16 Октомври, 2020 19:53 7 351 8

Мръсните ръце могат да ни донесат тези болести

  • болест-
  • паразити-
  • вирус-
  • мръсни ръце-
  • миене-
  • хигиена

Следните болести се наричат "заболявания на немитите ръце"

Мръсните ръце могат да ни донесат тези болести - 1
Снимка: Shutterstock

Стоматит, ротавирус, морбили, дизентерия, краста – това са само малка част от болестите, които могат да покосят организма, ако пренебрегваме правилната и редовна хигиенна процедура за третиране на кожата на ръцете, съобщиха експерти пред РИА Новости в Световния ден за миене на ръцете.

Световният ден за миене на ръцете се отбелязва ежегодно на 15 октомври. Денят е обявен за такъв от Детския фонд на ООН през 2008 г, припомня БГНЕС.

Болести от немити ръце

"Болестите, които възникват от немити ръце, са конюнктивит, стоматит, ротавирус, дизентерия, клебсиелоза, салмонелоза, хелминтиаза и ламблиоза. Всички тези заболявания могат да се нарекат „заболявания на немитите ръце“. С други думи, те могат да бъдат напълно избегнати, ако се съблюдава правилно тази важна хигиенна процедура", твърди епидемиологът Олга Ненастина.

Според лекаря, ръцете трябва да се мият редовно: след връщане вкъщи, преди докосване на очите, носа, устата, след ползване на тоалетната, след издухване на носа или кихане, преди и след готвене, преди ядене, след докосване на сурово месо, птици или риба, след контакт с отпадъци, кошчета за боклук или замърсени повърхности.

Въоръжете се с антисептик

Също така е необходимо да си миете ръцете след посещение или грижи за болен човек, отбелязва Ненастина. "Ако приемате някакви лекарства, тогава преди да вземете лекарството. Трябва също така да си измиете ръцете след контакт и грижи за домашни любимци", съветва специалистът. Лекарят също подчертава, че е най-добре винаги да имате антисептик в себе си. Някои от тези продукти съдържат етилов алкохол и омекотители за кожата.

„Това не е заместител на миенето на ръцете, но ако няма начин да ги измиете, е добра алтернатива“, казва лекарят.

Ръцете - източник на инфекция

На свой ред Ирина Шилкина, главният специалист по инфекциозни болести на свободна практика към Министерството на здравеопазването в Московска област, заяви, че с немити ръце могат да се внесат в тялото различни чревни инфекции, краста, морбили, варицела. Според специалиста, за да се предотврати инфекция с коронавирус и други инфекции, след старателно измиване на ръцете те трябва да бъдат третирани с антисептик. "Ръцете ни са най-големият източник на зарази, не само с коронавирус, но като цяло. Съветвам ви да не пренебрегвате простите, но необходими за поддържане на здравето ни правила. Мийте ръцете си!", съветва Шилкина.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предник

    2 0 Отговор
    Аз съм се въоръжил с етилов алкохол, но нямам омекотител за кожата!
    Какво да правя?!
  • 2 Грейс

    3 0 Отговор
    Досега всички паразити да бяха умрели! Това, което се пише е истина, но има и други предпоставки за инфекциите. Ако бяха |напълно подкрепям миенето на ръцето много често| толкова лесно прихващащи човечеството не би оцеляло.
  • 3 vale karo

    5 0 Отговор
    Ако човек в първите седем годинки от живота си не е научил как да поддържа хигиена на тялото си,то по-късно много трудно бихте го научили.Тези които ни дават разни рецепти за хигиена нямат първите седем годинки.

    Коментиран от #7

  • 4 Имам леля на 72 години,

    4 0 Отговор
    ... която дори хрема не е хващала през живота си, а от дете е обичала да си хапва всичко, което е намирала паднало на пътя, хъм. Та, за много болести съм съгласен, че могат да се докарат от мръсни ръце, факт, ама е много по-важно да си имаш читав имунитет. А той не се гради с употребата на много химия, както правим в последните години, това също е факт, оттам и многото алергични реакции и бъдещи проблеми за организма...
  • 5 Всичко прекалено

    2 0 Отговор
    е вредно. Важна е хигиената, но аз страдам от мания за чистота от 6 години насам и от много миене и триене получих дерматит, цепи се кожата на ръцете и най-вече на пръстите ми, до кръв... и боли! Така, че мислете, преди да правите каквото и да е!
  • 6 Храна за размисъл

    0 1 Отговор
    Интересно защо бебетата лапат всичко и се оставят от родителите ми това да го правят и не разболяват?
    Аз например не отдавам значение на тези неща,правил съм изключения понякога и това не ми е създало проблем.
    Ако си наложите сами убеждението,приемете дадено нещо за вредно или полезно то ще е такова във вашето съзнание.
    Всичко е в главата!

    Коментиран от #8

  • 7 vale cupa

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "vale karo":

    И аз вчера написах същото, като добави, че като се прозява човек трябва да слага ръка на устата си. И познай?! Постът ми бе изтрит?!?!?!
  • 8 Шом

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Храна за размисъл":

    ти е интересно ще ти кажа. Бебетата имат по-висок имунитет от останалите. Бебетата живеят в ограничена домашна обстановка. Бебетата не ходят в пясъчника на детската площадка, в който кучета и котки пикаят и се..т.