Last news in Fakti

23 Септември, 2013 14:20 5 696 0

Бяла вдовица зад кървавото нападение в Кения

  • кения-
  • бяла вдовица-
  • найроби-
  • терористи-
  • ал шабаб

Вдовица на атентатора от лондонското метро през 2005 г. е мозъкът зад атаката в сърцето на Кения

Бяла вдовица зад кървавото нападение в Кения - 1
Снимки: mirror.co.uk

Снощи, докато труповете в търговския център в столицата на Кения Найроби все още се преброяваха, името на една британка бавно изплува сред имената на  терористите.

Саманта Лютуайт, дъщеря на бивш британски войник, израснала в Бъкингамшир, разглежда тези ужасни събития като повод за ликуване, пише вестник „Дейли мейл“.

Кенийската антитерористични сили разкриха вчера, че Лютуайт  - която е известен като „Бялата вдовица“ на атентатора от лондонското метро от 7 юли 2005 г.  Джермейн Линдси  - може би е мозъкът зад атаката, която донесе ужас в сърцето на Кения.

Тази информация бе потвърдена и от съобщение в Туитър, публикувано от „Аш Шабаб“, които поеха отговорност за нападението. В него те заявяват, че Саманта Лютуайт е „сред техните редици“ и е „смела жена“.

"Подозираме, че тази жена, не само е част от терористите, но и всъщност стои зад тази атака", заяви високопоставен служител от антитерористичното звено. Той допълни, че оцелели и войници описвали как жена с бяла кожа, носеща бурка, е крещяла на арабски заповеди на останалите терористи по време на кървавата баня в мол „Уестгейт, съобщава Ройтерс. 

Това е едно изключително зловещо пътешествие в тъмнината за 29-годишната британка,  израснала като нормален тинейджър в Ейлсбъри преди да се срещне Джърмейн Линдзи, британски мюсюлмани в интернет, когато е била едва на 17 . Двойката се женени три години по-късно и приема исляма.

Когато съпругът й е обявен за един от четиримата атентатори-самоубийци, които взривиха станция на метрото през 2005 г., при което загинаха 52 души , Лютуайт първоначално осъди нападението и отрече да има каквато и да е връзка с него. „Това е лъжа!“, повтаряше тя тогава.

Повече от осем години по-късно обаче става ясно, че Лютуайт е един от основните вербовчици на „Ал Кайда“ в Източна Африка и е официален говорител на терористичната групировка „Аш Шабаб“, стояща зад ужаса в Найроби.

Саманта Лютуайт дори е участвала в обучението на група атентатори-самоубийци изцяло съставена от жени  в лагери в съседна Сомалия.

Бялата вдовица бе начело на група от терористи, които осъществиха атентат в бар в Момбаса,  кенийски крайбрежен курорт популярен сред британците. Тогава трима души, включително  дете бяха убити, а повече от 50 ранени.

Сред „подвизите й“ има редица терористични атаки, някои от който лично водени от нея. Ясно е, че Бялата вдовица обича кръвта. Остава да се видим обаче дали ще живее достатъчно дълго, за да убие отново.

Кенийските сили за сигурност, подкрепяни от Великобритания и САЩ, от години водят война да смажат ислямистите, който придобиват все повече власт и влиание в Сомалия, държейки в страх и ужас страната и търсещи път зад граница.

Битката на Запада срещу „Аш Шабаб“ в Сомалия се смята за високо ефективна. Но подкрепата, която Кения оказва, направи страната основен враг на ислямистите.

Като че ли Кения бързо започва да се превръща в ново бойно поле във войната между ислямистите и Запада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА