16 Март, 2020 11:28 9 469 11

Австралийски експерт с неочакван съвет за коронавируса

  • сън-
  • полезно-
  • коронавирус-
  • болест-
  • зараза-
  • здраве

Макар все още да няма ефективно лечение или ваксина, лекарите дават съвети как можем да се предпазим от коварната зараза

Австралийски експерт с неочакван съвет за коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Паниката и страхът от новия коронавирус обхващат все повече хора. Учени от цял свят работят неуморно за намирането на варианти за лечение и откриване на ваксина. Български лекари и експерти също дават насоки кои витамини да приемаме и какво да правим, за да се предпазим от заразата.

Към специалистите с друга препоръка се присъединява и австралийският експерт д-р Дейвид Бъртън.

Той разкри, че здравият сън предпазва от новия коронавирус, защото засилва имунитета, съобщи в. Daily Mail.

„Сънят, храненето и движението са трите стълба на здравето“, напомни д-р Дейвид Бъртън във връзка със Световния ден на съня. „За да поддържаме оптимално физическо и психично здраве, трябва да укрепваме и трите“, допълни той.

За жалост много хора страдат от недостиг на сън.

„Ако сънят ни не е адекватен, физическото ни, психично и емоционално здраве се влошава, защото мозъкът, мускулите, нервите, невроните и сложните вътрешни системи, включително и имунната система, реагират по-бавно и не могат да функционират добре“, обясни още д-р Бъртън.

Безсънието влошава концентрацията, паметта, предразполага към заболявания, предизвиква промени в настроението, съсипва кожата. То създава също рискове от сърдечносъдови заболявания, като високо кръвно налягане, аритмия, инфаркт, инсулт.

Лошият сън може да доведе също до затлъстяване, диабет, деменция. По време на сън мозъкът „презарежда тялото“.

Важно за добрия сън е човек да си създаде рутина и половин час преди да си легне да не гледа екрани. Добре е да се ограничат всякакви смущения - светлини, шум, телефонът да е изключен, температурата да е приятна - нито твърде ниска, нито твърде висока.

Световната здравна организация препоръчва 7 - 9 часа сън през нощта.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    28 2 Отговор
    Светът напълно откачи, то тва май е и целта
  • 2 разпутин

    16 3 Отговор
    тоя секс не прави ли ??

    Коментиран от #9

  • 3 среднощен

    30 2 Отговор
    Внимание, 5G мрежата - постоянно високочестотно облъчване..!!! Резултатът е срив на имунната система и репродуктивни проблеми..!!! "...телефонът да е изключен..." - много точно попадение..!!
  • 4 Ventura

    10 1 Отговор
    Ами след тези "твърди" мерки, хората си седят в къщи, плюскат и спят по 12часа.
  • 5 Баш бай Брадър

    10 1 Отговор
    Здравия Чеп също помага дето капиталистическата зган го ръга на обикновените Българи.
  • 6 Лора, внимавай...!!!!

    6 0 Отговор
    Абсолютно правилни съвети от експерта...!
  • 7 no name no face no number

    5 0 Отговор
    Признам само китайски и до някъде италиански експерти другите има още да учат
  • 8 Усмвката

    10 0 Отговор
    Българинът спи дълбок сън а го крадът.Току що днес научихме че и под носъ ни ,,Държавня резерв" включващ много медикаменти и животоспасяваща апаратура е бил разпродаден на безценица от високопоставени брокери , двама на брой, от също така високопоставено ниво в министерски съвет. А на на високото ниво знаем кой е.

    Коментиран от #10

  • 9 Патето яки

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "разпутин":

    Секса е забранен оти вируса само чака на голо да се лепне. Може с маска но е те липсват.
  • 10 Патето яки

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Усмвката":

    Бай Ганьо-ББ каза че щял да раздаде от държавния резерв 70000 маски тоест на 10000 лекари и сестри по 7 маски, браво ще изкарат една седмица или по малко. След това предполагам ББ ще даде памперси за маски че са по дебелички ще карат по 10 дни с памперс на устата.
  • 11 nakoi

    0 0 Отговор
    A BOLEN SILUET KAZA SNE IMA VAKSINA DRAMA IZPADA V POREDNA KRIZA. DA VZEMI ZA MORALNA PODKRAPA SHAVDARSHETO ,PIONERSHETO , KOMSOMOLKATA , BKP, BSP AKTIVISKATA KAKA KURI . DA CAMO TQ TSHE MU BDAAA XHE UPTIMIZAM