Last news in Fakti

3 Декември, 2021 04:18 3 708 59

3 декември 1989 г. Ето как Студената война приключи - Декември 2021

  • горбачов-
  • буш-
  • ссср-
  • източен блок

Горбачов и Буш договарят и "нежните революции" в бившия Източен блок

3 декември 1989 г. Ето как Студената война приключи - Декември 2021 - 1
Снимка: БГНЕС

На 3 декември 1989 г. Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов и колегата му от САЩ Джордж Буш – слагат край на Студената война. Двамата държавни глави се срещат на туристическия лайнер „Максим Горки“ край бреговете на Малта.

Някои действия на Михаил Горбачов, особено през 1989 г., са показателни. Природните стихии непосредствено преди срещата – също; в нощта на 1 срещу 2 декември край Малта се надига страховита морска буря, вълните достигат до 2,5 м във височина, припомня сайтът Русофили. Поради лошото време преговорите не могат да се проведат нито на американски, нито на съветски военен кораб, приема се да станат на туристическия кораб “Максим Горки”, закътан в залива на малтийската столица Валета.

Срещата край Малта всъщност се състои от две къси срещи насаме между Михаил Горбачов и Джордж Буш и два по-дълги общи разговора, от по 4-5 часа.

Още на първата кратка среща, в 10 ч. на 2 декември, Горбачов заявява, че Съветският съюз няма да се меси в развитието на събитието в източноевропейските държави. Тази съветска позиция не е особено нова, нея Горбачов съобщава още на 23-25 октомври, когато е заявен отказ от използване на сила при развитието на събитията в Източна Европа.

Съкращаването на въоръженията в Европа и на стратегическото настъпателно оръжие е втората важна тема на срещата. Без да е възможно тук по-разгърнато разглеждане, ще обобщим само, че на практика Михаил Горбачов, приема едностранно разоръжаване на Съветския съюз, наистина само в рамките на 20 % от стратегическите нападателни оръжия, не съвсем напълно значи.

Третата тема на срещата става вътрешното положение в СССР и политиката на “перестройка”. Отличителна черта тук е пълната откровеност на Михаил Горбачов, на Буш са съобщени дори данни за вътрешното положение в страната, които се знаят единствено от членовете на Политбюро.

На 3 декември основна тема е положението в прибалтийските републики, като Буш съвсем направо заявява, че САЩ никога не са признавали тези републики в състава на СССР. На този прозрачен намек за целостта на Съветския съюз Горбачов отговаря с мъгляви общи приказки “за спецификата на обстановката на Съветския съюз”. Съдбата на Прибалтика също е решена, “за 15 минути”, с тайно устно споразумение.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сивата чапла

    70 15 Отговор
    Толкова години и не мога да разбера,
    коя кукувица им изпи акъла на тия!

    Сложиха един простак начело на държавата и той я съсипа.

    Да гние в Амглия смотанякът му смотан!
    Днес Зеленски е прототип на Горбачов, в по-малки размери.

    За всяка държава се търси полезния идиот!

    Коментиран от #3, #8, #45

  • 2 Тц тц тц..

    63 8 Отговор
    Голем каун излезе тоя,па ние му се вързахме.Помня като днес,беше преди двайсетина години,в шоуто на Дългия.Слави го пита - и все пак,каква беше ползата от перестройката ви,г-н Горбачов,а оня,видимо засегнат,изригна - как каква,аз съборих комунизма! Хахаха,най-големият комунист на света се хвали че съборил комунизма.Цар на клоуните и кауните,от НЕГО тръгнаха световните неразбории,алкаша Боря просто ги продължи..
  • 3 TROY

    6 48 Отговор

    До коментар #1 от "Сивата чапла":

    Тоя живее във Лондон. Съсипа СССР. Браво за което. Сега идва РФ.

