Last news in Fakti

12 Март, 2021 19:19 1 582 0

Латвийското правителство задължи: Всички служители да работят дистанционно!

  • латвия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

В бившата съветска република са идентифицирани 92 906 заразени, 1746 души са починали, а 697 пациенти се лекуват в момента в болници

Латвийското правителство задължи: Всички служители да работят дистанционно! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Латвия одобри по-строги ограничения за борба с пандемията от коронавируса, предвиждащи прехвърляне на заетото население на републиката, както в публичната администрация, така и в частния сектор, на дистанционен режим на работа от 16 март. Това изискване няма да се прилага за производствени предприятия и други дейности, които обективно е невъзможно да се извършват дистанционно, предава TACC.

Според местната агенция LETA по-рано организирането на работа от разстояние е имало препоръчителен характер. Според решението, прието в петък от кабинета на министрите, работодателят вече е длъжен да идентифицира служителите, които могат да извършват работа на място, за да се осигури нейната приемственост, а останалите да прехвърли на работа от разстояние. Новото изискване ще влезе в сила на 16 март и ще остане в сила до края на извънредното положение - 6 април, пише "Фокус".

„Ако даден служител посочи обективни обстоятелства, които му пречат да извършва работа отдалечено по местоживеене, работодателят трябва да вземе предвид възможността да може да извършва работа на място, като осигури подходящи мерки за епидемиологична безопасност и лични предпазни средства“, заяви правителството.

В същото време производствените предприятия ще продължат да работят, но при условия на максимално отдалечаване на служителите и работа на смени. На свой ред, когато ситуацията с честотата на коронавирус се влоши, латвийските власти обявиха готовността си да използват сценарий D, който предвижда по-строги ограничения или локдаун.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Латвия е регистриран на 2 март 2020 г. Оттогава в републиката са идентифицирани 92 906 заразени, 1746 души са починали, 697 пациенти се лекуват в болници. С правителствено решение от 9 ноември до 6 декември миналата година в страната беше въведено извънредно положение, предвиждащо редица ограничителни мерки, което първо беше удължено до 11 януари, по-късно до 7 февруари, а след това до 6 април.

Този режим действа в републиката във връзка с пандемията също от 13 март до 9 юни 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА