Last news in Fakti

10 Март, 2014 12:10 4 430 6

Малайзийският самолет се е разпаднал във въздуха?

  • малайзия-
  • самолет-
  • мистерия

Фактът, че не са открити останки, подсказва, че той може се е разпаднал на много голяма височина

Малайзийският самолет се е разпаднал във въздуха? - 1
Снимка АП/БТА

Властите, които разследват мистериозното изчезването на малайзийския боинг 777 с 239 души на борда, разглеждат нова версия за случилото се. Според тях машината може да се е разпаднала по време на полета, съобщава "Ройтерс".

Издирванията на изчезналия „Боинг 777” на Малайзийските авиолинии, който е в неизвестност вече над 48 часа, не дават никакви резултати, съобщи официален малайзийски представител.

„За съжаление не открихме никакви отломки от самолета, нито пък самия самолет”, заяви директорът на малайзийската гражданска авиация Абдул Рахман. „Виетнамски самолет забеляза в неделя вечерта отломки край южното крайбрежие, но нямаме потвърждение и за това”, добави той.

Надеждите за някакво разгадаване на загадката около самолета се повишиха за кратко, когато Виетнам заяви, че разследва плаващ жълт обект, който може да е спасителен сал. В последствие обаче се оказало, че обектът е "покрита с мъх капачка на кабелна макара".

"Фактът, че не сме открили останки, подсказва, че той може се е разпаднал на височина над 10 хиляди метра", обяснява служител, участващ в разследването. „Ако самолетът беше паднал цял от такава височина, разбивайки се от досега с водата, трябваше да има достатъчно количество отломки", допълва той.

Източникът е посочил, че най-близък паралел може да се направи с експлозиите на самолета на "Еър Индия" през 1985 г. и на "Панамерика" над Локърби през 1988 г. И двете машини са летели на височина 10 хил. м, когато на борда им са се взривили бомби. 

Според Рахман може да се изключи и теорията за отвличане, тъй като издирващите екипи, които много обстойно и внимателно са огледали периметъра. "За съжаление не сме намерили нищо, което изглежда като части или предмети от самолета, да не говорим за самия самолет", каза той на пресконференция.

Пилотът на изчезналия самолет - 53-годишният Захарие Ахмад Шах бил толкова запален по пилотирането на Боинга, че си направил негов симулатор в къщи, с който се упражнявал в извънработно време, разказаха негови колеги, цитирани от Ройтерс.

Захарие имал 18 000 летателни часа опит като пилот и работел в компанията от над 30 години, а 27-годишният помощник-пилот Фарик Абдул Хамид е имал 2763 летателни часа и работел за компанията от 7 години. Според източниците пилотът бил отлично запознат с устройството на Боинг 777 и е невъзможно той да носи вина за изчезването на самолета.

"Той знаеше всичко за Боинг 777. Трябва да се е случило нещо значимо, за да изчезне самолетът. Трябва да е имало повреда на цялата електрическа система", заяви пилот на Малайжа еърлайнс, който познавал Захарие. "Боинг 777 е един от най-безопасните самолети. Той няма да падне от небето просто ей така", заяви бивш пилот на компанията.

Интерпол съобщи вчера, че най-малко двама от пътниците на изчезналия малайзийски самолет са били с откраднати паспорти, фигуриращи в базата данни на международната полиция. Американски и европейски служители от сигурността казват обаче, че няма доказателства за терористичен акт и че може да има и друго обяснение за използването на откраднатите паспорти.

САЩ съобщиха, че не са изпращали агенти на ФБР в Куала Лумпур за подпомагане на разследването, тъй като не са получавали искане за това от властите в Малайзия.

Самолетът на малайзийските авиолинии изчезна по време на полет между Куала Лумпур и Пекин в ранните часове на съботния ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 1 Отговор
    Като не могат да си обяснят какво се е случило започват да ни пълнят главите със щуротии ! Бил се разпаднал във въздуха ... да не е бил от захар този самолет ? Глупости !!!
  • 2 Пацо

    1 1 Отговор
    И бомба не се връзва. За разлика от предишните случаи сега багажа се слага в специални контейнери, на които това им е работата - ако се взриви бомба в някой куфар да задържи взрива вътре в контейнера. Значи ти трябва наистина голяма и мощна бомба, която много трудно ще мине незабелязана.
    Остава ракетна атака, но за да свалиш самолет на 10 км. височина ти трябва голяма и мощна ракета, която ще бъде засечена поне от 3 държави в района. С тези ракетки дето се изстрелват от рамо няма да стане.
    Единственото, което остава е стелт боен самолет.

    Коментиран от #3

  • 3 Румен Янев

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пацо":

    Май си прав ! За да няма време да гъкне пилота нещо изневиделица му е дошло ... пък и стелта си хвърчи и на близо 20 000 метра
  • 4 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Само не ми е ясно този дето напляска минусите що - за човек е ? Явно не е съгласен с нищо но няма мнение по въпроса ? Явно като застане пред огледалото изобщо не е съгласен с отражението и на драго сърце би му лепнал един червен минус ..... ама не става ! Като нещо не не му харесва в коментарите нека изложи свое становище - но той няма такова ..... той просто не харесва нищо .... не харесва природата , хората , животните .... мрази всичко и така мисли че е градивен !
  • 5 алкап

    2 0 Отговор
    летят два безпилотни ф 22 един над друг не го засичат. пилота вижда единия пада с 200 метра и тогава се удря в другия и сичко става на сол
  • 6 Rock Stenley

    0 0 Отговор
    да бе да то така се разпада самолет , ами ако са го гепили извънземните ммддааа и после го върнат и всички на борда са бременни от коко динев