Last news in Fakti

28 Януари, 2014 11:11 1 934 2

Разузнаването на САЩ и Великобритания подслушвали чрез Angry Birds

  • сащ-
  • angry birds-
  • подслушване-
  • великобритания

Спецслужбите на САЩ ще разкрият част от информацията за програмата за електронно следене и подслушване

Разузнавателните служби от двете страни на Атлантика са използвали и мобилното приложение на популярната компютърна игра Angry Birds, за да подслушват потребителите на глобалната мрежа. Това разкрива в нарочна публикация в. „Гардиън“.

Според в. „Ню Йорк таймс“, Агенцията на САЩ за национална сигурност (АНС) и британският Център за правителствени връзки са могли да събират информация от потребителите на мобилни телефони като използват мобилните приложения като Google Maps и социланите мрежи Facebook и Twitter.

Разузнавателните служби от двете страни на континента са събирали детайлна информация включително и възраст, сексуална и културна ориентация, местоположение и други.

От август 2012 г. британските и американските спецслужби са започнали да използват програма, известна като „Писклив Делфин“, която им позволявала да следят трафика в интернет дори и в сайта за споделяне на клипове Youtube.

Разузнавателните служби са имали възможност в реално време да следят кай от какво се интересува, чете или споделя.

Говорители на Facebook и Google заявиха, че не са знаели, че правителствата са следили социалните мрежи и те не са имали разрешение да правят това.

Американските разузнавателни служби все пак се готвят да направят отстъпки под натиска на големи телекомуникационни компании като Google, Facebook и Microsoft, съобщава „Ехото на Москва“.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър обеща да бъдат „осветени“ колко пъти всеки от тези гиганти са били обект на следене и подслушване. Освен това ще бъде обявено колко от направените записи са били интересни от американските разузнавателни служби.

Междувременно стана известно, че спецслужбите на САЩ ще разкрият част от информацията за програмата за електронно следене и подслушване.

В най-близко време телекомуникационите гиганти, към които са се обърнали ЦРУ или Агенцията за национална сигурност (АНС), могат да разкриват информацията за направенот запитване. Това става възможно след като съдът за контрола над външното разузнаване на САЩ разреши на IT компаниите да публикуват съответните данни. Компаниите ще могат да разкриват и подробности.

Решението на съда е част от новата политика, обявена от президента Барак Обама по отношение на контрола над разузнавателните служби на САЩ.

Държавният глава призовава за промяна на програмата за следене на потребителите на интернет след като бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън разкри методите на подслушването и предаде на журналистите секретни документи.

Междувременно в. „Гардиън“ и в. „Ню Йорк таймс“ наляха масло в скандала, разкривайки че АНС и британският Център за правителствени връзки са могли да събират информация от потребителите на мобилни телефони като използват мобилните приложения като Google Maps и социалните мрежи Facebook и Twitter.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    .....Венци-мисля, че при добро желание-би могъл поне да ми дадеш знак,че си прочел извинението ми,макар и-може би-и да не го
    приемеш изобщо и дори само да знаеш,че съм отчел грешката си......
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Изключил съм се от тези две социални мрежи, сега спокойно мога да си расъждавам на глас-аджаба, дали да мина една ръка на жената, или да се отчета на гаджето...
    П.П. "Къв кеф", сега Обама ще е в неведение...