Last news in Fakti

22 Декември, 2020 06:30 4 828 19

От COVID умират повече мъже, отколкото жени. Защо е така?

  • коронавирус-
  • ваксина

Женската имунна система е сравнително по-устойчива от тази на мъжете – благодарение най-вече на женския хормон естроген, който кара имунната система да реагира по-бързо и по-мащабно срещу вируси

От COVID умират повече мъже, отколкото жени. Защо е така? - 1
Снимка: Shutterstock

Мъжете боледуват по-тежко от коронавирус и по-често умират от COVID. Ролята на специфична защита при жените играят няколко фактора. Ето какви са фактите.

Още от началото на пандемията има предположения защо мъжете по-тежко прекарват COVID-19: те по-малко се грижат за здравето си, по-често пушат, хранят се по-нездравословно. Нездравословният начин на живот е характерен особено за по-старото поколение. Освен това мъжете по-често отлагат посещението си при лекар, когато имат оплаквания.

Предишни заболявания и възрастова структура

Фактите около честотата на заболяването от COVID и смъртността при мъжете и жените, установени до юни тази година, бяха изнесени наскоро в проучване на изследователската инициатива Global Health 50/50, проведено в над 20 държави. Данните показват, че две трети от заболелите от COVID мъже са починали в резултат на инфекцията, а сред жените - една трета.

Това по всяка вероятност е свързано и с предишни заболявания – мъжете например страдат много по-често от болести на сърдечно-съдовата система, от които и умират по-често в сравнение с жените.

Решаваща е освен това възрастовата структура: според института „Роберт Кох“, във всички възрастови групи, включително сред хората между 70 и 79 години, смъртността сред мъжете е била двойно по-висока, отколкото сред жените. Чак след това съотношенията се изравняват, за да се променят отново във възрастовата група между 90 и 99 години.

Ролята на рецептора ACE2

Важна роля в тези процеси явно играе протеиновият рецептор АСЕ2, чрез който проникват коронавирусите, предизвикващи заболяванията COVID-19, Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и Близкоизточния респираторен синдром (БИРС). Анестезиологът Бернхард Цвислер от мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ каза още през юни тази година, че ТОРС също протича по-тежко сред мъжете.

Според проучване на университетския Медицински център в Гронинген, при мъжете концентрацията на рецептора АСЕ2 е значително по-висока, отколкото при жените. Изследователите открили тази разлика, проучвайки възможните връзки между този рецептор и хроничната сърдечна недостатъчност.

По думите на Бернхард Цвислер, в момента се проучва дали приемът на АСЕ-блокери като средство за намаляване на кръвното не води дотам, че клетките да образуват повече рецептори АСЕ2 и така да стават по-уязвими за инфекции. Това е вероятно, но не е доказано.

Естрогенът и имунната система ли защитават жените?

Женската имунна система е сравнително по-устойчива от тази на мъжете – благодарение най-вече на женския хормон естроген, който кара имунната система да реагира по-бързо и по-мащабно срещу вируси. Докато мъжкият тестостерон забавя отбранителните реакции на тялото.

Фактът, че имунната система на жените реагира по-бързо и по-силно на вируси, си личи и при други вирусни заболявания, като сезонния грип и обикновените настинки.

За сметка на това обаче жените страдат по-често от автоимунни заболявания, при които имунната система реагира необичайно силно и започва да атакува собствените си клетки – на това се дължи и едно от познатите усложнения, които настъпват при Ковид-19.

Съществуват и чисто „генетични причини“, които осигуряват предимство на жените, посочва пред ДВ молекулярният вирусолог Томас Пичман. Някои от гените, които отговарят за разпознаването на вирусите, са кодирани в Х-хромозомите. Тъй като жените имат две Х-хромозоми, а мъжете – само една, жените имат предимство в това отношение.

Индия – особен случай

В Индия обаче, както показват изследванията, рискът от смърт в резултат на COVID е по-висок при жените, отколкото при мъжете. Данните сочат, че смъртността сред заразените жени е от 3,3 процента, а при мъжете – 2,9 на сто. Във възрастовата група между 40 и 49 години са починали 3,2 процента от заразените жени, а при мъжете този показател е 2,1 на сто.

Изследователите се занимават интензивно с този феномен. Предполага се, че наред с другото жените са засегнати по-тежко, тъй като в Индия просто има повече възрастни жени, отколкото мъже. Освен това на здравето на жените се обръща сравнително по-малко внимание – жените там по-рядко ходят на лекар и често се опитват да се справят самостоятелно със здравословните си проблеми.

Защо децата са по-малко застрашени?

При пандемията от коронавирус децата изненадващо се оказаха не най-беззащитната част от обществото – при повечето деца заболяването преминава сравнително леко и често дори без симптоми. Сред всички починали от коронавирус в Германия, само единици са били на възраст под 18 години.

На какво точно се дължи това – така и не е изяснено напълно. Медиците смятат, че при малките деца помага наследеният „индивидуален имунитет", който майката предава на детето още по време на вътреутробното развитие, а след раждането - чрез майчиното мляко.

