Last news in Fakti

14 Януари, 2014 13:42 700 1

Египет определя бъдещето си на референдум

  • египет-
  • референдум-
  • избори-
  • нова конституция-
  • мохамед морси-
  • военни

Малко преди отварянето на пунктовете за гласуване обаче, бомба повреди фасадата на съдебна сграда в Кайро

Египет определя бъдещето си на референдум - 1
Снимки Синхуа/БТА

Египет гласува новата проектоконституция на страната на референдум. Вотът започна при засилени мерки за сигурност в двудневния референдум, който ще се проведе днес и утре, пише Би Би Си.

Новата харта има за цел да замени закона, който бе приет при управлението на  ислямисткия президент, подкрепян от движението „Мюсюлмански братя“, Мохамед Морси няколко месеца преди той да бъде свален от власт чрез военен преврат.

Милиони жители на най-гъстонаселената страна в арабския свят трябва да определят бъдещето си, гласувайки „за” или „против” обновения проект на основния закон на страната. Новата конституция може да проправи пътя за нови избори.

Референдумът ще стане първа практическа стъпка в рамките на „пътната карта”, разработена от военните след свалянето от власт на бившия президент Мохамед Морси на 3 юли миналата година. След допитването до народа трябва да последват парламентарни и президентски избори. Агенция Ройтерс коментира, че това е поредната стъпка от президентските амбиции на генерал Абдел Фатах ал Сиси. Планът за преход - създаден от подкрепяното от военните правителство - включва президентски и парламентарни избори, които да бъдат произведени шест месеца след влизането в сила на новата конституция.

Демократичен или не , референдумът се възприема от мнозина като нещо повече от  бюлетина за нова конституция – той се разглежда като окончателно решение за отстраняването на Морси.

„Мюсюлмански братя“, сега обявени за терористична групировка, заявиха, че ще бойкотират вота. Заради опасения от ескалация на насилието властите мобилизираха хиляди полицаи и военни да охраняват избирателните секции. От вътрешното министерство на Египет заявиха, че 200 000 полицаи, 150 централни звена за сигурност и 200 бойни групи ще осигурят спокойствието и сигурността в двата дни на референдума.

Малко преди отварянето на пунктовете за гласуване обаче, бомба повреди фасадата на съдебна сграда в Кайро. По сведения на генерал от полицията при нападението няма пострадали, тъй като взривът е бил с малка мощност.

Правозащитни организации критикуваха провеждането на референдума в атмосфера на страх и репресии.

Текстът на новата конституция на Египет беше предаден през декември на временния президент Адли Мансур. Той позволява на военните да преследват цивилни и да назначават военен министър, както и военният бюджет да не минава през проверка на законодателния и изпълнителния орган.

По-голямата част от населението обаче, подкрепя оглавяваното от армията временно правителство, в което силната фигура е  генерал Абдел Фатах ал Сиси. Той призова египтяните да се включат масово в референдума и да подкрепят проекта за нова конституция, който предвижда забрана на политическите организации с религиозен уклон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    ...Какво ще си определи народа на Египет е едно,а какво
    са му отредили миротворците-може да се окаже доста
    по-различно от избора.....