Last news in Fakti

5 Март, 2021 16:16 2 207 10

Рязко се е увеличило домашното насилие по време на пандемията

  • домашно насилие-
  • жени-
  • пандемия-
  • ес-
  • европа-
  • доклад-
  • ек-
  • побой-
  • равенство на половете

Комисията положи значителни усилия, за да постигне напредък по изпълнението на стратегията за равенство между половете

Рязко се е увеличило домашното насилие по време на пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

В навечерието на Международния ден на жената Комисията публикува доклада си за 2021 г. относно равенството между половете в ЕС, който показва отрицателното въздействие на пандемията от COVID-19 върху жените. Пандемията изостри съществуващите неравенства между жените и мъжете в почти всички области на живота както в Европа, така и извън нея, заличавайки извоюваните с големи усилия постижения от последните години. В същото време равенството между половете никога не е било на толкова челно място в политическата програма на ЕС, като Комисията работи усилено за изпълнението на приетата преди година стратегия за равенство между половете. За да наблюдава и следи по-добре напредъка във всяка от 27-те държави членки, Комисията открива днес портал за наблюдение на стратегията за равенство между половете.

Заместник-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви: Жените са на първа линия в борбата с пандемията и са по-засегнати от нея. Не можем да си позволим връщане назад. Трябва да продължим да отстояваме справедливостта и равенството. Затова ЕС поставя жените на централно място във възстановяването и задължава държавите членки да включват равенството между половете в инвестициите, финансирани по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали добави: Въпреки че кризата с COVID-19 има несъразмерно голямо отражение върху живота на жените, трябва да се възползваме от ситуацията. Решени сме да полагаме по-големи усилия, да продължим напред и да не позволим да бъде загубено вече постигнатото в областта на равенството между половете.

Въздействието на COVID-19 върху жените

В днешния доклад се посочва как пандемията от COVID-19 се е оказала сериозно предизвикателство за равенството между половете:

- Държавите членки отчетоха рязко увеличаване на домашното насилие: например броят на сигналите за домашно насилие във Франция нарасна с 32 % през първата седмица на ограничителните мерки, а в Литва — с 20 % през първите три седмици. В Ирландия се наблюдава петкратно увеличение на заповедите за забрана на домашното насилие, а испанските органи съобщават за увеличение с 18 % на обажданията през първите две седмици на мерките за изолация в домашни условия.

- Жените бяха на първа линия в борбата с пандемията: 76 % от работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи и 86 % от персонала, полагащ грижи за хора в сектора на здравните услуги, са жени. С настъпването на пандемията работното натоварване, рисковете за здравето и предизвикателствата за равновесието между професионалния и личния живот се увеличиха по безпрецедентен начин за жените в тези сектори.

- Жените на пазара на труда бяха тежко засегнати от пандемията: жените са свръхпредставени в секторите, които са най-силно засегнати от кризата (търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството, полагането на грижи и домашен труд), защото в тях не може да се работи от разстояние. Освен това за жените беше по-трудно да навлязат отново на пазара на труда по време на частичното възстановяване през лятото на 2020 г., като между второто и третото тримесечие на 2020 г. равнището на заетост при мъжете се повиши с 1,4 %, но при жените то се повиши само с 0,8 %.

- Ограничителните мерки оказват значително въздействие върху неплатеното полагане на грижи и равновесието между професионалния и личния живот: жените прекарват средно 62 часа седмично в полагане на грижи за деца (в сравнение с 36 часа при мъжете) и 23 часа седмично в домакинска работа (15 часа при мъжете).

- Фрапантна липса на жени в органите за вземане на решения във връзка с COVID-19: проучване от 2020 г. установи, че мъжете са значително повече на брой от жените в органите, създадени за предприемането на ответни действия във връзка с пандемията. От 115-те национални специални работни групи във връзка с COVID-19 в 87 държави, включително 17 държави — членки на ЕС, 85,2 % са съставени предимно от мъже, 11,4 % — предимно от жени, а в едва 3,5 % жените и мъжете са представени по равно. На политическо равнище само 30 % от министрите на здравеопазването в ЕС са жени. Работната група на Комисията във връзка с кризата с COVID-19 се ръководи от председателя Фон дер Лайен и включва петима други еврокомисари, трима от които са жени.

Въпреки предизвикателствата, произтичащи от кризата с COVID-19, през изминалата година Комисията положи значителни усилия, за да постигне напредък по изпълнението на стратегията за равенство между половете. За да наблюдава и следи по-добре напредъка в ЕС, Комисията откри днес портал за наблюдение на стратегията за равенство между половете. Порталът е разработен от Съвместния изследователски център на Комисията и Европейския институт за равенство между половете (EIGE), и ще даде възможност да се наблюдават резултатите, постигнати в отделните държави — членки на ЕС, и да се сравняват тези резултати сред 27-те държави членки. Стратегията за равенство между половете за периода 2020—2025 г., приета преди една година, се основава на визия за Европа, в която жените и мъжете, момичетата и момчетата, в цялото си многообразие, живеят без насилие и стереотипи и имат възможността да процъфтяват и да заемат водещи роли. В нея се набелязват ключови действия за период от 5 години и се поема ангажимент да се гарантира, че Комисията ще включи аспект, свързан с равенството, във всички области на политиката на ЕС.

През последната година Комисията предприе по-интензивни мерки за борба с основаното на пола насилие чрез първата по рода си стратегия на ЕС за правата на жертвите и обяви предложение за справяне с насилието, основано на пола (обществената консултация се провежда тук). С предложението за законодателен акт за цифровите услуги, прието през декември 2020 г., се изяснява отговорността на платформите и се допринася към усилията за справяне с насилието онлайн. Комисията предприе действия за насърчаване на участието на жените на пазара на труда. В плана за действие за прилагане на Европейския стълб на социалните права равенството между половете заема централно място и се определят, наред с другото, амбициозни цели за участието на жените на пазара на труда и предоставянето на грижи за деца в ранна детска възраст. На 4 март Комисията предложи мерки за прозрачност в заплащането, за да се гарантира равно заплащане на жените и мъжете за равен труд. В плана за действие в областта на цифровото образование и в актуализираната програма за умения Комисията обяви редица действия, с които се гарантира, че момичетата и младите жени също вземат участие в образованието в областта на ИКТ и в развитието на цифровите умения.

В следващия бюджет на ЕС също е включен аспект, свързан с равенството между половете. Освен това с новия механизъм за възстановяване и устойчивост в рамките на инструмента NextGenerationEU от държавите членки се изисква да обяснят как техните национални планове за възстановяване ще допринесат за утвърждаването на равенството между половете, като по този начин се спомага за осигуряването на съобразено с равенството между половете възстановяване в ЕС. През изминалата година Комисията продължи да подкрепя инициативи за преодоляване на свързаните с пола стереотипи чрез своите програми за финансиране, включително чрез програмата на ЕС „Права, равенство и гражданство“. Комисията също така постави по-силен акцент върху равенството между половете извън ЕС, като представи през ноември 2020 г. новия план за действие относно равенството между половете (GAP III) за периода 2021—2025 г., който е амбициозна програма за равенство между половете и овластяване на жените в контекста на външната дейност на ЕС. Европейският институт за равенство между половете (EIGE) публикува днес доклад относно пандемията от COVID-19 и насилието над жените в ЕС от страна на интимния партньор. Повече подробности се съдържат в съобщението за медиите на EIGE.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 555

    2 4 Отговор
    Трябва да агитират жените да си бият тестостерон, единствения начин да изравнят физиологически жените с мъже, защото всичко може да изкривите, но трудно ще успеете жена да тероризира мъж, което води до извода, че не може да се равняват жените с мъже.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 цървул

    5 1 Отговор
    ХОРАТА СИ СТОЯТ ВКЪЩИ И КАКВО ДА ПРАВЯТ БИЯТ СЕ
  • 5 Дениз Джамбазов или който се крие под

    4 0 Отговор
    Това име!!! Всяка седмица някой от вас разтега този Ластик, клепнаха ни ушите!! Тази плоча се изтърка!!!
  • 6 РАДИО ЕЛТО

    3 0 Отговор
    хванаха бияча на жената с дете от ПЛОВДИВ същия е живее скитнически живот
  • 7 дедо Вуте

    6 1 Отговор
    Жените тормозят мъжете психически.
    Кога ще започне да се признава това от правозащитните организации?
  • 8 Хайде пак

    2 1 Отговор
    претоплят манджата наречена Истанбулска конвенция...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Killer

    0 0 Отговор
    Да си наврат ИК в г**а.
    С прекалено много права се сдобиха жените, а задължения никакви нямат.