21 Декември, 2020 13:47 3 259 19

Експерт: Мутациите на коронавируса ще доведат до отслабването му

  • италия-
  • щам-
  • мутация-
  • експерт-
  • коронавирус-
  • пандемия

Само в Италия досега са регистрирани 13 мутации на коронавируса

Експерт: Мутациите на коронавируса ще доведат до отслабването му - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мутациите на новия тип коронавирус ще доведат до неговото отслабване в дългосрочен план. Това заяви за италианския вестник La Stampa ръководителят на отдела за епидемиологична статистика на Биомедицинския университет в Рим Масимо Чикоци, който оглавява международна група учени, анализиращи новия щам на COVID-19.

По данни на учените, само в Италия досега са регистрирани 13 мутации на коронавируса. Те могат да доведат до увеличаване на заразността му, но не оказват влияние върху патогенността, предаде агенция "Фокус".

„Ако в зависимост от щама степента на инфекциозност се променя, то досега не сме забелязали разлики в поведението му в тялото или други начини на предаване. Всякакви мутации биват диктувани от имунната система. С други думи, вирусът се опитва да заблуди антителата, като се адаптира към тялото, но колкото повече вирусът мутира и се адаптира, толкова повече губи силата си и в крайна сметка изчезва. Отнема само време, но ние не знаем колко", подчерта специалистът. Според него мутациите, включително „британската", няма да повлияят влияят върху ефективността на разработените към момента ваксини срещу COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 3 Отговор
    За каква ваксина говорят тогава?

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами прочети малко за имунитет изграден от ваксина какви са разликите ! И не ти говоря само за тази против корона вирус!

    Коментиран от #5

  • 3 Д-р Менгеме

    14 1 Отговор
    Ясно е, че вирусът ще затихва и изчезне от само себе си, както е ставало хиляди години назад..... Но кой ще съди световните Конспиратори, които организира ха тоя "атентат" срещу човечеството?!?!?!
  • 4 няма да чета

    3 3 Отговор
    туй го викаха още лятото родните "специалисти" и отслабна таратанци , то по тая логика грипния вироз досега да е изчезнал

    Коментиран от #7, #19

  • 5 Онзи

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    с0vid е ИЗМАМА НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ❓❗

    Коментиран от #8

  • 6 CoV TV

    4 6 Отговор
    Това не е нов щам, той е описан още през март.
    Създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация
  • 7 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "няма да чета":

    Последната такава пандемия е траела почти 3 години нов щам на грип А H1N1 известен като испански грип. Дали ще изчезне или не тепърва ще се види с времето и мутациите се надяват да отслабне , но за това трябеа време съдейки по предходните до окло 3 години да се надяваме да се свърши
  • 8 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Онзи":

    Не бе аз друго пишех а именно за имутнитет изграден от вксина не само против корона а по принцип никъде не съм писал има или няма корона , но ти се почуства длъжен да вкараш умния си коментар , covid е лъжа !
  • 9 Дано

    3 0 Отговор
    мутира вируса преди да сме мутирали ние
  • 10 COVID 20

    4 1 Отговор
    Phizer добавя наночастици засилващи резистентността на covid 19 срещу ваксинацията.
    Ако спре да се разпространява, вече е готов covid 20.
  • 11 учен fm

    3 0 Отговор
    Това е коледно-новогодишна мутация на вируса. Ъпдейтна ли са го и вече ще се казва Sars-Cov2- 21. Честито!
  • 12 Най накрая Умен и Честен учен и човек

    4 0 Отговор
    Хибридните сортове житни култури и подо бни зеле чуци имат една СЛАБОСТ ако в сьседно поле има засят Нехибриден сорт от сьщия вид хиоридния не ражда и е ЯЛОВ. Така е и с вируса той си губи силата в МОРЕТО от аналогични вируси....
  • 13 Японеца

    0 3 Отговор
    Тунингован вирус не изчезва!
  • 14 Айде чао чао

    6 0 Отговор
    След 20 януари, ако Тръмп не е повече президент на САЩ вирусът постепенно ще затихва в света и ще изчезне от само себе си до пролетта...!!!
  • 15 Аз40

    5 0 Отговор
    Ако от толкова мутации, както излиза, отслабват вирусите, това не означава ли, че така е от време оно? Не сме ли стигнали до тук, това време, благодарение на изключителната ни способност да се самонагаждаме според средата и условията?

    Коментиран от #18

  • 16 Боже, боже

    3 0 Отговор
    Колкото е изчезнал грипа, всяка година различна мутация, толкова и ковида ще "отслабне", изчезне! Не се потвърждава, например, грипа да отслабва от мутациите, напротив ваксините за грип не действат на всички щамове, доказано. Боже, слез и си прибери верисиите, от ден на ден... все по глупави изказвания, Аман от прости "учени".... Това че 9 мутации могат да излязат слаби не значи че 10-та ще е също такава, да те и в.. учената глава. Справка: супер резистентни патогенни бактерии неподаващи се на лечение с какъвто и да е антибиотик. Този л.а.н.я.н учен трябва да е наясно, че някоя от мутациите може да се окаже силно патогенна с по висока смъртност и заразност. Отварят си устата да кажат нещо умно, а само правят вятър. Боклуци
  • 17 Акъл море..

    3 0 Отговор
    Та да продължа, както бактериите се "учат" след като са умряли от антибиотиците, много мутират и.... наистина отслабват, но там някъде се появява силно резистентен патогенен мутирал щам, които ще ни разкаже играта. ТАКА Е И ПРИ ВИРУСИТЕ. Тоз "учен" не знам кой успокоява, себе си ли!?
    Преди месеци като си мислих "Ами този корона ще мутира (ще се адаптира), какво се успокояваха и лъжеха лятото, тези учени че бавно мутирал..."нямало опасност" Малоумници, затова сега затварят Великобритания, щот "нямало опасност" нали?
  • 18 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Аз40":

    Ами до някъде си прав ! Но пример европейците пренасят вариолата на инките а тя ги заличава! Не че и в Европа не е била бич голям но с годините вероятно до някаква степен европейците са станали по устойчиви докато при инките те са се срещат с нев за първи път а и не само вариола пренесени сам им и тиф и холера!
  • 19 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "няма да чета":

    ВирОЗ,научи граматиката.