Last news in Fakti

1 Декември, 2021 20:38 2 886 57

Ердоган: Турската икономика ще процъфтява

  • турска лира-
  • турция-
  • икономика-
  • реджеп ердоган-
  • лихва-
  • лихви-
  • ердоган

По-евтините пари ще стимулират производството, каза Ердоган

Ердоган: Турската икономика ще процъфтява - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турските лихвени проценти ще продължат да бъдат намалявани, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на интервю във вторник, като се аргументира с това, че една икономика, която не зависи от краткосрочни чуждестранни пари в брой, може да процъфтява от местното производство и износ, съобщава Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

По-евтините пари ще стимулират производството, ще създадат работни места и ще забавят потребителската инфлация, която в момента е четири пъти над официалната цел от 5%, а валутата в крайна сметка ще се засили, каза Ердоган в интервю за държавната телевизия TRT. Лирата падна до рекордно ниско ниво след изказването на турския президент. Тя бележи спад с цели 8,1% до 13,9519 спрямо щатския долар.

Турция няма да се опитва да привлече капиталови потоци, които оставят икономиката ѝ на милостта на „горещите пари“ или инвестиции, които могат да бъдат бързо изтеглени, каза още Ердоган. Неговите обещания поставиха турската централна банка в неудобно положение, след като официалните лица заявиха, че обмислят прекратяването на намаляването на лихвените проценти най-рано през декември. Въпреки това турската лира загуби почти 28% от стойността си, откакто през септември банката започна настоящия си цикъл на облекчаване и понижи базовия лихвен процент надолу с 4 процентни пункта до 15%.

Ценови шокове

Ердоган направи изявлението преди малко повече от седмица, като настоя за по-ниски лихвени проценти, за да стимулира растежа и да съживи намаляващата си популярност преди вота през 2023 г. Настояването за по-ниски разходи по заеми не е нещо ново за турския президент. Неговото предположение, че по-евтините пари забавят инфлацията, се противопоставя на основните икономически теории. В миналото стимулирането на кредитен растеж преди избори е било работеща практика.

Натрупващото се въздействие на тази политика, нарастващите неравенства в доходите и щетите, нанесени от Covid, означават, че този път потенциалните социални разходи ще бъдат много по-големи. Ценовите шокове в резултат на свободното падане на лирата правят живота в Турция по-скъп. Продължаването на стари политики, основани на „фалшиви“ предпоставки, само би изострило тези проблеми, смята Ердоган. „Наложената ни политика на високи лихви не е ново явление“, каза той. „Това е модел, който унищожава вътрешното производство и прави структурната инфлация постоянна чрез увеличаване на производствените разходи. Ние слагаме край на тази порочна практика“.

Правителството работи по две програми за подкрепа, насочени към създаване на 50 000 нови работни места за смекчаване на икономическата ситуация, добави още Ердоган. Частните компании ще получат 50 милиарда лири под формата на нови заеми по една от програмите, поддържани от фонда за гарантиране на кредити. Лихвените проценти по заемите ще бъдат с цели 7 процентни пункта по-ниски от пазарните нива, което ще допринесе за очакван ръст от 10% на брутния вътрешен продукт на Турция през тази година.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идиот

    19 12 Отговор
    Няма просперираща икономика при девалвираща валута. Питай бизнесите, които изплащат кредити в евро и долари. И им се вдигат консумативните разходи и цените на доставките. И в Турция всеки си умира от кеф да се занимава с неща, които не разбира.

    Коментиран от #22

  • 2 Налъм

    21 13 Отговор
    Ще процъфти като цъфнат налъмите. И този като талибаните сама Турция си била самодостатъчна. Пълен оли го фре н.
  • 3 в затвора

    20 3 Отговор
    Ще цъфне като на боко гербера !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    20 6 Отговор
    Приказки за неуки роми.
  • 6 Ферхат Аслан

    24 39 Отговор
    Дано да расте, турския народ заслужава добро бъдеще, дано България и Турция се обединят в една държава това са братски народи от османската империя. Красиви жени смели мъже ще надмогнем Русия ЕС САЩ . Турският език трябва да стане официален и в България защото сме един народ който няма нищо общо с Русия

    Коментиран от #19, #25, #35

  • 7 Behemoth

    16 3 Отговор
    Турската тиква е по тиква и от нашата!
  • 8 Ттт

    12 7 Отговор
    Тоя не разбра ли, не ли внимавал по история и икономика. Не може да тръгнеш против правилата на свободната икомомика иначе фалит.....даже Хитлер не го е направил. Имперските амбиции ще го разбият като хлебарка
  • 9 bank run

    12 7 Отговор
    62% от депозитите в турските банки са в долари. наивните турци смятаха, че така ще си спестят парите от девалвация. Централната банка със закон на Ердоган принуди търговските банки да й дадат тези пари. вече не съществува нищо от тях. всеки турчин, който ще поиска да вземе депозитите му в ръцете си, ще му кажат йок долар

    Коментиран от #14

  • 10 Али Баба

    11 6 Отговор
    Този изкуфя следващия моля
  • 11 Дърт Вейдър

    15 6 Отговор
    Май ще излезе прав турчина!
  • 12 Коце

    5 1 Отговор
    Коце Костадинов поздравява Ердо с песента Тяло пречиш ми.Бухааа
  • 13 Кубрат

    10 3 Отговор
    Примитивен тип дава акъл
  • 14 Честито на турците

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "bank run":

    Надявам се, че турските агенти на режима на Ердоган, които дълги години пишат всякакви глупости в негова полза тук, възпроизвеждайки бюлетините на MIT, да са се държали разумно и да са депозирали заплатите си в швейцарски банки.
  • 15 Предприемач

    9 3 Отговор
    Тоя и за метач няма да го взема.
  • 16 Бендър

    5 1 Отговор
    M-хм и македония ке пребъде, ама в някое друго хилядолетие!
  • 17 Ал Бунди

    12 12 Отговор
    Ще , ще...когато цъфнат налъмите покрай Босфора. Няма икономика на света, която да е самодостатъчна. Абе с две думи, януари месец Турция излиза от Г-20. Още повече, че вече и на Путин му писна от Ердогановите простотии.На руските митнически пунктове са задържани стотици камиони с турски селскостопански продукти а Вовката забрани износа на зърно за Турция заради изказванията на пишман султана за Крим, продажбата на дронове на Украйна и скорошния скандал с картата, на която половин Русия се оказа турски вилает. Така е..като не щеш мира, на ти секира. Геврекчията вече е пътник...
  • 18 Мдааааа

    10 0 Отговор
    Май скоро ще има супернова лира.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 6efket

    8 2 Отговор
    Евала батко реджебе
  • 21 Erdoganomics

    11 8 Отговор
    Турците може да живеят много зле и мизерно сега, но ще видят дъното на бурето след 2-3 месеца, когато всички тези ненормални политики на Ердоган ще донесат резултати на рафтовете, които турците все още не могат да си представят и които ще ги доведат да умурат изтощени от глад по тротоарите.

    Коментиран от #31, #57

  • 22 Виталия

    11 10 Отговор

    До коментар #1 от "Идиот":

    Не четеш внимателно. Ердо е абсолютно прав за всичко, което казва. Намалява лихвения ℅ на лирата, нооо вдига ℅ за чуждите валути😉

    Коментиран от #23, #28

  • 23 Ал Бунди

    10 6 Отговор

    До коментар #22 от "Виталия":

    Е,и? Какъв е ефекта? Това може и да работи, но само при положение че NTRL е водеща световна валута. А тя не е дори регионална такава. Никой не иска турски лири, т.е- хартия за гзпапир.ФАКТ.

    Коментиран от #27

  • 24 Така, значи

    8 4 Отговор
    за 50% от турците заплатата сега е на 190 евро. Колко трябва да спадне турската заплата, за да може Ердоган да се наслади на хипотетичното увеличение на производството и износа? На 50 евро ли? А могат ли турците да оцелеят с толкова ниски доходи? Сега това се случва само при диктатури в Африка..
    хипотетично, защото турското производство е 80% зависимо от вноса на суровини, които стават много скъпи, докато по всяко време могат да се наложат мита върху турските продукти, ембарго и т.н.

    Коментиран от #32, #48, #54

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Виталия

    12 6 Отговор

    До коментар #23 от "Ал Бунди":

    Още не знаем защо е ходил в Туркменистан. Той управлява от 2002. Ако не умееше, Турция отдавна да беше тръгнала надолу

    Коментиран от #37

  • 28 Галош

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Виталия":

    Е то това е точно обратното на здравата логика!!! Всеки ще иска да обърне парите си в долари и банките ще изпищят а лирата ще се срине още повече. Логиката е обратната лихвите на лирата да се покачат за да стане лирата атрактивна и търсена. Така ще се спре спада и инфлацията. Ердоган е про ст като галош.

    Коментиран от #29

  • 29 Путин

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Галош":

    Икономиката е инерционна. Това което правиш днес дава резултат след дълго време а не веднага. Турция загуби всичките си приятели, арабите го мразят, САЩ вече не го харесва и за капак Меркел си замина. Остана му Путин и Катар.

    Коментиран от #34, #40

  • 30 Реалист

    8 3 Отговор
    Тази седмица ще налея едни 500 евра у одрин в турската икономика:)
  • 31 Това го слушаме от няколко години

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Erdoganomics":

    Смени сорта боб на който гледаш 😂😂😂

    Коментиран от #39

  • 32 Ал Бунди

    5 8 Отговор

    До коментар #24 от "Така, значи":

    Ами той Вовата вече им наложи негласно ембарго в/ху селскостопанската продукция. Под предлог, че трябва да се извършва стриктен фито-санитарен контрол още на границите, са спрени стотици турски камиони и продукцията се разваля. Отделно спря износа на зърно за Турция и ефекта е видим с просто око. За САЩ не знам, ама Русия като им врътне кранчето и става страшно. Виждаме го вече ...Да оставим настрана, че Байдън му точи отдавна ножа, ама щом Путин почна да мята секирата, значи с Ердото се свърши.
  • 33 Емнасран

    0 1 Отговор
    Емнастръхнал емнемаинтересува.
  • 34 Виталия

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Путин":

    И Западни Балкани също ще го подкрепят.
  • 35 Ти си много болен!

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ферхат Аслан":

    Отивай в Анадола да те лекуват!
  • 36 Лъжи за будали

    7 6 Отговор
    Поредната лъжа на мошеникa. Като това, че го атакуват финансово от чужбина и че води война за независимост.. Но от чужбина търси капиталови инвестиции и в чужбина иска да продава продукти. И така, след като воюват с него, няма да му дадат пари, няма да купуват турски продукти и ще изтеглят заводите си от Турция. Не е ли така..? Еех наивни анадолци!
  • 37 Ал Бунди

    6 6 Отговор

    До коментар #27 от "Виталия":

    Ами че тя отдавна е на пързалката, само дето сега набира много по-бързо скорост. А ускорението започна от момента, когато реши да влезе в конфликта в Сирия. Не е лесно, а е и много скъпо да се правиш на какъвто не си, демек-на гол тумбак-чифте пищови. Турция няма тази икономика и суровини, за да издържа армия, заета в толкова конфликти. Да воюваш, на днешно време е много скъпо удоволствие.Ма много скъпо. Отделно и външнополитическите проблеми,които си докара на главата с необмислените си изцепки..и резултата е видим. Айде, ойде коньо в ряката. Въпрос на време е. Не може да риташ срещу ръжена, а в случая те са вече два, ако не и три-САЩ, Русия и Китай. Колкто и да са му големи топките, всяка една от тези трите е в състояние да му ги размаже само с един ритник
  • 38 Виталия

    7 4 Отговор
    Много е просто! Стимулира си турците. Например производител получава кредит на по-ниска лихва, продажба на стоката на разумна цена - висока покупателна способност. Обръща печалбата във валута - висок лихвен ℅. Ами да ще вдигне икономиката. Желая му успех!

    Коментиран от #42

  • 39 само че

    5 4 Отговор

    До коментар #31 от "Това го слушаме от няколко години":

    това, което слушаме от години е, че всичко ще се оправи в турция, но всичко се влошава. та днес турците пак ще спят на празен стомах
  • 40 Куранага сан

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Путин":

    От известно време и Вовата му би шута..всяко нещо има граница на търпимост, а Ердовите простотии край нямат. Картата, която му подари онзи ден Бахчели преля чашата на търпението . Сега да видим как ще се измъква от ситуацията. Май че като Афганистанския премиер. Почти съм сигурен, че един от шестте му самолета е добре натоварен с гущери, и е с подгрети двигатели.
  • 41 Делфийски оракул

    3 1 Отговор
    При нова ниска лихва, обменният курс евро-лира ще бъде 1 към 25 преди Коледа.

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Виталия

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Делфийски оракул":

    Значи пазарната стойност на един продукт в Турция 1 лира износ 25 евро ще получи. Кой губи и кой печели?

    Коментиран от #44

  • 44 Ал Бунди

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Виталия":

    ХАХАХАХА..това бе добър опит. И един мармот завива шоколад, седнал край Босфора.

    Коментиран от #46

  • 45 извод

    5 0 Отговор
    ниските лихви в среда на 50% инфлация означава кражба на имуществото на мнозина в полза на малцината. човекът ограбва турския народ за себе си и за приятелите си преди да напусне властта

    Коментиран от #47

  • 46 Виталия

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "Ал Бунди":

    Забравяш, че са икономически независима страна. Ние какво ще правим като ни обърнат парите в евро?
  • 47 Виталия

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "извод":

    Ако съдиш по нашите демократи, определено е така. А в другия случай намаляване ℅ инфлация
  • 48 турска мъка

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Така, значи":

    В други новини днес, Турция ще бъде изключена от Европейския съвет защото продължава да нарушава правата на човека, докато ООН официално обвини Турция и нейните джихадистки наемници за ситуацията в Либия. Ps 50 евро на месец са достатъчни пари за турчин, тъй като братята му в Африка оцеляват с половината пари.
  • 49 Обща логика

    5 0 Отговор
    турският диктатор в безизходицата, която доведе народа му, сега може само да атакува съсед, да загуби войната, да срине режима и след това, след национална катастрофа, ситуацията за турския народ ще се промени.
  • 50 Жалка работа

    5 0 Отговор
    Нещастието ще процъфтява. Турският финансов министър, бивш вицепремиер и дългогодишен член на управляващата партия, подаде оставка. Той вече не издържа на натиска на Ердоган да провежда ирационални политики, които водят турския гражданин към изтреблението му. Очаква се огромна девалвация на лирата сутринта.
  • 51 Виталия

    0 1 Отговор
    Султан Ердо е спестил съществената част от това, което смята да направи. Ако успее, Турция ще е факторът на Балканите и САЩ ще се простят с желанието си да управляват Балкански п-в. Късмет!
  • 52 Черен Петър

    3 0 Отговор
    Ма Той и икономист бил? Ти да видиш...! Американците така го хързулнаха, че скоро свят ще му се завие и ще разбере, че срещу финансовия капитал не се рита, особено когато икономиката ти е с вързани два крака...

    Коментиран от #53

  • 53 Дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Черен Петър":

    Не знаехте ли това!? Миналата седмица той открито заяви, че е завършил икономика и че е написал книга по икономика. Може би следващата седмица той ще каже, че е създал числата или дори целия свят, кой знае. Горките турци..
  • 54 касапина

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Така, значи":

    Да надува се ,но добре знае че турчолята и един пирон не могат да направят без чужда помощ.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 обезглавявания

    1 1 Отговор
    Ако Ердоган се кадидатира за изборите в България , ще спечели с невивдано мнозинство. Защо си нямаме ни Путин нито Ердоган тука?
  • 57 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Erdoganomics":

    Пишещите се по тези форуми големи разбирачи икономисти се навъдихте, ...та давате акъл на турците как да се оправят икономиката ...след като сте толкова начетен специалисти , защо тогава България са наи бедната държава в Европа.
Новини по държави: