Last news in Fakti

5 Декември, 2021 19:56 1 547 3

Португалският президент разпусна парламента

  • португалия-
  • марселу ребелу де соуза-
  • парламент-
  • избори-
  • ес

Указът беше издаден в последния възможен ден

Португалският президент разпусна парламента - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза постанови разпускането на парламента, което бе и последната официална стъпка преди предсрочните избори на 30 януари догодина, съобщи агенция "Ройтерс", цитирайки президентската канцелария.

Указът беше издаден в последния възможен ден за разпускане на парламента, което по закон трябва да стане най-малко 55 дни преди изборите. До предсрочни избори се стигна, след като през октомври парламентът отхвърли проектобюджета на правителството на малцинството на Социалистите и с това на практика сложи край на относителната политическа стабилност в страната през последните шест години.

Социалистите водят в социологическите проучвания с подкрепа от 38,5 - 39 процента. Далеч зад тях се нарежда основната опозиционна сила - Социалдемократическата партия, която подкрепят между 24,6 процента и 28,1 процента от участниците в допитванията. Никоя партия не се ползва с достатъчно подкрепа, за да си осигури парламентарно мнозинство. Според анализатори политическата патова ситуация вероятно ще продължи и след изборите, което може да усложни изпълнението на проекти, финансирани от фондовете на ЕС за възстановяване от пандемията, и да навреди на перспективите за ръст на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВИНА ОТ НОВИНИТЕ

    0 7 Отговор
    КУНЧЕВ Е ЖИВ И ЗДРАВ🙌АНТИ ВАКСИТЕ НАПУСКАТ🌍
  • 2 Рошко

    6 0 Отговор
    И защо? Няма нищо общо с протестите предполагам, които са в цяла Европа
  • 3 Антимилиционер

    0 5 Отговор
    ХахАХАХА. Руски терор е този президент. Ватник. ХАХАХА
Новини по държави: