14 Март, 2021 21:34 7 239 29

Как веганството вреди на здравето ни

  • веганство-
  • здраве-
  • диета-
  • вреди-
  • кости

При хората на веганска диета се наблюдава влошено здраве на костите

Как веганството вреди на здравето ни - 1
Снимкa: Shutterstock

Веганската диета вече е тенденция. Нейното влияние върху здравето ни все още е предмет на научни изследвания. В ново проучване на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR) са участвали 36 вегани, както и 36 индивида на смесена диета. В хода на изследването е наблюдавано състоянието на костно-ставния апарат на участниците в него с помощта на ултразвукови измервания. Според резултатите най-вече при хората на веганска диета се наблюдава влошено здраве на костите, пише Actualno.com.

В хода на прочуването са изследвани биомаркери в кръвта и урината с цел установяване на връзката между хранителни вещества, които постъпват в тялото чрез храната, и здравето на костите. В резултат от всички общо 28 показателя на хранителния статус и костната плътност са идентифицирани 12 биомаркера, които са най-тясно свързани със здравето на костите - аминокиселината лизин и витамините А и В6.

Резултатите показват, че в повечето случаи комбинацията от тези биомаркери присъства в по-ниски концентрации при индивидите на веган диета. Според учените това е вероятното обяснение за влошеното състояние на техните кости.

"Веганската диета често се счита за здравословна. Но според научните доказателства тя влияе негативно върху здравето на костите ", категоричен е президентът на BfR професор д-р Андреас Хенсел. В по-подробно изследване са разгледани рисковете и ползите от веганската диета. В него са участвали 72 мъже и жени. Състоянието на костите на всички участници е било установено с помощта на ултразвукови измервания. Под внимание е взета и събраната информация за възраст, образование, индекс на телесна маса, физическа активност, консумация на алкохол и други лоши навици като тютюнопушене. Резултатите доказват, че веганите приемат по-малко хранителни вещества. Учените припомнят, че някои от ценните нутриенти не могат да бъдат набавени от растителни храни, тъй като те се съдържат само в животинските продукти.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Веганите не трябва да се ваксинират.Антителата имат нужда от белтък.
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 25 Отговор
    Човекът е създаден да не яде месо,а само плодове и кореноплодни!Вижте зъбния профил,както би казала някоя стоматоложка...С времето хората са станали всеядни,като прасетата!Ако не ядете ,червено месо вероятноста да хванете рак е нищожна ,клони към 0!Всепак от време на време крехко месце..може и да се рискува!

    Коментиран от #10, #15, #20, #25

  • 3 00000

    8 9 Отговор
    Сайт като този е вреден не веган диетата
  • 4 Просветен илюминат

    7 3 Отговор
    А за липсата на емоционална интелигентност до какво води знаете ли?
  • 5 Просветен илюминат

    2 5 Отговор
    Емоционално интелигентният човек разграничава своите емоции и ги използва, за да направлява съзнанието и действията си. Всеки може да подобри своята емоционална интелигентност. За целта е нужно да работим за развитието на пет способности:

    Самоосъзнаване – яснота относно чувствата и мненията ни; способност да използваме инстинкта и интуицията си, за да направляваме решенията си; умение да се самооценяваме справедливо и да вярваме в себе си.
    Саморегулация – талант да контролираме емоциите си; търпение и да не очакваме незабавна отплата за усилията ни; умение да се възстановяваме бързо след емоционална обърканост.
    Мотивация – да правим това, което обичаме; да се оставяме стремежите да ни водят; да постоянстваме въпреки трудностите.
    Емпатия – способност да променяме мнението си; умението да се поставяме на мястото на другата страна и да разбираме неговите мисли, чувства, настроения и поведение; да поддържаме спокойни и стимулиращи отношения с различните хора.
    Социални умения – способност да овладяваме емоциите си в отношенията с другите; умението да проумяваме какво се случва около нас в човешките взаимоотношения; способност да изглаждаме различия, да преговаряме, да си сътрудничим в екип.
  • 6 Q2z

    4 5 Отговор
    5 г.вегантво...,но нямам време и средства...сега със суджука върша два пъти по-малко работа,два пъти по-голям корем.Много трудно ще се върна.Надявам се на старостта.Добро е да се използват помалко мляко и яйца.
  • 7 Просветен илюминат

    2 7 Отговор
    Биологичният конфликт, свързан с рака на костите е конфликт на самообезценяване – неочакван пробив на самоуважението или загуба на вярата в себе си (самоувереност). Такъв конфликт на самообезценяване може да бъде преживян по много различни начини. Важното е как това чувство на самообезценяване е възприето, усетено в момента на конфликтното събитие, което определя кои кости или кои части на скелета ще бъдат засегнати.



    Например:

    Череп или шийната част на гръбначния стълб – интелектуален конфликт на самообезценяване, във връзка с някаква интелектуална задача; например в работата, в училище.

    Рамо – конфликт на самообезценяване във връзка с майка/дете или партньор; например, „Провалих се като майка, дете, партньор!”

    Ръце – конфликт на самообезценяване във връзка с правенето, майсторенето на нещо.

    Торакалната част на гръбначния стълб (областта от шията до гръдния кош) – конфликт на самообезценяване, който „удря” човека като цяло.

    Крака, коляно – конфликт на самообезценяване във връзка с физически преживявания; например в спорта.
  • 8 Просветен илюминат

    1 6 Отговор
    По време на конфликтно-активната фаза се наблюдава загуба на костна тъкан („кухини в костите”), наречено още костна остеолиза, като едновременно с това се понижава производството на бели и червени кръвни клетки. При умерените случаи на конфликт на самообезценяване, загубата на тъкан не засяга костите, а лимфните възли, които са в близост до тях.



    В лечебната фаза, която следва след разрешаването на конфликта, се развива точно обратният процес. За да се запълнят и рекалцират (да се втвърдят) кухините и пролуките в костите, клетките на надкостницата и на костта бързо се размножават. Този естествен процес на възстановяване на костта винаги е придружен с подуване. Поради това подуване, периостът (надкостница - обвивката, която плътно покрива костта) се разтяга и издува, създавайки предпоставка за евенуална костна фрактура (счупване) по това време. Трябва да се отбележи, че ако конфликтът на самообезценяване е продължил дълго време, загубата на костна тъкан може да причини спонтанно счупване дори и в активната фаза.
  • 9 Всъщност

    3 8 Отговор
    Никак. Постите са подходящо време да си направите следния експеримент - трябва известно време да се храните само с плодове и зеленчуци, без мазнина. Обикновено след около седмица (или повече в зависимост от това дали на тялото ви е нужно повече време да поразчисти ненужните боклyци, които е складирало от вредните храни) ще забележите, че миризмата на месо ви е станала пpотивна и вече не го възприемате като храна. Като бонус от експеримента ще получите по-чисти и ясни усещания какво е полезно и какво не за тялото ви.
  • 10 винкел

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Хората се хищници! Доказателство-очите им са разположени отпред на тревопасните са отстрани.Има и други доказателства и големи разлики с физиологията на маимуните.Най-блозо сме до прасето.

    Коментиран от #14, #18

  • 11 Стават като извънземни

    6 1 Отговор
    Веганите.....!
  • 12 Конник

    5 2 Отговор
    Тревопасните и преживните живеят най много 25 години. И йогите не живеят над 80!

    Коментиран от #27

  • 13 мегън

    7 6 Отговор
    Не съм веган, ама все ми се струва, че от инфаркти и инсулти умират повече хора, отколкото от проблеми с костите. А инфарктите и инсултите са 4-5 пъти по често срещани при любителите на мръвките... Баланс трябва да има. Месо повече от 10-15кг. на година със сигурност е по-вредно от веганството.
  • 14 YUI

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "винкел":

    Хищниците имат много по-къс храносмилателен тракт от нашия, ведно с този на тревопасните. Като си хищник, да те пусна с гол в ръката зъб срещу бизон? Всеки да вярва в каквото си желае, но да пише неистини. Game changers е приятен филм за успели атлети, които не консумират месо, а предимно зеленчуци и плодове и чупят рекорди. Крайностите в която и да е посока са вредни. ;)

    Коментиран от #21

  • 15 НеВеган

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Виж къде са разположени очите на хищниците, ядящи месо и на човека, и ви къде са на овцете, рипащи райграс. А това със зъбната структура тотално си го оБъркал! Пази си тревата и се надявай да оцелееш.
  • 16 Питам

    10 0 Отговор
    Защо всичкото провеган обяснява че червеното месо е вредно? Кажете нещо за животинските продукти - ферментирали млечни продукти, пъдпъдъчи яйца, месо от домашна кокошка? Истината е че най-вредни са модерните храни - хормони, торове, пестициди, консерванти - ето това съсипва храната
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 🐷🐽🐖

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "винкел":

    Хората са биороботи и спрете да пишете че с делфините се разбират най добре
  • 19 един от стадото

    7 3 Отговор
    Бог е създал животните за храна на човека. Пише го и в Библията. И защо първобитния от събирач/веган/ е станал ловец

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Hellish

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Говориш пълни глупости. Хората са еволюирали ловувайки едър дивеч през ледниковите периоди. Раковите клетки умират при липсата на въглехидрати. Имаме много тънки черва но малко дебели и висока киселинност на стомаха показващи, че сме основно хищници. Единственото от което се нуждае организмът са протеини и мазнини от животински произход. Аз съм 9-ти месец единствено на храна от животински произход свалил съм 27 килограма лой от себе си и съм в най-добрата форма през живота си. Доста колоездачи пробваха един и същ маршрут на въглехидратна храна и докато са в кетоза и без въглехидрати си биха постиженията.
    Има много алергени в растенията които подържат различни възпаления в тялото ни дори без да подозираме. Хората минаващи на само на месо показват много по-ниски нива на депресия, повишен тонус, нужда от по-малко сън, по-високи нива на интелигентност, изчезват храносмилателни проблеми, болки в ставите и още много проблеми. Лично аз осъзнах, че имам проблеми които не знаех, че може да са от това, болки в гърба, схващания на врата, една невралгия на десния пищял за която съм ходил на невролог но без никакъв ефект, но изчезна като минах на месо. По празниците когато си позволих всичко се завърна, когато спрях растителната храна отново изчезна.
    Та в този ред на мисли, яж си марулите щом те прави щастлив, но не говори глупости
  • 21 Hellish

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "YUI":

    В същият момент, можеше да си хрупаме трева, но нещо не я усвояваме, защо сме измислили лъкове и копия, да си трепем доматите ли. Виждал ли си скална рисунка на която берат круши? Човешкият мозък е еволюирал когато е започнал да яде обработено месо.
    Всъщност от месото се получава абсолютно всичко необходимо за организма без уж необходимата доза витамин C. С тънкият момент, че витамин C се конкурира за транспорта из тялото с въглехидратите и ако нямаш прием на такива са достатъчни много по-малки количвства. Ако почна да изброявам обаче какво липсва на организма при хранене само с растения, няма да ми стигне мястото.
    Радвам се, че ви промиват мозъка във веганските групи, но-по добра храна за човека от месото няма и никога не е имало.
  • 22 Pompev 🇧🇬

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "един от стадото":

    Битие 1:29 И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.
    30 А на всичките земни зверове, на всичките въздушни птици, и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам, всяка зелена трева за храна; и стана така
  • 23 ✔️Pompev ®️

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "един от стадото":

    Но после заради греха разрешил,Битие 9:3 Всичко живо, що се движи ще ви бъде за храна; давам ви всичко също, както дадох зелената трева.
    4 Месо обаче с живота му, то ест, с кръвта му, да не ядете.
    5 А вашата кръв, кръвта на живота ви, непременно ще изискам; от всяко животно ще я изискам; и от човека, да! от брата на всеки човек, ще изискам живота на човека.
  • 24 Не бих казала,, че

    3 4 Отговор
    По добра храна, е, само месото, от всичко по малко, без захари и много въглехидрати,... това е най доброто за, всички, особено за дебели хора...но човек понякога изпитва, глад и за сладко... опитваш малко на, месеца, един път, ако не можеш да, издържиш, от тестени изделия, съвсем малко хляб, ето това е доброто хранене.....колело не мога да карам, жалко...!
  • 25 Не точно

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Обонянието доказва, че това не е точно така. Тревопасните, индикират суровото или готвеното месо, като неприятно за вкуса, докато човешкото обоняние подсказва, че сготвеното месо хем е вкусно, хем ще компенсира с необходими елементи организма. Всичко това очевидно е напълно естествен процес
  • 26 Рошко

    6 1 Отговор
    Мен специално веганството не ме дразни, дразнят ме веганите
  • 27 Вла

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Конник":

    Слона колко живее ? Тревопасен ли е?
  • 28 Бъдете съвършени

    0 3 Отговор
    Постите в традиционното християнство са Великденски, Богородични, Рождественски + понеделник , сряда и петък.Това прави около 203 дена веган в годината. Остават 162 дена на умерено месоядство. И все пак веганските дни са повече.
    Най-близките животни по устройство са човекоподобните маймуни, свинете и мечките.По нашите ширини последните се хранят вегански и с риба. Свинете основно ядат веганска храна, но не отказват и месо.Същото е и при шимпанзета, горили и орангутани.
    Най-къс живот имат ескимосите, които се хранят само с месо.
    Ракът на дебелото черво е 10 пъти повече при месоядните, отколкото при веганите!
    Веганство , но с наблягане на зелени и ядки и покълнали. Може и понякога кисело мляко, извара и риба.
    Може всичко , но ако се погледне статистиката в САЩ, където са изследвани отделните субкултури, то вегетарианците адвентисти от седмия ден живеят средно с 10 години по-дълго от всички американци. И забележете, 10 г. са по -активни средно.
    Затова "не е важно какво ще ядем и пием" както казва Иисус Христос.
    Успех на всички и не се вземайте на сериозно :)
  • 29 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    НИЩО ПРЕКАЛЕНО !!! Всяко едно пристрастяване и прекаляване с НЕЩО е противопоказно за всеки жив организъм. Задълбочените изследвания на човека, често подвеждат. Истината е, че човек по устройство на храносмилателната си система не е нито месояден , нито тревопасен, а ПЛОДОЯДЕН !
    И сега, след като извоювахте наличието на БАНАНИ дори във всеки селски магазин, не прекалявайте и с тях.
    Луи Куне е доказал преди два века експериментално на практика, че най-полезни за всеки човек са плодовете и зеленчуците от територията където той е роден и израстнал, където живее !
    Яжте трънки, круши, ябълки и глогинки ! Ония от Парламента нека си задръстват червата с кебапчета и кюфтета. Съвместно с алкохола води до рак на дебелото черво !!!