    Коментиран от #9, #15, #25

  • 4 нещо такова

    33 5 Отговор
    Едни хора в Русия бяха вече решили да сложат ръка на огромните природни богатства , по примера на своите западни ментори. Горбачов беше само полезният ид и от , който трябваше да демонтира пречките за това. Тези природни богатства трябваше да се продават вече с пари , затова наритаха и целият източен блок , и част от републиките . Сиренето е вече с пари . Братя , ама някой накрая трябва да плати сметката. Огромното предимство на СССР в ракетите с малък и среден обсег , както и в подводниците , стана залог към САЩ , срещу няколкото несигурни години , в които САЩ не трябваше ужким да се възползват от слабостта на тресящата се империя . Всички в Русия заклеймяват Горбачов , но най-вече тези които се нагушиха по неговото време , така наречената и създадена от него олигархична класа. Както и в България ,
  • 5 no name no face no number

    44 10 Отговор
    Не го показвайте този из род моля.

    Коментиран от #10

  • 6 Дживан

    13 51 Отговор
    До русофилите-рушляците като са толкова силни що загубиха от САЩ Студената война? И за напред ще е така Русия няма никога да стигнат САЩ !

    Коментиран от #14

  • 7 Ддддддддддд

    59 10 Отговор
    Горбачов предаде народа си-а покрай тях и нас...Реално ни продаде в робство на западният политически елит....Проклет да е....
  • 8 Първо

    10 16 Отговор

    До коментар #1 от "Сивата чапла":

    Мисля, че не живее в Англия. Беше там докато жена му беше жива. Сега се възползва от правото си на бивш държавен глава да живее в държавна резиденция в Русия.

    Коментиран от #11

  • 9 Първо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "TROY":

    Виж 8
  • 10 РЕАЛИСТ

    36 3 Отговор

    До коментар #5 от "no name no face no number":

    Снимката е стара. Сега прилича на Дарт Вейдър без маска, каквато бе целта на Лукас. И не знам, да се е преместил в Лондон. Гледат го, като писано яйце в Германия и е под карантина в болница, да не би да хване Ковид. Цяло ГДР им хариза и са му задължени.

    Коментиран от #16

  • 11 факт

    30 4 Отговор

    До коментар #8 от "Първо":

    Живее в разкошна вила на брега на женевското езеро , подарена му сещай се от кого. Скоро предложиха подобна и на Лукашенко , ама той не пожела.
  • 12 гадно

    38 6 Отговор
    Съвременния Юда.
  • 13 Активист на БКП

    32 5 Отговор
    Белязания,който промени към лошо света....За жалост си отиде Раиса,а тоя остана да тъпче грешната земя...

    Коментиран от #27

  • 14 Русия никаква война

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "Дживан":

    не е загубила от САЩ.Нали ти казват ежедневно че войната предстои,не следиш ли пресата?
  • 15 Рашавия

    7 18 Отговор

    До коментар #3 от "TROY":

    За да построиш нова кочина първо трябва да бутнеш старата.

    Коментиран от #28

  • 16 Густав

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    То и господа и дявола не го искат , да не им разтури и рая и ада.
  • 17 въпрос

    26 4 Отговор
    А когато бутнеш къща , за да направиш колиба , както в нашият случай?
  • 18 660

    10 30 Отговор
    Русия е скапана още 1917г, Болшевшката пролет на Рокфелер, Горбачов е нямал избор, източният блок се е саморазпадал .
  • 19 За протокола

    11 29 Отговор
    Голямата заслуга на Горбачов е, че успя да удържи разпадането на СССР да стане по мирен начин. Не ми се мисли какво щеше да стане ако бяха започнали граждански войни и бунтове. Тогава със сигурност нямаше да я има днешната РФ, а самата Русия щеше да е може би наполовина, че и по-малка.

    Коментиран от #21

  • 20 Дедовия

    5 30 Отговор
    Един оот малкото честни комунисти!
  • 21 не си разбрал

    22 4 Отговор

    До коментар #19 от "За протокола":

    И каква му е заслугата . Според думите на бивши висши функционери на съветските републики , ясно изявената позиция на Горбачов е била - Е сега ставате и си тръгвате , и си вземете с вас , толкова суверенитет колкото можете да носите . Прилича на изгонване и разрушаване на дългогодишни взаимоотношения .
  • 22 ИВАН

    25 2 Отговор
    За съжаление, тогавашната война .... но сега дойде още по-страшна война, и войната е срещу цялото човечество - потопили сме се в собствената си мръсотия и отрови
  • 23 Раданч Татлъту

    6 20 Отговор
    Михал Гарбачов е "най- умният" политик в човешката история!🤡🥳👍
  • 24 За протокола

    6 14 Отговор
    Това беше единият начин, а другият беше всеки да си вземе каквото иска с оръжие, а тогава със сигурност щяха да се намесят и други държави и да започнат да ръфат. Югославия беше детска забавачка в сравнение с това, което можеше да се случи там, Като се вземе предвид и колко оръжие бяха струпали и какви ненормалници и фанатици има там, можеше да подпалят и целия свят.

    Коментиран от #48

  • 25 хммм

    8 12 Отговор

    До коментар #3 от "TROY":

    Егати държавата щом един човек може да я съсипе...
  • 26 оня с коня

    11 28 Отговор
    Направо не е за вярване че покрай целия Източен Блок И БЪЛГАРИЯ успя да се ИЗОГЛАВИ от Руския Хомот,че и да се шмугне в НАТО!Което пък значи ,че нещата няма как да станат като в Крим и Беларус,т.е. последваща РУСКА АСИМИЛАЦИЯ.Ами да му мислят братята Сърби,които НИКОГА няма да се изкопчат от Руските Клещи и ще си останат един жалък беден Васал на Матушка Рус.Което всъщност и си го заслужават!

    Коментиран от #43, #51, #56

  • 27 Куранага сан

    26 3 Отговор

    До коментар #13 от "Активист на БКП":

    Защо за жалост? Вече е доказано безспорно, че жена му е била агент на МИ-6. Това първо. Второ - Раиска е била много нагла, дива селянка, и много е обичала скъпите подаръци, особенно златцето и кожените палта. На летището на Истамбул фотожурналисти са ги посрещали и на слизане са преброилиедва три куфара, а на заминаване...27, и то само с подаръци от турски политици и бизнесмени. Абе и тоя и жена му са най-големите б..луци на 20 век.

    Коментиран от #52

  • 28 Рошавия

    27 7 Отговор

    До коментар #15 от "Рашавия":

    Пишеш пълни, кръглии завършени глупости. Нито преди СССР , нито днес Русия са сравними с кочина. Оборите и кочините са другаде. Русия отново е супер сила и това е много бърка сметките на организаторите от Запада. То ако е кочина, то те без проблем ще я завладеят, но нещо не си го и помислят даже.

    Коментиран от #57

  • 29 буби

    8 21 Отговор
    Добре че България се отърва от съветските окови (не напълно)
  • 30 бмф

    8 23 Отговор
    Трябва да се изгради паметник на Горби.

    Коментиран от #46

  • 31 За протокола

    5 22 Отговор
    За да си супер-сила, освен оръжия трябва да имаш и икономика и наука и технология и култура и международно влияние и авторитет.
    За съжаление на кремълските фенове, много от тези неща липсват в съвременна Русия.

    Коментиран от #47

  • 32 СЕРИОЗНО

    6 1 Отговор
    : Емигрантски спомени, том 4:Получихме оферта за обмен на печатни материали и от новия директор на БТА – Иво Инджев… Миришеше на загоряло.
    Живков не можа да развее лично байряка на митинговата демокрация, но днешна, а може би и утрешна БГ е неговият паметник неръкотворен… •Из „Спомените“ на Г. К.
    Горбачов от март 1999 г. в началото на въздушната война на НАТО срещу Сърбия: „Западът мами Русия. Ние бяхме единни за Новия световен ред. Обединените щати – през Европа, Атлантическия океан до Урал, трябваше да са под управлението на Русия. Русия няма да забрави тази измяна.”12 април 1989 г. - Горбачов с официални визита във ФРГ 25 април 1989 г. - на пленум на ЦК на КПСС от неговия състав бяха извадени 74 члена и 27 кандидат-члена, практическа цялата "стара партийна гвардия" 11 май 1989 г. - започна изтеглянето на съветските войски от ГДР 12 май 1989 г. - кампания срещу консервативното крило в Политбюро на КПСС в лицето на Лигачов 17-20 май 1989 г. - визитата на Горбачов в Китай и начало на масовите стълкновения в центъра на Пекин. Визитата беше прекратена по настояване на китайската страна 25 май - 9 юни 1989 г. в Москва се проведе конгреса на народните депутати на СССР. Формира се междурегионална група начело с Афанасиев, Елцин, Попов, Сахаров и Собчак 3-4 юни 1989 г. - след няколко дни спорове в ръководството на китайската компартия бяха въведени войски на площада Тянанмън и разгонени демонстрантите, искащи китайска перестройка 4-18 юни 1989 г. - "Солидарнос
  • 33 Ццц

    18 0 Отговор
    За 15 минути среща между двама се решава съдбата на сума ти народ и държави. Но днес те заклеймяват да не вярваш в "конспиративни" теории- не било възможно.
  • 34 уви ФАКТ

    11 0 Отговор
    за кирил петков - Иван Търпоманов каза, че баща му е от държавна сигурност на НРБ. И баща му пък, бил един от основателите на Екогласност, казва самият Кирил. Всички тези партии от времето на НРБ са дело на ДС. Получихме оферта за обмен на печатни материали и от новия директор на БТА – Иво Инджев… Миришеше на загоряло.
    Живков не можа да развее лично байряка на митинговата демокрация, но днешна, а може би и утрешна БГ е неговият паметник неръкотворен… •
    Из „Спомените“ на Г. К. георги константинов: Емигрантски спомени, том 4 Живков заедно с Рейгън и Горбачов замислиха дясното за след 1989-та. Да, Горбачов и Рейгън изпързаляха Живков, както Мая Манолова казва ОБЕЩАЙ и НЕ ГО ИЗПЪЛНИ. Така и Младенов и Луканов изпързаляха. Сега в БСП елитът - първите 300 в номенклатурата на партията, са милионери правени в Чайки и Мерцедеси, родени със златна лъжичка. И всички 90 хил. членове на партията са бизнесмени и никога не са били бедни и работници. Нинова не увеличи членската маса, но така и е наредено, те трябва да намаляват. .................. Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото обществ
  • 35 бушприт

    15 3 Отговор
    Този кукуфелник отдавна е за затвора,но американците то пазят.
  • 36 уви ФАКТ

    10 1 Отговор
    Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество. Целта на културната революция е именно това: сваляне от власт на комунистическата номенклатура, превърнала се в нова буржоазия. .............. Дайнов, Райчев, Бойко, Петър Стоянов, Луджев, С. Паси, И. Костов, Желю Желев, Гого Лозанов, всички десни и антикомунисти, през социализмът лягаха комунисти и се събуждаха комунисти. Но след комунизмът по някое време се събудиха антикомунисти и десни, без нито една проява срещу БКП и бащите им от БКП и ДС. Когато се ражда Луджев баща му в сталинските времена 1950г. е директор на затворът в Бургас. - ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА!
  • 37 ДоларовияЮда

    7 3 Отговор
    Господ да го "поживи", до девето коляно !Хаир да не види и в Ада!
  • 38 СЕРИОЗНО

