10 Ноември, 2019 09:34 4 649 1

Това е най-ефикасната храна в борбата с килограмите

  • ядки-
  • храна-
  • отслабване-
  • килограми-
  • затлъстяване-
  • ефикасно-
  • полезно

Редовното консумиране на ядки помага при затлъстяване

Това е най-ефикасната храна в борбата с килограмите - 1
Снимки: Shutterstock

Редовната консумация на ядки намалява риска от натрупване на излишни килограми, както и съпътстващите заболявания. До тези заключения стигнаха учени от Харвардския университет.

Изследването обхванало 51 529 мъже на възраст между 40 и 75 години, работещи в сферата на здравеопазването и 238 386 медицински сестри между 24 и 44-годишна възраст. Здравословното състояние на доброволците било следено в продължение на 20 години.

На всеки 4 години участниците предоставяли данни за телесното си тегло и честотата на консумацията на 28-грамова порция ядки. Било преценено също нивото на ежеседмичната им физическа активност, включително ходене, бягане, каране на велосипед, плуване и други спортове.

Оказало се, че тези, които консумирали какъвто и да било вид ядки често били в по-добра форма от останалите.

Това е най-ефикасната храна в борбата с килограмите

Допълнителната половин порция ядки дневно намалява риска от увеличаване на телесното тегло с 2 килограма в период от четири години. Аналогично количество орехи намалява вероятността от затлъстяване с 15%, съобщава сайтът MedicalXpress.

Експертите отбелязват, че изследването е наблюдателно и не може да установи причинно-следствена връзка, но потвърждава резултатите от предишни проучвания. Предполага се, че ядките допринасят за изразходване на повече енергия за дъвчене, а голямото съдържание на фибри предизвиква по-продължително усещане за ситост.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Туловищвто

    1 0 Отговор
    Не става, дори и спорт не помага, ако се отслабне малко, от лицето се започва, кожата висва от по,, извънгабаритните,, (това става въпрос за стари хора, цял живот плюскай, после отслабвай,няма.причина,но ще разхождам кученце, за удоволствие, живот и здраве...!)