Тази „пасивна имунизация“ обикновено е достатъчна, докато децата си изградят своя собствена имунна защита – до към десетата си година. Но и по-късно имунната система се променя под влиянието на нови патогени.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    40 0 Отговор
    Въпроси които никой не задава и на които никой не отговаря: 1.) Защо придобилите ЕСТЕСТВЕН имунитет ще трябва да се ваксинират за ИЗКУСТВЕН такъв ⁉️ 2.) Ваксинираните ще трябва ли пак да носят маски⁉️3.) Ако не , ще ги бележат ли като в миналото с една звезда ⁉️4.) Как така ваксината за един грипен щам не предпазва от друг подобен, а тази предпазва ⁉️ 5.) Как и кога разработчиците на ваксината разбраха , че разработената преди появата на новия щам ваксина ще предпазва и от новопоявилия се щам ⁉️ 6.) Ще трябва ли нова ваксина при някоя нова мутация , например в САЩ ⁉️ 7.) Ваксинираните сега ще ТРЯБВА ли да се ваксинират догодина или те сами (като наркоманите) ще молят за нова доза ⁉️

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ботокса

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й":

    Айде сега! Много питаш!

    Коментиран от #5

  • 4 хамсал

    18 0 Отговор
    Тази сутрин говорих с мой познат, изкарал сравнително леко Ко вида. Казали са му след 20 дни тест за антитела, след три месеца задължително ваксиниране! Попитах го ако има антитела защо ще го карат да се ваксинира, вдигна рамене-така казаха.
  • 5 БАЙ Х@Й

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ботокса":

    Затова вече подписах ПРЕДУПРЕДИТЕЛЕН протокол ‼
  • 6 Дълбоко виждащ

    20 1 Отговор
    Природата,Великия създател е направила жената да има по силен и гъвкав Имун от мъжа!жената е натоварена с най важната функция в играта!!Тя дава живота и играта продължава!!
  • 7 Рошко

    10 0 Отговор
    Защото зависи кой с каква жена е живял
  • 8 Кокорчо🙄

    6 4 Отговор
    Аааа ама не е честно, жените са 3 пъти повече от мъжете,
  • 9 DW!!! Умират от КВ 19 повече мъже в

    15 2 Отговор
    Германия, Многото пиене на бира е Противопоказно!!! Тука мъжете пият основна Ракия и вино, това унищожава Вироса, а бирата е като хранителна база за Ковид!!! DW, с тая бира вижте до къде е докарахте!!!

    Коментиран от #11

  • 10 ИВАНИНА

    7 5 Отговор
    ЖЕНИТЕ ГУЛТАТ ПРОТЕИН ОТ МЪЖА И ЗА ТОВА СТРАДАТ ПО МАЛКО ----КАЛКОТО ПОВЕЧЕ ГУЛТАШ ТОЛКОВА ПО ЗДРАВА СИ
  • 11 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "DW!!! Умират от КВ 19 повече мъже в":

    Има противоречие. Бирата увеличава женските полови хормони т.е повече естроген. Значи пиещите бира трябва да прекарват Ковид по леко, като жените.
  • 12 Аз40

    6 1 Отговор
    Знаем, че са ви партньори, но всичко от дойчевеле е акано.
  • 13 ДжафДжаф

    10 0 Отговор
    При всички усилия на крайният феминизам да доказва, че жените са абсолютно равнопоставени на мъжете в абсолютно всичко, изведнъж бам...подобна публикация! Тази публикация си е направо сексистка, Дойче зеле требе да бъде заклеймена като сексистка структура.
  • 14 Не е Вярно. Още преди 10 години

    7 0 Отговор
    Че в блока ни и в селото кьдето ходим 90 процента умират пьрво мьжете. А и други са го забелязали САМО бабочки и лелки вдовици.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Маринов

    11 0 Отговор
    Камионът с дългоочакваните ваксини минал границата и навлязъл в една тъмна балканска държава. Най-напред го спрели митничарите и не го пуснали да премине докато не плати подкуп. След това го спрели даяджиите поискали и те, после катаджии, толаджии и други почтени държавни служители. Спрял го и един едър господин с черен джип, който го попитал харесва ли му пъта. Така продължило докато шофьорът се стресирал дотам, че в една неравност по новопостроената магистрала обърнал камиона и ваксините се разпилели. Група мургави граждани веднага ги събрали, с цел да ги продадат на черния пазар. Интерес обаче у населението нямало никакъв и те почнали да ги шътват на наркомани представяйки ги като нова дизайнерска дрога. Резултатът бил потресаващ всички наркозависими станали руси, синеоки, полиглоти, свирещи на по няколко инструмента. Така приключила тази полуколедна, полуковидна балканска приказка.

    Коментиран от #17

  • 17 О чуден

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Маринов":

    Камиона с руска ваксина ли е бил? А ако беше американска?

    Коментиран от #19

  • 18 Тойота

    0 0 Отговор
    Щом DW го казва, значи реално е обратното.
  • 19 Ако е американска

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "О чуден":

    на райета, говорещи само американски английски.