6 Декември, 2021 10:41 1 223 3

Хунтата осъди бившата лидерка на 4 г. затвор

  • хунта-
  • азия-
  • преврат-
  • затвор-
  • мианмар-
  • мианма-
  • аун сан су чжи

Носителката на Нобелова награда за мир бе свалена от власт през февруари

Хунтата осъди бившата лидерка на 4 г. затвор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съд в Мианма осъди днес бившата ръководителка на правителството Аун Сан Су Чжи на четири години затвор за подбуждане към нарушаване на обществения ред и за нарушаване на здравните правила, свързани с COVID-19, предаде Франс прес, като се позова на говорител на военната хунта, която управлява Мианма, съобщи БТА.

Носителката на Нобелова награда за мир, която бе свалена от власт през февруари, "бе осъдена на две години затвор по силата на член 505 (b) и на две години затвор по силата на закона за борба с природните бедствия", заяви пред Франс прес говорителят. Бившият президент Вин Минт бе осъден на същия срок, каза още говорителят, като уточни, че двамата осъдени засега няма да бъдат вкарвани в затвора. "Те ще бъдат изправени пред правосъдието във връзка и с други обвинения, като за момента ще продължат да пребивават там, където са", в столицата Найпидо, каза още говорителят, без да даде допълнителни детайли.

Аун Сан Су Чжи е задържана, откакто генералите от армията на Мианма свалиха правителството ѝ на 1 февруари и с това сложиха край на демократичното развитие на страната. Хунтата, която е на власт в Мианма, цели да задуши свободите, като вкара в затвора бившата държавна ръководителка Аун Сан Су Чжи, заяви днес правозащитната организация "Амнести интернешънъл". "Тежките санкции, наложени на Аун Сан Су Чжи на базата на изфабрикувани обвинения, са най-скорошният пример за решимостта на армията да елиминира всякаква опозиция и да задуши свободите в Мианма", изтъкна неправителствената организация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    8 0 Отговор
    Скоро и у нас - хунтата се готви да запуши устата на единствения лекар, който не е съгласен с фармаФиотите ‼️
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Гледах биографичния филм за тази жена, тя е по-мъж от всички настоящи лидери в Европа, взети заедно
  • 3 big

    6 0 Отговор
    Дали е хунта или не, не е съществено! Въпроса е военните да носят прогрес в тази държава, така както стана в Гърция и Турция над 50 години назад! След военния преврат в тези държави, те отскочиха много напред в тяхното развитие! Тази държава по една или друга причина е далеч от нашия политически живот и почти нищо не знаем за нея, но щом като световната демокрация и нейните сателити скачат в защита на старото управление, за мен "хунтата" е полезна!