18 Март, 2020 07:12 6 450 15

Под блокада! ЕС затваря външните си граници за месец

  • коронавирус-
  • ес-
  • пандемия-
  • карантина-
  • блокада

Ограничението ще влезе в сила възможно най-бързо, като страните членки са тези, които трябва да го приложат на практика

Под блокада! ЕС затваря външните си граници за месец - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерите на страните членки постигнаха съгласие външните граници на ЕС да се затворят за 30 дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

„За да ограничим разпространението на вируса в глобален мащаб, ние се съгласихме да подсилим външните ни граници, като приложим координирани временни ограничения за маловажни пътувания в ЕС за период от 30 дни, базирайки се на предложения подход от Европейската комисия“, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконференция с лидерите на Евросъюза.

„Получихме голяма подкрепа от страните-членки. Сега те трябва да приложат решението на практика. Те обявиха, че ще го направят веднага, за да имаме единодушно и единно решение за външните граници“, заяви на свой ред председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Мишел подчерта, че постоянните представителства на ЕС ще осигуряват подкрепа в трети страни за репатрирането на европейски граждани обратно в общността, като при необходимост ще прибягват до механизма за гражданска защита. Той съобщи, че предвиденият Европейски съвет отново ще се състои посредством видеоконферентна връзка.

Ограничението ще влезе в сила възможно най-бързо, като страните членки са тези, които трябва да го приложат на практика, каза Шарл Мишел, като така и не се ангажира с конкретен срок.

Европейската комисия е започнала днес обществена поръчка за ръкавици и маски, а вчера - за дихателни апарати. В нея участват 24 страни членки. Фирмите имат 6 дни, за да подадат офертите си, след което участничките могат незабавно да подпишат договора.

Ето какво написа тази вечер премиерът Бойко Борисов във Фейсбук:

"Днес на заседание на Европейския съвет взехме решение за затваряне на границите на ЕС с трети страни. Изключения ще бъдат правени за лекари и медицински служители. Движението на тирове, които превозват стоки, също няма да бъде спирано. Много е важно да не се блокира производството, за да не счупим икономиката ни.

Въпреки това, всички собственици на заводи трябва да предприемат необходимите предпазни мерки, за да защитят работниците си – в противен случай ще бъдем принудени да ги затворим. Аз искам максимално да запазя държавата – нашата България. Ще помогнем на бизнеса, но трябва внимателно да харчим парите и фискалния ни резерв".

От своя страна германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че забраната за влизане на територията на ЕС ще бъде приложена от Германия "незабавно".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoviD 20

    16 4 Отговор
    ЕС не е била по-разделена от сега!
  • 2 дддддд

    24 3 Отговор
    Докато бюрократите от ЕС се решиха на действия-цяла Европа пламна....Глупави и бавни европейски институции-факт.
  • 3 China

    27 3 Отговор
    Щом китайците помагат на Италия за каква солидарност говорим?
  • 4 Алооу

    17 1 Отговор
    Турция не е Европа!

    Коментиран от #8, #10

  • 5 4358

    22 1 Отговор
    Преди повече, от 20 дни на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от 20 дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.
  • 6 еми то

    16 1 Отговор
    Докато "умните" се наумуваха в идиотският евро-парламент-вируса си лудува по Европа.
  • 7 С две думи

    16 1 Отговор
    Глупав,муден,разделен,тежко бюрократичен,неадекватен,заблуден и нерешителен Брюксел.Това е истината -късно е...
  • 8 Снимка: Shutterstock

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Алооу":

    хехехе Както каза Чавушоглу, Европа има граници не с Турция ама с Ирак, Иран, Сирия. Значи само русия не е Европа хахаха

    Коментиран от #12

  • 9 ТтТ

    12 1 Отговор
    Е най-после им загря реотана на джендовците.С тези бавни институции ще има страдане и смърт в ЕС.
  • 10 Ганчо

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "Алооу":

    А Кипър в Европа ли е .
  • 11 Гъдьо Гъдевски

    8 0 Отговор
    Купувам Мерцедес S класа от 2015 за 3 чувала тоалетна хартия.
    А може и AMG модификация, плащам допълнително цели 3 ролки тоалетна хартия отгоре.
  • 12 Анонимен

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Снимка: Shutterstock":

    Какво им дреме на европейците , какво е казал някой си Чувашоглу. Арабите казват на Турция: не ви искаме, ходете си към Европа, а Европа казва, ходете си към Азия и ние не ви искаме.
  • 13 Кириакулис

    7 1 Отговор
    ЕС трябва да помогне да изгоним турците извън Босфора и външна граница да е Елада и българите ще граничните само с Елада.
  • 14 borko

    4 1 Отговор
    Границите ще се затворят за обикновените хора.В момента през Италия и Германия навлизат огромно количество военна техника и хора около 25-30.000--военни.Целта им е Прибалтийските държави и Полша покрай Руската граница и да се огради Русия.Именно затова прибраха хората по домовете,защото ще има моногобройни протести в Европа.

    Коментиран от #15

  • 15 Ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "borko":

    Хаха