Last news in Fakti

28 Януари, 2014 16:36 4 355 1

Ратко Младич отказа да свидетелства в защита на Радован Караджич

  • радован караджич-
  • ратко младич-
  • трибуналът в хага-
  • дело-
  • военни престъпления

Бившият главнокомандващ босненско-сръбската армия определи трибунала в Хага като сатанински

Ратко Младич отказа да свидетелства в защита на Радован Караджич - 1
Снимки АП/БТА

Бившият главнокомандващ босненско-сръбската армия Ратко Младич отказа да свидетелства в полза на политическия водач на босненските сърби Радован Караджич в процеса за военни престъпления, който се води срещу него в Хага, съобщава Би Би Си.

Осъждайки трибунала на ООН като "сатанински", Младич заяви, че ако свидетелства може да навреди на собствения си процес.

И двамата мъже са подсъдим в Международният наказателен трибунал за бивша Югославия и отричат обвиненията срещу тях за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

При първата си публична поява заедно от 1990 г. насам, когато приключи войната в Босна, те си размениха добросърдечни поздрави.

След като напусна съда, Младич заяви: "Благодаря много, Радован. Съжалявам, но тези идиоти не биха ми позволили да говоря. Те защитават бомбите на НАТО."

По време на изслушването във вторник адвокатът на Караджич се аргументира, че Младич е „единственият човек в целия свят, който знае най-добре какво се е случило по време на войната в Босна”. 68-годишният Караджич е изправен пред 11 обвинения, включително за геноцид във връзка с клането в Сребреница през юли 1995 година.

71-годишният Ратко Младич първоначално отказа да положи клетва, като каза: "Вашите призовки, вашите баналности, вашите фалшиви обвинения, аз не се интересуват ни най-малко за тях" и добави: "Това е сатанински съд, който поставя на изпитание нас сърбите, защото ние защитаваме нашите хора."

Съдията го предупреди, че може да бъде подведен под наказателна отговорност заради това си изказване, което би му донесло седем години затвор.

След това заседанието бе прекъснато, за да бъдат донесени зъбните протези на Младич от килията му.

При подновяването на процеса съдията предупреди Младич, че не е задължен да отговаря на въпроси, ако смята, че те могат да му навредят.

Тогава Караджич се обърна към Младич и го приветства с: „Добро утро, генерале, сър”.

Младич отговори на първия въпрос на своя бивш политически лидер, изброявайки дати от своята военна кариера.

На втория въпрос, който гласеше „Осведомявали ли сте ме някога, че затворниците от Сребреница ще бъдат или са били екзекутирани?”, Младич заяви: „Отказвам да отговоря заради здравето си и заради това, че отговорът ми може да засегне правата ми като обвиняем”.

Адвокатите, представляващи Младич твърдят, че той страда от разстройство на паметта, което прави трудно за него разграничаването на истината от измислицата. Съдията заяви, че Младич няма да бъде принуждаван да отговори.

Караджич продължи с останалите си въпроси, но получи същия отговор.

Младич поиска да прочете изявление от седем страници, но му беше отказано и сесията бе отложена.

Караджич се надява отговорите на бившия му съюзник да подкрепят твърденията, че заповедите за извършване на военни престъпления не са дошли от него, коментира Би Би Си.

Ключовите обвинения, срещу които се изправя Караджич, са свързани със Сараево и Сребреница. Твърди се, че Караджич е дирижирал обстрела на Сараево и е използвал 284 миротворци от ООН като човешки щитове през май и юни 1995 година. Обсадата на Сараево продължи повече от три години и половина, изтощавайки столицата без храна и оставяйки я без сила. В анклава Сребреница силите на босненските сърби опустошиха защитаваната от ООН зона в най-голямата жестокост в Европа след края на Втората световна война. Повече от 7500 мюсюлмански мъже и момчета бяха убити.

Ратко Младич беше генералът, който водеше войските тогава. Неговият процес се води паралелно с този на Радован Караджич в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    0 0 Отговор
    Наистина този съд ми се вижда много измислен. Човека си е вършил работата бил е на служба изпълнявал е заповеди. Това е войната лошо по скоро ужасно нещо. Ммм Ами американците кога ще го съдят там? За съсипване на арабския свят и на редица други държави и Югославия също. Техните бомби с уран още ни трепят но да едни може за други не. И това ако е справедлив съд
Новини по държави: