Last news in Fakti

6 Декември, 2021 09:00 3 037 56

САЩ са убеждавали Европа за опасността от руска инвазия в продължение на седмици

  • инвазия-
  • сащ-
  • разузнаване-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • атака-
  • нато-
  • европа-
  • германия

Усилията на САЩ са били насочени към убеждаване на скептичните страни

САЩ са убеждавали Европа за опасността от руска инвазия в продължение на седмици - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ са отделили седмици на дипломатически усилия, подкрепени с данни от разузнаването, за да убедят европейските си партньори в подготовката на предполагаема руска инвазия в Украйна, макар някои от държавите на Стария континент да са били скептични към подобна заплаха, съобщава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на източници, предаде агенция "Фокус".

Според изданието усилията на САЩ са били насочени към убеждаване на скептичните страни, включително Германия, че Русия „скоро може да изпрати войските си в Украйна“. По данни на редакцията САЩ са разпространили материали за „предполагаемите намерения на Кремъл“ до 29-ата съюзници от НАТО в двустранни и колективни срещи и по дипломатически канали на ЕС. Предаването на класифицирана информация е започнало през ноември, преди среща на министрите на НАТО, на която, наред с други неща, беше широко дискутирана темата за Украйна.

Според четирима официални лица нехарактерното ниво на разпространение на разузнавателна информация се дължи на нежеланието на някои съюзници в Европа да се доверят на съобщенията на САЩ за подготовката на руска инвазия. „Много съюзници не бяха сигурни, че се случва нещо сериозно. Бяхме изненадани от тази празнина [в разузнаването]. Как и защо САЩ видяха това, което не видяхме ние?“, цитира изданието думите на европейски служител, пожелал анонимност. Някои държави от ЕС и НАТО, които призовават за диалог, а не за конфронтация с Москва, са изразили мнението, че Русия няма да предприеме стъпки към Украйна, „ако не бъде провокирана“. Според изданието в крайна сметка информацията на американското разузнаване е променила позицията им.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еййййй

    101 4 Отговор
    Тия не спят от завист и страх от Путин
  • 2 ????

    97 4 Отговор
    На говедарите много им се иска Европа да е в пламъци! Добре, че нервите на Путин са здрави, а на другите говежди подлоги чавката не е изпила акъла, та може и да не стане.
  • 3 бушприт

    83 4 Отговор
    Тъпите янки също се готвят за ново представление,като ще се домъкнат в Украйна,без да са поканени. После ще си вдигнат чукалата,без да са яли украински лук и дори без да са го помирисвали. А резултатът ще го плащат украинците.
  • 4 Коментар

    95 4 Отговор
    Ако не дай си Боже избухне война между Русия и Украйна, основен виновник за това ще бъде сащ и наглярите, дето дърпат конците на всичко случващо се през последните десетилетия (вкл и ковид пландемията)!!!
    Не може десетки години фащ да дрънчат с оръжия до границите на Русия и сега да се вайкат и да предупреждават!!! Сащ към момента са световното зло (или в частност онези кукловодите там)!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Смях

    94 4 Отговор
    За същото разузнаване, което разби Ирак твърдейки, че там има химическо оръжие ли говорите?
    Удобни "журналисти" и удобни медии продължавате да разпространявате лъжиге на краварите без да се замисляте за последствията за страната ни. Срам!
  • 6 Юруш мурзили на амбразурата

    8 63 Отговор
    Посольът явно е развързал кесията с рублите 😂😂😂

    Коментиран от #16, #47

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДЕЖА ВЮ

    47 3 Отговор
    ....................ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАК ФАЩ ....."УБЕЖДАВАТ".........! АКО ЕВРОПА ИСКА ДА БЪДЕ ....РЪЖЕНА , ЗНАЧИ СА ГИ ....УБЕДИЛИ !

    Коментиран от #44

  • 9 ХАХАХАХАХА

    38 4 Отговор
    Руснаците да не са луди да нападат укропитеците!
  • 10 Дългият

    16 38 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    Путин какво каза...никой да не ни казва какво да правим в собствената си стара...Тогава защо се притеснява че се дрънка оръжие до границите му...Нали не е в Русия.Някой разчитат нещата, както Дявола чете Евангелието...

    Коментиран от #18, #30

  • 11 кукувиче гнездо

    62 3 Отговор
    Нас Джамбазов ни убеждава през 15мин. Джамбазов до къде стигна руската армия? Мина ли Дунава?

    Коментиран от #41

  • 12 което означава

    32 6 Отговор
    че кирчо и кокорчо ще подпишат документи за нови морски бази на господарите си от говедарника.

    Коментиран от #43

  • 13 гошо

    30 2 Отговор
    краварите искат да се концентрират на изток, където тов. си не им дава мира. поради което блудницата им е необходима да дразни мецан.
    докато на него не му писне, де.
  • 14 сороснерес

    45 3 Отговор
    Някoи държaви oт EC и НAТO, кoитo призoвaвaт зa диaлoг, a нe зa кoнфрoнтaция c Мocквa, ca изрaзили мнeниeтo, чe Руcия нямa дa прeдприeмe cтъпки към Укрaйнa, „aкo нe бъдe прoвoкирaнa“. ТОЧНО ТАКА...а какво се очаква от Москва..след като сащ искат киев в нато..да се чака американските ракети под Москва..Украйна трябва да избир или свобода или изчезва от картата..

    Коментиран от #26

  • 15 Морски

    45 2 Отговор
    Тия кравари май много искат да има война и в Европа!След втората световна война неспряха да подклаждат конфликти по цял свят и лично да нападат и съсипват държави.Ама тоя път при сериозна война да не си мислят че ще остане непокътната тяхната територия!Ударят ли ги на тяхна реритория изпищят ли им разглезените граждани ще подвият опашка и ще запеят друга песен за десетки години напред
  • 16 😂😂😂😂

    4 40 Отговор

    До коментар #6 от "Юруш мурзили на амбразурата":

    Вярно, вероятно са развързали кесията, тия руски ибрици направо истерясаха, то голям вой и рев.😂😂
  • 17 Дън Бай

    31 2 Отговор
    Те така убеждаваха и за Ирак.
  • 18 Коментар

    37 3 Отговор

    До коментар #10 от "Дългият":

    Абе чикен брейн, същото не важи ли и за всички останали държави??? Кой иска съседът му да трупа армия, техника и ракетни установки по границата му??? Нима краварската измет ще се радва, ако Русия струпа своята армия в Мексико???
    Нима не ги предупреждаваха многократно да не разрастват "нато" (квот кажат фащ еднолично) до границите им??? Нима фащ не се махнаха едностранно от сделката за прекратяването на ракети с голям обсег?! Айде да не ни занимавате с твърдения против очеизвадните факти, които са, че фащ имат военни бази по цял свят, където сеят смърт и разруха!!! Нима унищожаването на държавите от близкия изток бе демокрация??? Айде да се скриеке такива като теб!!!

    Коментиран от #22

  • 19 САЩ СА ТРИПЕР

    22 2 Отговор
    Трябва да се лекува на време!
  • 20 сащисан

    35 2 Отговор
    Опасността от руска инвазия не е факт, а е нещо което евентуално може да се случи.
    Интересно, а кой ще ни убеждава за американската инвазия в Европа, която е ФАКТ, с около 300 военни американски бази.
  • 21 И къде е

    24 1 Отговор
    инвазията и заплахата?!?
    В Черно море. Чии воиски са там? Какво правят там? Нали искахме море с платноходки и влюбени гълъбчета в тях. А ще ни натрапят огън и жупел.
  • 22 Дългият

    7 29 Отговор

    До коментар #18 от "Коментар":

    Няма защо да се скрием защото сме много,само в БГ забудени дал Господ..Ти сам го написа...обградени са отвсякъде.Защо Русия като включим Беларус са единствените държави които са обградени от....вражески държави........все това се тръби.Не казвам че САЩ са идеалната държава,но за Вас проруските талибани Русия е безгрешна и всичко което прави е без задни мисли и сметки...

    Коментиран от #28

  • 23 Мечката

    17 1 Отговор
    Значи от седмици интригатстват соросоидните клюкарки подстрекателки!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ФЕЙТЛЕС

    15 2 Отговор
    Онемейте сороси!
  • 26 Руснаков

    6 22 Отговор

    До коментар #14 от "сороснерес":

    Украйна не е ли суверенна държава. за да и казва Русия какво да прави...Ще членува където иска,на теб някой заповядва ли ти какво да правиш...къде да членуваш...

    Коментиран от #56

  • 27 ДжафДжаф

    7 10 Отговор
    Още от втората световна, руснаците спазват правилото, че е необходимо съотношение като минимум 3:1 за да е гарантиран успеха на една офанзива. Това означава, че ако Украйна държи в района на Донбас 120хил калпака, то Русия трябва да струпа като минимум 360хил за да приемем, че се готви офанзива против Украйна. Освен това е повече от очевидно, че предислокациите имат открит демонстративен характер, което означава, че товае просто предупреждение, основно към САЩ, които още от 2014-та се опитват да предизвикат руско нахлуване. Това ще ги спаси от необходимостта да финансират и без друго потъващата Украйна и евентуално се надяват Русия да спре да се занимава със Сирия. То по начало идеята на преврата в Киев беше именно да се ангажира Русия с война в Украйна и да спре да се занимава с Асад. До голяма степен това си беше по-скоро израелски, а не американски план. Очевидно е, че играта в случая е Сирия и Венецуела в замяна на Украйна. От Сирия руснаците вече едва ли ще се откажат, предвид огромните инвестиции, които направиха, а и базата на Средиземно море е твърде съблазнителна, но варианта Венецуела срещу Украйна е твърде възможен!!!
  • 28 Коментар

    23 2 Отговор

    До коментар #22 от "Дългият":

    Алоооу краваропитек?! Свали си капаците от зъркелите и прогледни какво ни готвят нашите "най-добри" "партньори" от краваро-гмо-бургеращ!!!
    До момента имаме няколко мурикански бази на наша територия, за които никой не се е допитал до народа, дали е съгласен да ги хрантути???!!! А сега Кирчо канадеца щял да им разрешава нова военна база на черноморието във Варна??? Помниш ли какво стана с кюрдите, които уж също им бяха партньори на фащ??? Ами бургерите се изнесоха, щото Ердоган им нареди, че ония били терористи?! Ами в Авганистан се подвизаваха 20тина години и накрая кат пълни плъхове подвиха опашки и им оставиха на талибаните (за които твърдяха, че са терористи) техника за милиарди, с която ония тероризираха малкото мирно население там???
    Изобщо помисляте ли като ги защитавате терористи номер 1 в света???

    Коментиран от #35

  • 29 Мурзилче гладно за копейки жадно

    3 27 Отговор
    Вперьод друзя, мутрофанова е развързала кесията 😂😂😂
  • 30 философ

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Дългият":

    Дали щеше да мислиш по този начин ако Турция струпа войска по границата ни . Всъщност да изключим този пример (въпреки че никога не трябва да забравяне че съществува една страна като Кипър например ) и вместо Турция това направи Сърбия , мислиш ли че България ще остане безразлична към такова "съседско" предизвикателство . Не зная кой какво Евангелие чете ама ти си за братя Грим !
  • 31 6969

    23 1 Отговор
    И кого са успяли да убедят? Само Велизар Шаламановци, Тодор Тагаревци, Соломон Пасита, Александър Йордановци и Дани Митовци.
  • 32 9868

    23 0 Отговор
    Русия няма да нападне.САЩ искат да влязат в Украйна,и на тях им е нужен повод.Те искат да са на границата с Русия.Управляващите на Украйна трябва да мислят трезво а не каквото им каже САЩ.
  • 33 МалкоЛогика

    12 0 Отговор
    Къде с LSD, къде с пари, къде със заплахи, горе-долу са успели в убеждаването. Браво! Все още го могат организираното лъгане.
  • 34 бай дън

    17 1 Отговор
    Убеждаване? Изнудване на страните от Източна Европа да хвърлят още милиарди за американско оръжие. Просто бизнес.
  • 35 м пасито

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "Коментар":

    Как да мисли , той бил дълъг !!!Не искам да сравнявам ръста му с капацитета му но той сам говори за себе си . Но пък от друга страна не мога да му оспоря че заблудени като него в БГ дал господ . Не е добре това момченце и не трябва да му се обръща внимание , в крайна сметка не може и без такива термити !
  • 36 Maki

    18 1 Отговор
    Защо не пишете за шпионски натовски самолет RC-135W дето е прекъснал пътя на руския пътнически самолет който е пътувал за Израел?Само заради бързата реакция на пилота не е станал инцидент.Те наблюдават всичко и всеки.Много жалко че не публикувате такава новина а давате еднолична информация.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    10 1 Отговор
    Убеждават ги,
    за да си продават железарията...
  • 39 ДаЗдраПерМа

    12 1 Отговор
    нежеланието на някои съюзници в Европа да се доверят на съобщенията на САЩ за подготовката на руска инвазия е защото си имат собственни източници на разузнавателни данни които не подтвърждават американските измислици
  • 40 Скакауец

    10 1 Отговор
    Не убеждаваха ли по подобен начин европейците преди да нахлуят в Ирак? И заедно с Блеър измислиха най-скандалната лъжа за ОМП и какво ли не още...В подобен стил са и сегашните им "убеждавания"! А европейците ще са най-големите наивници ако се хванат пак на опашатите лъжи на отвъдокеанските мошеници...
  • 41 Братчет

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "кукувиче гнездо":

    Според споменатия от теб "автор", вече може да са пред портите на Киев! Никой не ги вижда, но него подлият Путин не може да го излъже!
  • 42 mi6osp

    7 0 Отговор
    Междувременно властта в Украйна повярва, че САЩ ще се намеси военно на нейна страна и вчера украинският военен министър призова САЩ , Англия и Канада да изпратят военни , които да бъдат разположени на източната граница.
  • 43 От страни

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "което означава":

    Поканили са краварите да направят военоморски щаб на НАТО в България. Та ще могат корабите на САЩ да не се влияят от доктрината на Монтрьо. Така че си нарисувахме още една мишена на гърба.
  • 44 mi6osp

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЕЖА ВЮ":

    Хич не си прави илюзии, че някой може да убеди някоя държава в Европа да изпрати поне един свой гражданин да загине във война за Украйна.
  • 45 ШиШиШиШи

    8 0 Отговор
    Изглежда като чиста пропаганда. Медиална кампания с цел да въвлекат ПРОСТОТЕ от ЕС в санкции, ЗА ДА УВЕЛИЧАТ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЩЕТИ В РУСИЯ И ЕВРОПА !!!
  • 46 То е ясно че е ФАЩ Пропаганда

    6 0 Отговор
    На Европа им е ясно какво целят фащагите!Обаче продажното украинско правителство ще направи някоя глупост, дано украинците ги свалят,нямаме нужда от война толкова близо до нас! А ФАЩ ако искат война, да си я водят на хамериканска територия, нали са уж номер 1?!?
  • 47 Пиша безплатно, Малоумн&ко!

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Юруш мурзили на амбразурата":

    И се за питай, защо ФАЩ не води война на тяхна територия, а насъсква два кръвни братски народа, сред които има и стотици хиляди българи! Или се продаде на сорос и не ти пука за тях?

    Коментиран от #52

  • 48 какво

    6 0 Отговор
    За да стане горенаписаното, трябват две неща. Да бъдат нападнати ЛДНР, или Украйхна да бъде приета в НАТО. И в двата случая Русия ще парализира укрите за 2 часа без да ги напада. На тях им трябват Харков, Мариупол и Одеса. Другото да се спасява само.
  • 49 Гручо

    3 0 Отговор
    Интересно, че все към Русия, Украйна, Франция или всяка друга държава гледат, а не могат собствена си такава да оправят...
  • 50 big

    5 0 Отговор
    Това въобще не може да се отрече! Почти съм сигурен, че това е свързано със СП-2 и неговото лицензиране! Дори в началото на тяхната кампания самите украинци го отричаха, но явно е имало разговор на килимчето в американското посолство и те много бързо поеха в правилната посока! На всички им е пределно ясно, че: 1. Русия няма да напада Украйна. 2. НАТО по никакъв начин няма да влезе в конфликт с Русия, заради нея. 3. При опит на Украйна да нападне Русия, тя ще изчезне от картите и никой няма да помогне. 4. Струпването на руски войски на източната граница е свързано с концентрацията на украинската по линията на съприкосновение с ДНР и ЛНР. Да не забравяме, че почти всички граждани там са с руски паспорти, т.е. руснаци и Москва ще ги защити адекватно.
  • 51 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Не може да не се запитаме,защо е тази изключително агресивна пропаганда за нещо което очевидно не съществува.В продължение на седмици ни увещават колко е атресивно Русия ,която е заела отбранителна позиция!?Аз лично като изхождам от логичния въпрос кому е нужно това и защо е нужно стигам до заключение,че това се прави за засилване на въоръжаването на САЩ от една страна,а от друга .за укрепване значението на НАТО!?А доверието към НАТО /и към САЩ,разбира се/в последно време -след Ирак,Сирия и Афганистан- силно е подкопано ,това се вижда и с невъоръжено око!
  • 52 mi6osp

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Пиша безплатно, Малоумн&ко!":

    Всъщност правилният въпрос е : " Защо САЩ не води войни?" . Отговорът е : " Защото войната ще се води и на тяхна територия!".
  • 53 ЧОКИ

    2 1 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ УКРАЙНА НОВ АФАГИСТАН,А ПОСЛЕ ДА БЯГАТ КАТО МЙШКИ
  • 54 Павел Пенев

    2 1 Отговор
    За каква инвазия дрънкате бе простаци.Русия сама ви даде обединението на Германия и напусна страните от централна и източна Европа, за да се настанят там НАТО и ЕС. Но понеже нямате мярка, и сте лъжци и алчни лицемери редно е отново да си върне своето влияние в тези страни, а НАТО и ЕС до Берлинската стена, която да изградят за своя сметка. Всъщност това искат и самите германци,направете референдум за да видите.
  • 55 Анонимен

    2 0 Отговор
    Това разузнаване което откри химическите оръжия в Ирак ли е или друго ? Надявам се на европейските "съюзници" ( да се чете васали ) е ясно че ако започнат нещо срещу Русия няма да се разминат само с едно : "Съжалявам , обърках се ! " За тяхно сведение само руската канемировска дивизия има повече танкове отколкото Германия и Полша взети заедно .
  • 56 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Руснаков":

    Никой не и казва какво да прави . Просто я предупреждават че ако играе с НАТО ще прекрати съществуването си. Все пак суверенитета означава и поемане на отговорност за действията ти .