способности и интереси, на обществената популярност и социалния статут на професията - а също така дали избраната професия отговаря на тяхната субективна представа за собственото им социално положение.

Автор: Татяна Вайнман


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 7 Отговор
    Кой заблуждавате с тия заплати?? ИТ специалист и 3200 евро и не само в Германия??
  • 2 Какво е по-важно от парите?

    22 2 Отговор
    Единствено машината която ги печати е по важно и по ценна😂😂😂😂
  • 3 Мизерията лъсва като сметнеш 40%

    47 9 Отговор
    Данъци, осигуровки и извадиш наем 1000 Евро, транспорт 100, храна 400. С остатъка можеш да ядеш вурстове по улицата и да пиеш бира. Всяко идване в БГ струва 500 Евро само билети и т. Н.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Алфонс Цецоне

    7 2 Отговор
    в българия това е да си подлога
  • 5 няма значение

    4 2 Отговор
    Щот нали сертификати...
  • 6 Centyrion

    28 4 Отговор

    До коментар #3 от "Мизерията лъсва като сметнеш 40%":

    Да,ама тук е още по зле.После той ще вземе някаква сносна пенсия,която ще е 4/5 пъти по голяма от твоята.Няма да забравя едно предаване преди 10 г ,за една учителка със стаж в България 29 г и 3 г в Италия .От Италия пенсията;. За 3 г работа е по голяма от пенсията за 29 г в България.
  • 7 Отдел " Убииства"

    21 1 Отговор
    Ама това са брутни заплати и има голямо значение за данъците дали имаш граждански брак или не. При 4000 заплата и ерегенче, държавата си прибира едно 1500 от тях. Семеен ли си то ще се простиш с около 900 евро. Ергенски данък. Комунизмът в Германия си е в сила.

    Коментиран от #15

  • 8 Bai...

    6 1 Отговор
    Е ми, Тиквата няма да остане гладен.
  • 9 ББНРАЗВИТИЕЕТО

    9 2 Отговор
    ПАРАТА Е ВЪВ НАШАТА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ 4700000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 ЛЕВА ЗАПЛАТА ТОВА Е ЗАПЛАТА ,,,,ТОПЪЛ ОФИС + КОЖЕН СТОЛ + МЛАДА СЕКСИ СЕКРЕТАРКА РАБОТНО ВРЕМЕ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ САМО КОГАТО ИМА ,,,ДАЛАВЕРА ...... ПРЕЗ ДРУГОТО ВРЕМЕ ПОЧИВЕН ДЕН .... ВЪВ ГЕРМАНИЯ ТОЗИ ...ЛУКС ГО НЯМА .....
  • 10 no name no face no number

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мизерията лъсва като сметнеш 40%":

    Храната беше 400 преди доста време освен ако по 100 грама ориз на ден :))) 0коло 600 излиза днес минимум
  • 11 Хитлер

    3 0 Отговор
    Това е бруто заплата а нетото е почти на половина или 2/3ти от брутото
  • 12 VERITAS

    11 3 Отговор
    НАЙ ДОБРЕ Е ИЗОБЩО ДА НЕ ХОДИТЕ В ТАЯ ГНУСНА ДЪРЖАВА !
  • 13 ОбъркАлСЕ

    1 0 Отговор
    Уф, аз пък прочетох от начало "кои са най-добре платените специалности за САДИСТИ в германия" и си рекох, че ще става дума за ваксинатори.
  • 14 TROY

    2 1 Отговор
    Който не иска да е фризьор, няма да бъде. Навсяъде по света има университети. Бях беден като църковна мишка. Прост човек и силен вятър, нямат спиране
  • 15 Жулиен Гаков

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отдел " Убииства"":

    Ама точно те - техните кукловоди- са измислили комунизма и пращат товарищ Ленин с един вагон пари и литература , а може би и оръжие, да строи комунизма. И пак същите кукловоди го приключиха за да могатда ни грабят по-лесно.
  • 16 един от многото

    3 0 Отговор
    И все пак , най древната професия е най добре платена в цял свят!

    Коментиран от #17

  • 17 Чеповодител

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "един от многото":

    И там има "средна тарифа" за трите О- в Остата, в Онова място и Около Онова място :)
Новини по държави: