17 Ноември, 2020 20:29 4 839 15

Трябва ли да се борим с глада за сладко?

  • глад-
  • сладко-
  • диетолог-
  • вредно-
  • полезно

"Човек трябва да се поглези и да не се стреми да се чувства като свръхчовек, трябва да балансирате.", твърди диетологът Соломатина

Трябва ли да се борим с глада за сладко? - 1
Снимкa: Shutterstock

Много от нас понякога биват обзети от натрапчиво желание да хапнат нещо сладко. Откъде идва то и дали е необходимо да се борим с него – за това разказва диетологът Елена Соломатина пред радио „Спутник”, цитирано от БГНЕС.

„Много хора се опитват да водят здравословен начин на живот и да се хранят правилно винаги, като изключат напълно сладкото от диетата си. Но ние не сме роботи и понякога нещо може да се случи. Ако много ви се прииска торта, изяжте я и се върнете към нормалния си живот. Основното нещо е да не се самообвинявате сякаш това е срив на волята ви”, сигурна е Соломатина.

"Човек трябва да се поглези и да не се стреми да се чувства като свръхчовек, трябва да балансирате. Понякога „малките кулинарни бягства” са по-полезни от строгите ограничения. Ако човек се чувства неудобно, той така или иначе ще се срине психически", каза диетологът.

Друг е въпросът, когато се появи непрастанно и натрапчиво желание за сладко, тогава трябва да потърсите причината. Тя може да бъде както физическа, така и психологическа. Първо, на човек може да му липсват някои елементи.

"На първо място, това може да е липсата на хром, магнезий, витамини от група В. Хромът може да се получи под формата на добавки, той се съдържа в месото, морските дарове. Магнезият се съдържа в зелените зеленчуци и в някои семена. Витамините от група В влизат в състава на месото, сложните въглехидрати, пълнозърнестия хляб, зърнените храни", отбеляза Соломатина.

Причината за острото желание за сладко може да бъде някаква спонтанна ситуация – стрес или внезапна липса на енергия, добави диетологът.

"Причината за психическата слабост може да е развод, болест на близък или човек да не може да получи хормоните на удоволствието, защото например не може да се занимава с хобито си, внезапно е спрял да спортува, скоро се е пенсионирал. Причина може да е дори латентна инфекция. През студения сезон на човек често му липсва енергия и иска да се затопли. Нещо мазно, сладко, вискозно обикновено помага за попълване на енергията, така че не изпадайте в паника, ако по-често ви се хапва шоколадов кейк през зимата”, заключи Соломатина.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    6 4 Отговор
    БАЩА МИ БЕШЕ СЪС ЗАХАРНА НО ПОСТОЯННО ОБИЧАШЕ ДА СИ ПОХАПВА СЛАДКО...ОРИЗ СЪС МЛЯКО И МАЛЕБИ...УМИРАШЕ ЗА ТЯХ....
  • 2 Тук петриел има,

    2 2 Отговор
    Думата....!
  • 3 Лора

    2 6 Отговор
    Аз, не ям слатко, много мирише пущената от много едене на слатко, да ми я яде оня,, изрут,, - разпространени на филми късия бажак....!
  • 4 Манги

    2 7 Отговор
    Както казва Христос борба не трябва. Аз го топя в мармалад от ягоди и тя го облизва. После се обръщам към другия буркан със сладко от смокини и тя слефи с поглед дали ще го поеме целия смокинясал

    Коментиран от #7

  • 5 Чук и Гек

    12 3 Отговор
    Запомнете! Ако напълно се лишите от сладко, организмът ви ще изпадне в стрес, алармата му ще сигнализира, че такова нещо липсва и ще започне ,,дарителска акция" от запасите на анатомията ви, най вече мазнините! Така се отслабва, но с изненада ще установите, че нивото на кръвната захар най често е над нормата!!!? Поради ,,дарителската акция". Прияде ли ви се - не се колебайте, качествено и с мярка!
  • 6 Не е вярно

    2 9 Отговор
    Единствено, организма не се нуждае от сладко, защото много продукти съдържат захари, както някой казва има глад за захар, знаете, че алкохола и той има, като се нуждае толкова, плод по желание...! (Качествен,, глупак,,....!)
  • 7 Стела ....

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Манги":

    И после детето ти почва да ближе с пръст от буркана......... Убава и страстна работа,ама мундар ....

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Алфа Ромео

    2 1 Отговор
    Аз не понякога а всеки ден имам натрапчивото желание да ям сладко.

    Коментиран от #12

  • 11 админ

    0 1 Отговор
    торент замунда яко сиидват торента
    гта сан андреас а по тв дават умирай трудно
  • 12 Глок

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа Ромео":

    Хапвай повечко здрава храна и няма да ти се яде толкова сладко! То като си гладен, защото си станал веган, най голямото изкушение е лесният, вкусен и бърз достъп до вафлите!

    Коментиран от #13

  • 13 Алфа Ромео

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Глок":

    Не съм веган нито вегетарианец, но не ям месо всеки ден и не обичам сурови плодове и зеленчуци а и не ми влият добре на стомаха.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.