Last news in Fakti

11 Март, 2021 17:04 6 704 34

Спутник V: "Ето защо Путин искаше да сме готови преди всички останали"

  • спутник v-
  • русия-
  • владимир путин-
  • руска ваксина-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • политика-
  • пандемия-
  • москва

Русия изпитва огромни затруднения да снабди всички свои региони с ваксина

Спутник V: "Ето защо Путин искаше да сме готови преди всички останали" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В края на февруари председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен постави въпроса как е възможно Русия да напредва толкова бавно с ваксинациите в своята страна, а същевременно да изнася в чужбина милиони дози от руската ваксина. Отговорът на руския президент Владимир Путин не закъсня. Видимо раздразнен, той заяви по време на заседание с началниците на вътрешното разузнаване ФСБ, че Русия е станала жертва на дезинформационна кампания и се оплака от „последните опити да се поставят под съмнение нашите медицински постижения в борбата срещу коронавируса“.

Скептицизъм и проблеми със снабдяването на регионите

В сравнение с редица други страни Русия действително изостава с имунизациите. Досега със „Спутник V“ са били ваксинирани около 5 милиона руснаци, а скептицизмът сред населението е голям: едва 30 процента от руснаците са склонни да се ваксинират, сочат последните допитвания по темата. Освен това Русия има сериозни проблеми да снабди всички свои региони с ваксина. По този повод президентът Путин наскоро призна, че „има проблеми с логистиката и организирането на имунизационните центрове. В някои региони на федерацията, ваксинирането още не е започнало“. Това обаче изглежда не пречи на Русия ударно да изнася ваксини, както и да произвежда „Спутник V“ в чужди държави. Ваксината е средство да се покаже на света, че Русия е сред водещите сили в областта на науката и изследванията.

В тази връзка руският политолог Алексей Левинсон заяви в интервю за „Радио Свобода: „Особено в тази област искаме да сме пред всички останали на планетата. Видя се защо Путин така настояваше да сме готови с ваксината преди всички останали. И сигналът не е само за това колко развита е Русия днес, а и за да се напомни за славните времена на Съветския съюз – за първия сателит „Спутник“ и за това, че сме били най-добрите в шаха или в балета. Желанието да сме първи сред първите е много силно, то обединява. По този въпрос Путин мисли както огромната част от руснаците.“ Търсенето на ваксина в цял свят е огромно. По данни на руския инвестиционен фонд, който отговаря за маркетинга на „Спутник V“, има запитвания от над 50 страни. Междувременно и Европейската агенция по лекарствата ЕМА проучва ваксината за одобрение. Много страни, поръчали руската ваксина, обаче се оплакват от проблеми с доставките. В Кремъл все пак явно са особено доволни от това, че страни от ЕС, като Унгария, Чехия или Словакия, не изчакаха официалното сертифициране за ЕС и заложиха на руската ваксина.

Как Русия разширява своето влияние

Още от самото начало Москва се опитва да използва пандемията за разширяване на влиянието си в страните от ЕС, посочва на свой ред политологът Константин Егерт. В тази връзка той припомня за помощите, предоставени от Русия на Италия. „Още от първия ден на пандемията Русия се опита да демонстрира активност в страните от ЕС. Сигурно си спомняте колоните от автомобили с хуманитарни помощи за Италия, както и това, че кадрите вървяха на фона на руския химн“, казва той. Тези дни стана известно, че в Италия ще бъде построена първата фабрика за производство на руска ваксина на територията на ЕС. А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли предупреждението на ЕМА за това, че ваксината не бива да се използва преди да е била одобрена от Агенцията по лекарствата: „Никой не може да оспори факта, че това е една от най-предпочитаните и сигурни ваксини, на която хората се доверяват. Търсенето на нашата ваксина и процесът на имунизиране в редица страни показват колко желана и харесвана е тази ваксина.“


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Русев

    16 63 Отговор
    КОЙ ТИ Е ОТЧАКВАЛ, ЧЕ КАТО СИ СЪЗДАЛ ВИРУСА ТОЙ, КАТО БУМЕРАНГ ЩЕ ТЕ ВРЪХЛЕТИ!
  • 2 Сандо

    96 5 Отговор
    ДВ,Радио Свобода - очаква ли някой от тези корифеи на дезинформацията да научи нещо свястно и истинско?
  • 3 честен ционист

    41 18 Отговор
    Вие да не си мислите, че няма Спутник 1,2,3,4 преди да дойде 5, който е за износ и влияние в Източния блок, Гермаиния, Италия и Испания, Дранция не ги включвам, защото Макарон вече показа, че е васал на Путин. Вие руснаците не ги мислете, там заболеаемостта е незначителна и икономиката работи на пълни темпове, а в Москва и Питере вече отдавна се дигитализираха и правят много пари в момента.

    Коментиран от #30, #33

  • 4 Днес

    16 37 Отговор
    Путин обяви поредният прорыв, скачок вперед. Вече ще произвеждат и айфони руска разработка.
  • 5 yordan

    31 6 Отговор
    ТО ПОНЕЖЕ ЕВРЕЙСКИТЕ МНОГО ГИ ИСКАТ
  • 6 мдаа

    43 4 Отговор
    Ако не беше статия на ДВ щях да я прочета.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 тесг

    34 1 Отговор
    Антиковидистът от БАН, Чорбанов, в началото на пандемията коментира, че е добре, че се разработват много ваксини, защото хората са различни и реагират различно. Освен това е добре щитът на обществото да е по-многообразен. Ето сега излиза, че Астрата се справя сравнително добре срещу бразилския щам, но не толкова срещу ю.африканския. Не всичко е цифри и проценти в тази ситуация. Според мен руската и китайската ваксина трябва да бъдат използвани, а дори и подпомогнати за производството. Има големи фармацевтични компании в Европа, които не ги виждам с нищо да допринасят за справянето с проблема.
  • 9 Типично по ушански

    10 30 Отговор
    За вкъщи нема, но за износ бол....

    Коментиран от #12

  • 10 Орел

    28 3 Отговор
    Дойче зеле! Ха ха!
  • 11 Без сантименти

    35 0 Отговор
    Пак ли Дойче Веле...не разбрахте ли,че тази медия толко силно се е компроментирала(дори в Германия и Европа) ,че дори и някаква истина да напише-вече никой не и вярва...Още повече у нас -защото Българите все още сме запазили критичното мислене и можем сравнително лесно да отсеем истината от пропагандата.Освен ДВ има още куп медии които диктуват либералният и безумен натиск над свободата на хората.Затова и интереса към подобни публикации е нищожен и подложен на подигравки.Дори в сайта на ДВеле има огромно количество изтрити коментари -доказващи диктатурата на нео-либералните безумци.

    Коментиран от #18

  • 12 Rado

    2 22 Отговор

    До коментар #9 от "Типично по ушански":

    Иначе денги нет
  • 13 Гласоподавател

    3 17 Отговор
    Бързата слепи ги ражда знаем
  • 14 Българин

    20 2 Отговор
    Сигурен съм, че бг медиите могат бързо и сами да проверят как е в Русия. Но явно ЦиРейУ и натото искат всичко да е предварително сдъвкано, я от дойче веле, я от Ройтерс.
  • 15 Наблюдател

    18 1 Отговор
    Бе то и у нас никой нямаше да се ваксинира, ако не принуждаваха медицински лица и учители да дават пример и да приемат западните ваксини, на които не се знаят последствията.
  • 16 AssaultBreaker

    1 9 Отговор
    Колко годни танка има Рассия -15 000 ли са ?

    Няма да им стигнат Assault Breaker II унищожава по 1000 наведнъж

    Коментиран от #21

  • 17 Проблема сьс скептицизма на ушанките

    3 16 Отговор
    Може да се реши просто. За секи ваксиниран ПОДАРЪК БУТИЛОЧКА СТОЛИЧНАЯ........ ОПАААААШКИ ША ИМА.
  • 18 Казуар

    4 19 Отговор

    До коментар #11 от "Без сантименти":

    Другарю русоид, да разчитаме на руските пропагандни медии ли според теб. Руската пропаганда е по дива и смешна от съветската, отстъпва само на сталинистката.

    Коментиран от #22

  • 19 1357

    17 4 Отговор
    Руската ваксина се оказа точна и много ефективна.Както винаги Русия е първа.Целият свят отхвърля /АЗ, Модерна, Байонтех/.Само нашия предател и престъпник Б. Борисов купува АЗ.Иска да доубие болните с други заболявания българи и да спечели ,чрез тяхната смърт изборите.Не виждате ли на какво ви обрича Б Брисов и Герб.Не се ваксинирайте с Астра Зенека.Намерете си руска ваксина.
  • 20 пенчо

    5 15 Отговор
    Кое не е ясно в статията? Русия изнася ваксини за валута,колхозниците да се спасяват."Денег нет, но вы держитесь"
  • 21 Стига бе

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "AssaultBreaker":

    Де го това животно- чел ама недоразбрал, също като Джавелина дет бил суууууупер, ама в сенатската комисия си признаха за търговските фейкове и се оказа дуууупер.
  • 22 Ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Казуар":

    Ама дойче зеле напрово я троши, пък за ройтерс да не говорим, тия за една нощ могат и Джонсън да свалят от... кревата на Мегън.
  • 23 веселяк

    12 3 Отговор
    Явно на козяците от посолството са им обещали да им ръгнат по една Модерна и завалиите се пънат, като за последно!
  • 24 Пепи

    4 12 Отговор
    да не забравяме, че в Русия доста хора имат слабост към водката, а това изрично е противопоказно при тяхната ваксина.

    Коментиран от #27

  • 25 не може да бъде

    10 3 Отговор
    Считам,че нежеланието на руснаците да се ваксинират,се преекспонира.Ако в Москва или Санкт Петербург има съпротива срещу това ваксиниране,наистина налице е проблем.Но територията на Русия е 17млн.кв.км.разстоянията между населените места са огромни,в някои отдалечени места може би изобщо нямат нужда от ваксиниране.Освен това тежкият студен климат,който иначе мъчи много руснаците сега работи в тяхна полза против вируса!?
  • 26 бодак

    11 2 Отговор
    Значи когато руснаците подпомогнат на някого ... "демонстрират активност". Майко мила, как е възможно пропагандчиците да паднат толкова ниско.

    Подразбира се, че когато САЩ и ЕуроСъюза подпомагат те го правят от цялото си сърце и душа. А ваксините на Западната фармацевтика се правят от светци, които по цял ден мислят за човешкото здраве, без мисъл за печалба ...
  • 27 Човек от народа

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пепи":

    Живееш в измислен свят. В България се пие повече ракия отколкото там водка. да не говорим за наливащите се до пропадак скандинавци и островитяни от Беритания. Те са най-големите алкохолици, но това във вестника не го пише. Руснаците са вечните набедени че пиели много -- пият не повече от нас и по малко от скандинавци и британци, и германци.
  • 28 GnG

    8 0 Отговор
    Бюджета на АМЕРИКАНСКАТА глобална медийна агенция и свързаните с нея медии Радио "Свободна Европа" / Радио "Свобода", за 2019 г. надхвърля 124 милиона долара !

    Вероятно по повод публикации на същите медии, са дали повод на Президентът на Русия да изрази мнение, че срещу Русия се води "дезинформационна кампания".

    Приносът на САЩ за ДЕМОКРАТИЗИРАНЕТО на света е пословичен ! :)
  • 29 Сан Чопанса

    2 0 Отговор
    Децата на западните царе на лоботомията много разбират от медицина.
  • 30 Това не е

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    цифрата 5 бе "умен". Спутник V/Ви идва от виктори-победа/ аман от тъпанари.
  • 31 Зайо

    3 0 Отговор
    Дойчланд, пишете и за други държави бре! Голяма страст тъз Русия, мазоли ще ви излязат по пръстите
  • 32 Сульо

    1 1 Отговор
    Леле леле, лудите немски "демократи" на бялото черно ще кажат само да изпълнят поръчката на Господарите си. Дойче зеле ги слушат само група пациенти на Карлуково, които нощем се будят и крещят "демокрация","права" и се налага дежурния санитар да ги укротява първо с шутове, после със силни инжекции.Нормалните хора само се присмиват на слугинските напъни наДойче зеле.
  • 33 АЯ21

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Така и не се научихте да четете името:sputnik v , където V- означава-vaccine.
  • 34 АЯ21

    2 0 Отговор
    Така и не се научихте да четете името:sputnik v , където V- означава-vaccine