Last news in Fakti

25 Февруари, 2014 11:05 2 515 4

Euronews свали във Фейсбук снимка от София под руски натиск

  • фейсбук-
  • euronews-
  • паметник-
  • паметник на съветската армия

Снимката с боядисания в цветовете на Украйна паметник - била противоречива

Euronews свали във Фейсбук снимка от София под руски натиск - 1
Снимка Ройтерс

Телевизионният канал "Euronews" свали от челото на страницата си във "Фейсбук" снимката от София на изрисувания в цветовете на украинското знаме Паметник на съветската армия.

Един от съветските воини, който е част от композицията, бе боядисан в синьо и жълто от неизвестни художници в нощта на неделя срещу понеделник. От руското външно министерство реагираха остро, като поискаха виновниците да бъдат издирени и наказани.

Снимката на Ройтерс, която Euronews публикува на 23 февруари бе определена от телевизионния канал като „Снимка на деня“ и събра над 3100 харесвания, над 200 коментара и бе споделена над 1700 пъти.

Тя обаче се задържа в челото на страницата за кратко, тъй като след публикуването й последва вълна от десетки коментари на възмущение от типа на: "Евронюз изглежда се радват на вандализма и го поощряват, браво! Достойните ценности на Европа."

Чрез акаунта си в социалната мрежа руското външно министерство окачестви решението на Euronews като ""прекрачване на границата".

Скоро след това фотографията бе махната от челото на страницата, като на нейно място се появи един от тийзърите на телевизията.

Публикуван бе и коментар относно възникналата ситуация, в който се отбелязва, че телевизионният канал не подкрепя никоя от враждуващите страни в Украйна, най-малкото чрез прояви на вандализъм.

"Публикувайки на нашата стена снимка от акцията в София ние по никакъв начин не сме изразявали подкрепа на едни или други сили в Украйна, да не говорим за акт на вандализъм. Това е просто снимка, отразяваща събитие в обкръжаващия ни свят, една от най-противоречивите и обсъждани снимки от последните дни. Освен това виждаме, че публикуването на тази снимка погрешно беше възприето като програмна декларация и противно на желанието ни е оскърбила мнозина наши зрители. Затова я сваляме, но не приемаме обвиненията, че сме оскърбили паметта на ветераните от войната", гласи коментарът.

Под снимката продължава да тече бурна дискусия, която малко излезе от основната тема за Украйна и се превърна в спор за и против социализма и паметниците от миналото.

Вчера министерството на външните работи на Русия изрази дълбокото си възмущение от поредния случай на вандалщина към паметника на Съветската армия в София.

В сайта на външно министерство бе написано: "С чувство на дълбоко възмущение Русия посрещна новината за поредния случай на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в центъра на българската столица София, извършен в нощта на 22 срещу 23 февруари."

От руското външно министерство отправиха към МВнР протестна нота, в която настояха за щателно разследване на хулиганската проява и за привличане под отговорност на виновните.

"Москва разчита, че властите на България ще вземат всички необходими мерки, за да не допускат оскверняването на паметта на съветските войници, загинали в името на освобождаването на България и на Европа от нацизма", се посочва в изявлението.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    6 0 Отговор
    а вие как бихте реагирали, ако разрисуват паметника на Ботев като Мики Маус? или разрисуват Левски в цветовете на гей-знамето?

    Коментиран от #2

  • 2 Бенжаменъ Глонти

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "nakata88bg .":

    А този на паметника Ботев или Левски е? Това е паметник на московската окупационна червена армия, или МОЧА. Ти по-специално как реагираш на украинците, които демонтират паметниците на Ленин?

    Коментиран от #3

  • 3 nakata88bg .

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бенжаменъ Глонти":

    това е паметник на хора, които жертваха живота си, за да спрат нацисти! той е сложен там, за да могат следващите поколения да знаят и помнят за какво са се борили хората. Между другото - против нацисти са се борили и от западна страна - и те ли са "московска окупационна армия"?!
  • 4 Монго

    2 0 Отговор
    Щом е паментик трябва да се уважава, ако повечето българи са против него-да го махнат...