6 Декември, 2021 09:20 908 1

Чешка компания помага на Египет за лицензирането на АЕЦ

  • дабаа-
  • египет-
  • аец-
  • чехия-
  • атомна енергетика-
  • лицензиране

Компанията е с международен опит в техническата подкрепа

Чешка компания помага на Египет за лицензирането на АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

Чешката научноизследователска компания ÚJV Rež подписа договор с Управлението за регулиране на ядрената и радиологична безопасност на Египет (ENRRA) за 1 милион долара. ÚJV Rež ще помага технически на египетския регулатор в процеса на лицензиране на първата в страната АЕЦ „Дабаа“.

„Нашите усилия ще са фокусирани върху независимия контрол на документите и работата на руския изпълнител, в подкрепа на развитието на човешките ресурси, плановете за инспекция по време на строителството на АЕЦ, международните мисии, оценката на лицензионната документация и други“, обявиха от ÚJV Rež. Компанията е с международен опит в техническата подкрепа при лицензиране на нови ядрени проекти, благодарение и на сътрудничеството си с Агенцията по атомна енергия на Турция (TAEK) при лицензиране на АЕЦ „Аккую“.

На площадката на АЕЦ „Дабаа“, която се намира на средиземноморското крайбрежие на Египет, на около 300 километра от Кайро, ще има четири реактора ВВЕР-1200 от поколение 3+.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    1 0 Отговор
    АЕЦ „Да,баба“. Или звучи както Баце рече за ДБ-то.