Last news in Fakti

22 Декември, 2020 15:36 3 930 22

Как действат ваксините срещу COVID-19

  • ваксина-
  • ваксини-
  • ес-
  • ек-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • имунизация-
  • имунна система

Безопасността и ефективността на разрешените ваксини срещу COVID-19 се наблюдават строго в ЕС

Как действат ваксините срещу COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия издаде разрешение за употреба на първата ваксина срещу COVID-19, разработена от BioNTech и Pfizer, след положително експертно становище на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това дава възможност ваксинацията да започне в целия ЕС още на 27, 28 и 29 декември 2020 г.

Пред следващите дни предстои оценка и евентуално одобрение на ваксина от втори производител – Moderna. До момента Европейската комисия е сключила споразумения с общо 6 обещаващи разработчици на ваксини и това е само началото. Но реално имунизацията е тази, която ще спаси човешки животи. Европейската комисия подкрепя страните от ЕС при въвеждането на техните национални планове за ваксинация. В тази връзка от ЕК разпространиха информационен бюлетин как точно действа ваксината срещу COVID-19.

Как действат ваксините срещу COVID-19?

Ваксините действат, като подготвят имунната система (естествените защитни сили на организма) на човека да разпознава конкретна болест и да се отбранява.

Изграждане на имунитет

Повечето научни изследвания във връзка с ваксините срещу COVID-19 включват генериране на отговор на цял протеин или на част от протеин, който е уникален за вируса, причиняващ COVID-19. Когато дадено лице получи ваксината, тя ще предизвика имунен отговор. При повечето ваксини срещу COVID-19 се изискват две дози за изграждане на имунитет. Ако по-късно лицето се зарази с вируса, имунната му система го разпознава.Тогава системата е подготвена да атакува вируса.

Ваксини на основата на информационна (матрична) РНК: BIONTECH/PFIZER, MODERNA, CUREVAC

Този вид ваксина съдържа част от „указанията“ от вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса. Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма, и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Ваксини на протеинова основа: SANOFI/GSK

Този вид ваксина съдържа фрагменти от протеин, който е уникален за вируса. Те са достатъчни, за да може имунната система на лицето да разпознае, че уникалният протеин не би трябвало да се намира в организма, и да реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Ваксини с вирусен вектор: ASTRAZENECA, JOHNSON & JOHNSON

При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеина, който е уникален за COVID-19. Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма, и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Когато е ваксинирано, едно лице е по-малко вероятно да предаде инфекциозната болест на други хора. Затова хората, които се ваксинират, могат да помогнат да бъдат предпазени онези, които не могат да бъдат ваксинирани. Те включват бебетата, децата, възрастните хора и хората със слаби имунни системи, като например пациенти с рак. Тези групи печелят от това, че останалите хора се ваксинират, тъй като тогава болестта не може да се разпространи в общността. Като помага на повече хора да останат в добро здраве, ваксинацията спомага за намаляване на социалните и психологическите последици от болестта за хората и намалява бремето за болниците и здравните системи. Това означава, че ресурсите могат да се използват за борба с други заболявания като рака или болестта на Алцхаймер.

Всички лекарства, включително ваксините, се наблюдават строго в ЕС, след като са получили разрешение и са пуснати на пазара. От статистическа гледна точка нежеланите реакции са редки или много редки. Безопасността и ефективността на разрешените ваксини срещу COVID-19 се наблюдават строго както всички лекарства чрез установената система на ЕС за наблюдение на лекарствата. Европа вече разполага със стабилна система за гарантиране на дългосрочната безопасност на ваксините, а Европейската агенция по лекарствата има солидни резултати в поддържането на безопасността в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ваксини

    13 2 Отговор
    Клип с алтернативно мнение

    Коментиран от #13, #22

  • 2 Бай Лозан

    35 6 Отговор
    Аз няма да се ваксинирам, който иска да пробва

    Коментиран от #11

  • 3 09w9d9sd9

    44 3 Отговор
    И как ЕК наблюдава СТРОГО? Като позволява да се ползва нещо, което не е минало клинични и технологини тестове?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОВИД20

    34 3 Отговор
    Шахин и съпругата му (създателите на ваксината за Пфайзер) не са се ваксинирали. Той иска да го направи (така казва), а за нея не се знае.
    Защо така? В кое не вярват, а ние трябва да повярваме.
    Призивът е:
    Бъдете отговорни, поставета си ваксина, за която никой не е отговорен.
  • 6 КОВИД20

    22 2 Отговор
    Наблюдават си и те чекмеджетата. Като горницата от обявената цена от Пфайзер и тази на която държавите купуват все остава и за тях. А както знаем Пфайзер са царе в подкупите.
  • 7 Тойота

    14 1 Отговор
    Не знам как е при вас, но тук на някой по-шантав или нахален се майтапим с „бе я хОди са ваксинирай” или с „да бе вкъщи седяло, не би Ковид видяло”.
    Тъкмо си направихте „ваксината” и новия тунинг на вирусът ви изненада (отзад). Весела Ковида и честита Нова Ваксина (година). И се пазете от вирусът, защото не е шега работа. Мре се на поразия.
  • 8 Дабе

    21 2 Отговор
    Колкото военните разкриват кога и как ще действат толкова и това с ваксините е вярно.Кой знае с какви буламачи са фрашкани.Онова време,когато се е мислело за здравето на хората отдавна е минало сега всичко е бизнес,болести и смърт.Ние сме във война
  • 9 otpred otzad

    15 3 Отговор
    Колко плащат за реклама на ваксините ? Да вземем да се включим в бизнеса с рекламата.

    Коментиран от #20

  • 10 polos

    10 1 Отговор
    Ваксините действат по възможно най-печелившия начин
  • 11 polos

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Лозан":

    Знаеш ли на колко хора им се плаща дебело за да ни решат този проблем с неискането
  • 12 qwert

    9 2 Отговор
    Знам само че моят шеф (собственик - голям тарикат) умира от страх като му се каже за ковид. Идва 1-2 пъти в седмицата екипиран като за ядрена заплаха. Та, викам си, как така него го е страх 10 пъти повече от мен. Да не съм животно. А отговорът е - ми като умре някой ще му вземе парите, няма до може да ходи по платени какички, няма да може да си кара джипчето скъпо итн.

    Коментиран от #15

  • 13 Пенев

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ваксини":

    Къв е тоя палячо, ве!?
  • 14 Африканец

    4 7 Отговор
    Аз вярвам повече на европейските учени, от колкото на прости идивиди , драскащи по български форуми. Ако един нормален човек , прочете коментарите ви , веднага ще си обясни , защо България е най-бедната и корумпирана дуржава на континента. Ваксината не е задължителна и не виждам що ревете като вдовици за у. ? Много здраве пожелавам на всички и лека вечер.

    Коментиран от #19

  • 15 Те Така Те

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "qwert":

    Колега, от самолет се вижда , колко завиждаш и ти е вътрешно, че и ти не можеш да ходиш по платени какички. И да ти кажа нещо - само лудите хора не изпитват страх. В частност, страха за здравето и живота е един от основните страхове и се нарича инстинкт за самосъхранение. Ама кво да ти обяснявам, ти знаеш всичко. Ти си безстрашен. Бас лова ,че ако утре се наложи да се ходи на война , ще си втория , след шефа ти , дето ще се покриете.
  • 16 Антигерб

    11 0 Отговор
    Ваксини на основата на информационна (матрична) РНК - защо не споменахте че до 20 ноември съществуваше забрана за производството на такъв тип ваксини в целия свят включително и САЩ заради многото странични ефекти. По този метод до сега няма направена действаща ваксина въпреки че са правени опити.

    Ваксини с вирусен вектор - по този метод са направени повечето от съществуващите ваксини и е най-безопасния но тук услужливо са пропуснали руската ваксина. Даже и Астра Зенека която сте споменали призна руската ваксина за добра и сключиха договор за производство и комбиниране на двете ваксини.

    Но ние като верни подлоги на американците (целия ЕС) одобрихме тъкмо най-лошата и неизпитана като технология вакина - е ще има странични ефекти но парите отиват на правилното място и побързаха до освободят производителите им от отговорност.

    Хайде соросоидни тролчета юруш на маслините, пардон ваксините.

    Аз с mRNA ваксина никога няма да се ваксинирам.
  • 17 Върпос

    7 0 Отговор
    Колко наивен и лековерен трябва да е човек за да си сложи ваксина, за която дори не му казват колко ще трае имунитета от нея и то по простата причина че никой не знае това?
    Но има доста дълбоко наивни хора, които вярват на всичко без да мислят.
  • 18 Въпрос

    8 1 Отговор
    Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса.

    И какво става с тези клетки твои които произвеждат вирусен протеин и когото имунната система разпознава като чужд - имунната система атакува собствените ти клетки - това дали е "добре" според вирусолозите. Дали това не е по-страшно от заразяването с вируса.
  • 19 На тебе

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Африканец":

    сбогом ! Ще ти слагаме от време на време пресни банани вместо цветя. (те и без това са по-евтини:)
  • 20 qwert

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "otpred otzad":

    Получаваш директно евросубсидия
  • 21 Бебето

    0 9 Отговор
    Аз пък ще се ваксинирам. Напук на комунистите. Със западна ваксина, че руската е пробвана на 5 човека и не действа.
  • 22 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ваксини":

    Пасков стана смешен вече с тези предложения.
    И аз искам напълно безплатно да ме пуснат в едно Ковид отделение и съвместно с традиционното лечение да споделям мое алтернативно лечение.
    Няма кой да му обърне внимание на това предложение.
    Хората няма как да ги събуди човек ако те самите не искат и заради този избор си отиват и живеят точно този живот.