    1 3 Отговор
    Горбачов от март 1999 г. в началото на въздушната война на НАТО срещу Сърбия: „Западът мами Русия. Ние бяхме единни за Новия световен ред. Обединените щати – през Европа, Атлантическия океан до Урал, трябваше да са под управлението на Русия. Русия няма да забрави тази измяна.”12 април 1989 г. - Горбачов с официални визита във ФРГ 25 април 1989 г. - на пленум на ЦК на КПСС от неговия състав бяха извадени 74 члена и 27 кандидат-члена, практическа цялата "стара партийна гвардия" 11 май 1989 г. - започна изтеглянето на съветските войски от ГДР 12 май 1989 г. - кампания срещу консервативното крило в Политбюро на КПСС в лицето на Лигачов 17-20 май 1989 г. - визитата на Горбачов в Китай и начало на масовите стълкновения в центъра на Пекин. Визитата беше прекратена по настояване на китайската страна 25 май - 9 юни 1989 г. в Москва се проведе конгреса на народните депутати на СССР. Формира се междурегионална група начело с Афанасиев, Елцин, Попов, Сахаров и Собчак 3-4 юни 1989 г. - след няколко дни спорове в ръководството на китайската компартия бяха въведени войски на площада Тянанмън и разгонени демонстрантите, искащи китайска перестройка 4-18 юни 1989 г. - "Солидарнос
  • 39 Скакауец

    7 4 Отговор
    Ама тоя още ли е жив? Отдавна му е време да отиде там където му е мястото, в ада!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 уви ФАКТ

    4 1 Отговор
    Кога ще признае приносът на Тодор Живков и БКП, за антикомунизмът, дясното и капитализмът??? ............. Зад дясното в България стоят живковистите, ДС, ЦРУ и Сорос.. техни хора са евреите от бкп и дс. Да и при бсп е така. Имах предвид всички адепти на дясната мисъл и пропаганда. .......................................................................................... не случайно Христо и Мирчев са от тежки бкп родове, принцове от живковата олигархия.. . Дясното: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се! Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" БКП смени Москва с Вашингтон, Маркс с Айн Ранд.
    ...................... Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Видя се, че по друг начин не може да се реализира моята постановка за собственика и стопанина. - Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери. - От 1 Януари 1990 г. ще въведем конвертируем лев. Макар че известно време двете валути ще съществуват паралелно. Цялата тази система, която е взета от западната икономика, ще се адаптира към нашите условия, но това не значи побългаряване. Един другар, с който разговарях вчера по тия въпроси, ветеран, от моите години още се знаеме, ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошар
  • 42 СЕРИОЗНО

    6 0 Отговор
    Кои политици и журналисти, Иво и Слави, ИТН, интелектуалите .. (и медии), кога ще признае приносът на Тодор Живков и БКП, за антикомунизмът, дясното и капитализмът??? ............. Зад дясното в България стоят живковистите, ДС, ЦРУ и Сорос.. техни хора са евреите от бкп и дс. Да и при бсп е така. Цялата тази система, която е взета от западната икономика, ще се адаптира към нашите условия, но това не значи побългаряване. Един другар, с който разговарях вчера по тия въпроси, ветеран, от моите години още се знаеме, ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? А, викам много хубава метафора, ще ми позволиш ли да я употребя пред журналистите. Вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но му казвам, той вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане. Но що ни е мършата, що се плашиш ти от мършата, бе, ще раздвижим нещата. Шарани дето има, като пуснеш щуката всичко се раздвижва. Значи тия щуки са ни необходими, икономически щуки. Както щуката разсича водата и рибите изплуват на повърхността, така ще бъде и с вълка. МОЖЕ ЛИ ВАСКО КРЪПКАТА ДА НЯМА ДОСИЕ, А ДА ПЪТУВА ДЕСЕТКИ ПЪТИ В ЧУЖБИНА, КОЙ НЕГОВ ОФИЦЕР ОТ ДС ГО НАЗНАЧИ ЗА ПЕВАЧ СРЕЩУ КОМУНИЗМЪТ. ЕДНО ДИСИДЕНТСКО ДОСИЕ НЕ ИЗКАРАХА.

    Коментиран от #53

  • 43 Аналитик плюс

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Ти що пък реши, че ние сме по-богат Васал на Запада, отколкото Сърбия е на Русия? С помпане от Русия и Китай, на Сърбия скоро пак ще й дишаме праха - за жалост!
  • 44 стефан

    5 2 Отговор
    Тогава се радвахме , а ТЕ са ни готвили БАЛТИЯТА!А зад фасадата подлост и мръсотия.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Сивата чапла

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "бмф":

    На Сталин портрета е стоял в много къщи и днес също.

    Със сигурност тоя на Горбачов го няма никъде!
  • 47 Сивата чапла

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "За протокола":

    Какво разбираш под култура?

    Холивуд?
  • 48 Сивата чапла

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "За протокола":

    На Балканите винаги е имало търкания,
    меко казано и винаги,
    абсолютно винаги някой ги е подбутвал и насъсквал отвън.

    Има си "един" на който това му е задачката,
    никога мир на земята.
    Навсякъде спорове, войни, а как се получава, че в САЩ война няма.
    И светът пълен с техни бази,
    щото натовските бази са американски реално.

    Коментиран от #58

  • 49 Еми, продадодаха ни

    2 0 Отговор
    евтино свои и чужди. Някой изчислил ли е, колко спечелиха от препирането на социалистически активи на Запад и от евтината източноевропейска работна ръка? И всичко това в името на експлоатацията и въображаема свобода на словото.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ей коняр

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Те знаят че са васали само на Русия.а ние сме васали на всички от Анадола до Аляска. И какъв Крим и Беларус те чакал на кой си претрябвал какво имаш? Нищо

    Коментиран от #54

  • 52 Жената

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Куранага сан":

    на Горбачов е хазарка. Това обяснява всичко.
  • 53 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "СЕРИОЗНО":

    Точно и вярно . Когато хранилката от СССР свършваше , партийното ръководство и службите се подготвяха много преди това . Създаваха опозиция , подготвяха агенти" десиденти" и така в тоя смисъл.
  • 54 В България

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ей коняр":

    има много ценни неща:
    1. Географското разположение
    2. Климат
    3. Природа
    4. Води, много от които минерални със своята лековитост
    5. Много златни залежи и др. цветни метали
    6. Уранови находища и различни полезни изкопаеми, някои по - скъпи от златото. Напр. литий в Родопите.
    7. И не на последно място - плодородна земя.
    Повече няма да изброявам. Така че съвсем не сме без нищо, а много лакома хапка. Затова сме им притрябвали.
    7.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 митака

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Ей падналия от кона де се изгуби бе? Нещо да кажеш за изборите от 21.11.?
  • 57 митака

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Рошавия":

    Е и как ще си го помислят като знаят, че ще ядат масура до откат!
  • 58 За протокола

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Сивата чапла":

    Много елементарно обяснение.
    На Балканите се срещат геостратегически интереси и САЩ са само едни от заинтересованите и то в последно време. Припомни си кой поддържаше Турция, наложи Берлинския договор и разпокъсва България.
  • 59 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ЕВРЕИТЕ-ЦИОНИСТИ ПОДКУПИХА КОМСОМОЛЧЕТО ГОРБАЧОВ И ПИАНДУРАТА ЕЛЦИН -ЧРЕЗ ЖЕНИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ ИМ !!! НО ДОЙДЕ КГБ ПУТИН И ГИ ИЗСТРЕЛЯ ПО СВЕТА / НЯКОИ ДАДАХА ФИРА / - НО ЕВРЕЙЧЕТО ХОДОРКОВСКИ СЕ ЗАКЛЕ ДА НЕ СЕ МЕСИ И ГО ПУСНАХА - А ДНЕС ПАК ГАДНЯРСТВА -ТОВА СА СЕМИТИТЕ !!! БЕЗ УНИЩОЖАВАНЕ НА САЩ -НЯМА ДА МИНЕ !!!!!!!!!!!!!