Last news in Fakti

8 Март, 2021 13:52 2 626 38

Европейската агенция по лекарствата предупреди да не се бърза с руската ваксина

  • спутник v-
  • европейска агенция по лекарствата-
  • ваксина-
  • руска ваксина-
  • ес-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • одобрение

Българският здравен министър допусна възможността за използването на руския продукт

Европейската агенция по лекарствата предупреди да не се бърза с руската ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавите-членки на Европейския съюз да не избързват с одобряването на ваксината Спутник V на национално ниво, преди Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да я определи като безопасна. За това призова членът на управителния съвет на организацията Христа Виртхюмер-Хохе, предаде "Свободна Европа".

“Нуждаем се от документи, които е необходимо да бъдат прегледани. Към момента нямаме и информация относно ваксинираните пациенти. Затова силно призовавам срещу даването на извънредно разрешение на национално ниво“, каза тя пред австрийската ORF. Тя добави още, че от Русия продължават да изпращат документи и процедурата по евентуалното одобрение на ваксината тече в момента.

Официално ЕМА започна процедурата по одобрение на ваксината на 4 март. Тя предвижда данните за ефективността и безопасността ѝ да бъдат разглеждани поетапно. Това значи, че вместо да се изискват всички необходими данни наведнъж, постъпващата информация от клинични проучвания ще бъде оценявана, когато стане достъпна. Когато бъдат събрани достатъчно данни, производителят ще може да подаде официално искане за достъп до европейския пазар.

По данни на Москва до юли могат да бъдат предоставени ваксини на 50 млн. европейци. Въпреки че европейските здравни власти не са издали разрешение за употреба на ваксината „Спутник V“, две държави от ЕС – Унгария и Словакия, вече поръчаха и дори получиха дози от нея. Това е възможно, защото държавите-членки имат право да разрешават употребата на лекарства на територията си, без Европейската агенция по лекарствата да се е произнесла.

В края на януари българският здравен министър Костадин Ангелов допусна възможността за използването на руския продукт и в България, но само в случай, че той получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата. Въпреки това преди седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска българското правителство също да купи „Спутник V”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 xaxaxaxa

    46 6 Отговор
    Много ясно ... за да могат Пфайзер да изнудват когото си искат междувременно.

    "Според съобщенията Pfizer е поискал от правителствата в Аржентина и Бразилия да предоставят суверенни активи, включително военни бази и резерви на федералните банки, като обезпечение за потенциални бъдещи правни разходи. "
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ева Майдел

    50 4 Отговор
    В ЕК не можем да вземем комисионни от Спътника 5 ...... За какво се трепем .....
  • 5 гадно

    50 3 Отговор
    Това изречение за правото на държавите да разрешават употребата на лекарства на своята територия им го набийте в гербавите кратуни които твърдят, че трябвало разрешение от ЕМА .

    Коментиран от #19

  • 6 Абе льохман

    56 6 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Не разбра ли как за 30 години русофобска злоба стигнахме Дъното?! За къде повече копаеш,центъра на Земята ли търсите?!

    Коментиран от #8

  • 7 СЛОНА

    9 7 Отговор
    НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ С НИТО ЕДНА ДАЖЕ И С РУСКАТА С ВИРУСА СВЕТА СТАВА ПО КРАСИВ И БЯЛ....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бизнесгмовакси

    40 2 Отговор
    хахаха

    А защо европейската агенция и чиновниците в ЕК бързаха непрозрачно да одобряват и с обществени поръчки да закупуват от точно определени западни частни фамилни корпорации ГМОваксини.

    Щото точно тези частни фарма компании и фондации дават на СЗО по 3 млрд. $ да им пробутва " частно симулираните пандемии" и ГМО ваксините. Затова ли?

    И щото всички здравни държавни агенции, доктори и здравна агенция на ЕК, са кооперирани с СЗО и изпълняват указанията им по пандемия"- от записване на здрави хора като " заразооносители" до това цяла година да се тества само и единственно за един вирус, за който частната фарма корпорации са разработили ГМОиРНК субстанции.
    А другите над 10 инфекциозни вируса, които са активни есен- зима- пролет, дето също са с темпертаута, главоболие, дихателни проблеми, тежки белодробни инфекции не се тества за тях от 1 година.
    Щото тогава ще се окаже, че Ковид, леки адено вируси, са съпътващи при тежките инфекции- от репираторни и грипни вируси, и респираторно- инфенкциозни бактерии.

    Затова много хора само с Ковид са здрави.
    Но много хора с грип, респираторни вируси имат винаги от леки симптоми до тежки белодробни инфекции.
    И Ковид да присъства на ПСР тест, но болестта ще идва от грипа, респираторните вируси, не от Ковид, ойто от 40 години си циркулира сред хората.
    Затова не се тества и за други грипни, респираторни вируси, заедно с Ковид. А само за Ковид- за да се прехвърли на него " пандемията" и да се продават ГМО

    Коментиран от #15

  • 10 1234

    29 1 Отговор
    А с АЗ аз ли бързах, че сега никой не я ще?!?! Я си и бе те майката лицемерна брюкселска!
  • 11 ЕС император

    20 3 Отговор
    Процедурата предвижда данните за ефективността и безопасността ѝ да бъдат разглеждани поетапно. Приблизително след около две години и половина вече ще има данни за ефективността и. Тогава вече може да се пристъпи към одобряването на руската ваксина. След около пет години може да се сключват и договори с ЕС за доставката и.
  • 12 Абе льохман

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Главата ти е тенджера с каша,научи си репликите и чак тогава на сцената..
  • 13 Сандо

    30 1 Отговор
    Тая агенция ще тупа топката,ще бави играта на тъча,само и само да не пусне руската ваксина в мача.Но така е когато се играе с белязани карти.Руснаците,разбира се,няма да загубят,вече половината свят ще я ползва,а по-развитите държави ще я произвеждат.
  • 14 Само питам

    27 1 Отговор
    Ама разбира се ! Ако може даже да се мотат година - две ! За къде има да бързат ? То народа да му мисли. На такива бюрократи не им пука дали някой си ще живее или не , Важната е комисионната.
    На тоя колко ли парички са му бутнали за да лобира ?
  • 15 бизнесгмовакси

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "бизнесгмовакси":

    Зaтoвa нe ce тecтвa и зa други грипни, рecпирaтoрни вируcи, зaeднo c Кoвид. A caмo зa Кoвид- зa дa ce прeхвърли нa нeгo " пaндeмиятa" и дa ce прoдaвaт ГМO субстанции на точно определни от чиновницит в ЕК частни фарма СЗО корпорации.

    А руснаците, китайците направиха за смях " тия хайтек фарма корпорации", направиха ваксини и вдигнаха " корпоративната СЗО пандемия", като ваксинирането при тях е напълно доброволно, без заплахи и намеци от ограничаване свободата на придвижване и свободата да ходиш на работа.

    В Швеция въобще не обявиха локдауни, а хората не " мрат яко по улиците и болниците, както ни плашеха" от НОЩ- СЗО.

    Пандемичните САЩ, Англия, ЕС на Германия, Италия е с около 100 % държавни и коорпоративни дългове от БВП. " Пандемични облигации" да печатат още пари и дългове, и да изимват истински свежи пари от европейците частните фарма коорпорации с държавни поръчки от чиновници в ЕК.
    За ЕС около 30 млрд. $ е насочен с поръчки през ЕК за определени фарма корпорации за ГМО ваксините им.
    Искат също да въведат задължително, но доброволно преваксиниране на 3- 4 месеца- едни свежи бързи 120 млрд. $ всяка година в корпоративното джобче само от ГМО ваксина. Колко са алчни и нагли. А за нас европейците дългове, да ги изплащат внуците ни.

    Коментиран от #21

  • 16 Колбасо от Батановци

    20 1 Отговор
    Искат да изкопчат от Русия и последните подробности за разработка и производство на вакцината. Затова ще искат още и още допълнителни документи.
  • 17 АМИ

    25 1 Отговор
    ЗАБЪРЗАЙТЕ СЕ! НЕ СИ ИГРАЙТЕ СЪС ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА! Ако има желание ще искате резултати и от Унгария, другите ги одобрихте за нула време!!! Стига политика!!!
  • 18 Перо

    22 1 Отговор
    Над 40 държави извън ЕС и 3 в ЕС ползват ваксините от Русия и Китай,само слугинажа ще чака да паднат на коча м.......е и да измрат още хора.Прокуратурата трябва да се самосезира за бездействие на МС и толупа!
  • 19 За тези не

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "гадно":

    разрешение от ЕМА,а от някой ЕМО по надарени и надървен.
  • 20 Вида

    2 18 Отговор
    Не се доверявайте на руснаците, те притежават и новичок и могат да нанесат огромни поражения!

    Коментиран от #23

  • 21 Не се тества

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "бизнесгмовакси":

    не защото има други заболявания от този тип наричани грип,а защото наистина няма по простата причина,че са в конкуренция,като доминанта е корона вируса и така изтласква грипните вируси,защото просто обитават и засягат една среда. По-силният печели в случая за наше съжаление.

    Коментиран от #25, #27

  • 22 Кси

    4 0 Отговор
    То, закъснелият не бърза
  • 23 Личи си

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Вида":

    че си мозъчно увреден,но с това плюене не чакай да ти капят долари в джоба,защото краварите само искат,но не дават.
  • 24 ****

    9 1 Отговор
    За мене моят живот ми е много по скъп отколкото решенията на разни евр.боклуци,нека аз да съм този който ще има право на избор,а не някой чиновник който е на процент към някой производотел на ваксини,аз съм за да има от всички ваксини.
  • 25 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Не се тества":

    Пили си на обяд всички лекарства, провери веднага.
  • 26 Го4о

    3 15 Отговор
    И руска ваксина да ви сложат, народа пак ще гласува за ГЕРБ, само се хабите с тези спорове. Даже и руснаците не искат да се ваксинират със фалшивия и опасен Спутник!
  • 27 фарматранс

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Не се тества":

    Глупости , едното няма нищо общо с другото.
  • 28 Тошко

    1 11 Отговор
    Тук коментират русофоби, които хал-хабер си нямат какво недоносче е спутник5! С нея ви вкарват полу умъртвен вирус (заразяват ви,) ковид 19!
  • 29 Тошко

    2 5 Отговор
    РУСОФОБИ да се чете РУСОРОБИ!!!! Факти, внимавайте , не променяйте текста!
  • 30 Бай Манчо

    11 1 Отговор
    Правителствата на Унгария и Словакия взех бързи решения , нашите кухавели какво чакат - нека ни дадат избор да видим кой ще си бие ГМО и кой Руската или Китайската или трябва да ходим до Сърбия . Кой знае как са ги хванали за топките с някой абсолютно неизгоден договор тия от СЗО и сега боко неможе да мръдне . ПРЕДАТЕЛИ ПУСКАЙТЕ ВАКСИНАТА СТИГА ВЕЧЕ СТЕЗИ БРЮКСЕЛСКИ ЧАЛЪМИ
  • 31 Хаха

    0 7 Отговор
    Корнелия Нинова да си купи Спутника и да си го сложи.
  • 32 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Европейската агенция по лекарствата има авторитета на нашия оперативен щаб, т.е. всеки ден различни мнения и указания,важното е да пада оборот.
  • 33 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Безсрамни лъжци !
  • 34 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    ЦРУ представя "алтернативата" на оФците в бившия соц.лагер. И двете страни са замесени, границите и войните са за нас, не за тези от Култа горе.
  • 35 стоян георгиев

    0 5 Отговор
    дрогарите у нас много искат да се ваксинират с руската ваксина,почти колкото искат да си купят лада или да идат на почивка в крим!
  • 36 Варненец

    1 0 Отговор
    Русофилите от "Възраждане за Отечеството" първи поставиха въпроса българите да се ваксинират със Спутник5. Леле, Нинова веднага им пристана. БСП са лъжерусофили, гласуваха за санкции срещу Русия и за оставане в НАТО. Русофилите вече са над 5 %, социолозите мълчат.
  • 37 Ехааа

    0 0 Отговор
    Нали трябва големите хитреци да печелят. Не може да се допуска конкуренция и то руска. Къде отиде демокрацията Ви господа европейци! Няма такава! Чичко Сам си ви командва както си иска!
  • 38 Румен

    1 0 Отговор
    Русия ще спаси светът от Сатаната Сащ