17 Март, 2021 15:09 5 499 49

„Със зелено удостоверение”: така ще се пътува в Европа по време на пандемията

  • ек-
  • ваксина-
  • зелено удостоверение-
  • пътуване-
  • пандемия-
  • ес-
  • европа-
  • доказателство-
  • коронавирус

Цифровите зелени удостоверения ще бъдат валидни във всички членки на ЕС

„Със зелено удостоверение”: така ще се пътува в Европа по време на пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия предлага създаването на цифрово зелено удостоверение за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19. Цифровото зелено удостоверение ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, е получило отрицателен резултат от теста или е преболедувало COVID-19. То ще бъде налично безплатно в електронен формат или на хартиен носител. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на удостоверението. Комисията ще създаде портал с цел да се гарантира, че всички удостоверения могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС, както и ще съдейства на държавите членки при техническото изпълнение на удостоверенията. Държавите членки продължават да носят отговорност за решаването кои ограничения, свързани с общественото здраве, могат да бъдат отменени за пътуващите, но ще трябва да прилагат тази отмяна по същия начин за пътниците, притежаващи цифрово зелено удостоверение, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви: "Цифровото зелено удостоверение предлага общоевропейско решение за гарантиране, че гражданите на ЕС се възползват от хармонизиран цифров инструмент в подкрепа на свободното движение в ЕС. Това е добро послание в подкрепа на възстановяването. Основните ни цели са да осигурим лесен за използване, недискриминационен и сигурен инструмент, който изцяло зачита защитата на данните. Продължаваме да работим за международно сближаване с други партньори".

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс каза: "Благодарение на цифровото зелено удостоверение ще постигнем европейски подход, за да се гарантира, че гражданите на ЕС и членовете на техните семейства могат да пътуват безопасно и при минимални ограничения това лято. Цифровото зелено удостоверение няма да бъде предварително условие за свободно движение и няма да води до дискриминиране по никакъв начин. Общоевропейският подход ще спомогне не само за постепенното възстановяване на свободното движение в рамките на ЕС, но и за избягване на фрагментирането. Той е също така възможност за оказване на влияние върху световните стандарти и за даване на пример, основан на нашите европейски ценности като защитата на данните".

Основни елементи на регламента, предложен днес от Комисията:

1. Достъпни и сигурни удостоверения за всички граждани на ЕС:

- Цифровото зелено удостоверение ще обхваща три вида удостоверения — удостоверения за ваксинация, удостоверения за направен тест (NAAT/RT-PCR тест или бърз тест за антигени), и удостоверения за лицата, преболедували COVID-19.

- Удостоверенията се издават в електронен формат или на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа необходимата ключова информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на удостоверението.

- Комисията ще създаде портал и ще съдейства на държавите членки да разработят софтуер, който органите могат да използват за проверка на всички удостоверения навсякъде в ЕС. Личните данни на притежателите на удостоверение не преминават през портала, и не се запазват от проверяващата държава членка.

- Удостоверенията ще бъдат достъпни безплатно и на официалния език или езици на издаващата държава членка и на английски език.

2. Недискриминация:

- Всички граждани — ваксинирани и неваксинирани, следва да се възползват от цифрово зелено удостоверение, когато пътуват в ЕС. С цел избягване на дискриминация на лицата, които не са ваксинирани, Комисията предлага да се създаде не само оперативно съвместимо удостоверение за ваксинация, но също и удостоверения за направен тест за COVID-19 и удостоверения за лица, които за преболедували COVID-19.

- Едни и същи права за пътуващите с цифрово зелено удостоверение - когато държавите членки приемат доказателство за ваксинация, за да отменят някои ограничения, свързани с общественото здраве, като тестване или поставяне под карантина, от тях ще се изисква да приемат при същите условия удостоверения за ваксинация, издадени в рамките на системата за „цифрово зелено удостоверение“. Това задължение ще бъде ограничено до ваксини, които са получили валидно в ЕС разрешение за търговия, но държавите членки могат да решат да приемат допълнително и други ваксини.

- Уведомяване за други мерки - ако държава членка продължава да изисква от притежателите на цифрово зелено удостоверение да останат под карантина или да се тестват, тя трябва да уведоми Комисията и всички останали държави членки, както и да обоснове причините за такива мерки.

3. Само съществена информация и защитени лични данни:

- Удостоверенията ще включват ограничен набор от информация като име, дата на раждане, дата на издаване, релевантна информация за ваксината/теста/преболедуването и уникален идентификатор на удостоверението. Тези данни могат да бъдат проверени само за да се потвърди или провери автентичността и валидността на удостоверенията.

Цифровите зелени удостоверения ще бъде валидни във всички държави — членки на ЕС, както и отворени за използване за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Цифровото зелено удостоверение следва да се издава на граждани на ЕС и на членове на техните семейства без значение националността им. То следва да се издава и на граждани на държави извън ЕС, които пребивават в ЕС и на посетители, които имат право да пътуват до други държави членки.

Системата за „цифрово зелено удостоверение“ е временна мярка. Тя ще бъде прекратена след като Световната здравна организация (СЗО) обяви края на извънредната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с COVID-19.

Следващи стъпки

За да бъде готова преди лятото, предложението трябва да бъде прието бързо от Европейския парламент и от Съвета. Успоредно с това държавите членки трябва да изпълнят рамката за доверие и техническите стандарти, договорени в рамките на мрежата за електронно здравеопазване, да гарантират навременното прилагане на цифровото зелено удостоверение, тяхната оперативна съвместимост и пълното съответствие със законодателството за защита на личните данни. Целта е техническата работа и предложението да приключат през следващите месеци.

Контекст

За да бъдат спазвани мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, пътниците в ЕС бяха помолени да предоставят различни документи като медицински удостоверения, резултати от тестове и декларации. Липсата на стандартизирани формати доведе до проблеми за пътниците при придвижването им в рамките на ЕС. Докладвано бе и за фалшиви или подправени документи. В изявлението си, прието след неформалните видеоконференции от 25 и 26 февруари 2021 г., членовете на Европейския съвет призоваха за продължаване на работата по общ подход спрямо удостоверенията за ваксинация. Комисията работи с държавите членки в рамките на мрежата за електронно здравеопазване — доброволна мрежа, свързваща националните органи, отговарящи за електронното здравеопазване, по подготовката на оперативната съвместимост на удостоверенията за ваксинация. На 27 януари бяха приети насоки, които бяха актуализирани на 12 март, като на същата дата бе приет проектът на рамката за доверие.

Днес Комисията прие законодателно предложение за създаване на обща рамка за цифрово зелено удостоверение. Комисията прие също така допълнително предложение, за да се гарантира, че цифровото зелено удостоверение се издава също и на граждани на държави извън ЕС, които пребивават в държавите членки или в асоциираните към Шенген държави, и на посетители, които имат право да пътуват до други държави членки. Поради правни причини са необходими отделни предложения за обхващане на граждани на ЕС и на граждани на държави извън ЕС, като за целите на удостоверенията няма разлика в третирането на граждани на ЕС и на отговарящи на условията граждани на държави извън ЕС. Най-новата информация относно мерките във връзка с коронавируса, както и относно ограниченията за пътуване, предоставена ни от държавите членки, е на разположение на платформата Re-open EU.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекел

    63 7 Отговор
    Тоест новата жешязна завеса.Ама сега е по-лошо ем плящаш на Европа под формата на евротакса хем седиш в БГ
  • 2 мдда

    34 3 Отговор
    Зелено удостоверение.. че си гласувал за зелени, така ли?
  • 3 alf

    55 13 Отговор
    В бедна мизерна и бедстваща българия час по скоро трябва да се въведе ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ защото имаме работа с БИООРЪЖИЕ!!!!!!! РАЗРАБОТЕНО ОТ САЩ !!!!!!

    Коментиран от #46

  • 4 nklk

    68 2 Отговор
    Започвам да си шия жълтата звезда на сакото.

    Коментиран от #36

  • 5 zeus

    65 4 Отговор
    ЕС фашизъм, по-добре са сложат жълти звезди, имат опит в това
  • 6 Пучо Капучо

    68 2 Отговор
    Било каквото било. Оттук нататък и маймуните ще живеят по-добре от хората.
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    67 2 Отговор
    Колко време ще е валидно ⁉️ След като още няма яснота колко време е защитат‼ Или важно е да те боцнат‼
  • 8 Факт

    28 11 Отговор
    Комунизъм!
  • 9 Чорбаджия

    43 2 Отговор
    И язе на село така си маркирам крави, овце, козички - сега модерно с QR код и чипче, ама тоз ЕС назад, та забравили да пробиват и ушенце, за да вържат маркировката. Я ви казах, че нищи не разбират тез европейци!
  • 10 Пълно

    53 2 Отговор
    извиване на ръце , за да пътуваш - ваксина ! При това достъп до здравната ти картина и ваксинации !!! Нямам думи !
  • 11 Петьо Петров

    46 2 Отговор
    Честита звезда на ревера!
  • 12 Хаха

    80 4 Отговор
    Хитлер ряпа да яде тия го задминаха с 200
  • 13 Израел

    34 2 Отговор
    го е въвел това зелено чудо вече !
  • 14 РАДИО ДУПНИЦА

    34 4 Отговор
    Владимир Буковски: ЕС е чудовище, новия СССР (бг субтитри)
    Отделете 5 мин. и гледайте!

    Коментиран от #18, #24

  • 15 бачо

    35 2 Отговор
    Доскоро имаше едни филми от раздел фантастика,явно вече не трябва да се водят такива,че нещата взеха да стават реалност
  • 16 Ива

    35 3 Отговор
    Край на хубавите моменти от живота от тук нататък някои ще ти заповядва това така тук може тук не може
  • 17 Лъжа

    11 4 Отговор
    НЕ САМО, МОЖЕ С ПСР ТЕСТ И АНТИТЕЛА.
  • 18 РАДИО ДУПНИЦА

    16 4 Отговор

    До коментар #14 от "РАДИО ДУПНИЦА":

    Ето видеото:

  • 19 За племето

    8 25 Отговор
    трябва червено удостоверение. Да си седи в кошарата при русофилистиците.
  • 20 Vov

    33 2 Отговор
    Ще ми се граждански искове да овалят към тези бюрократи. Тотална дискриминация на несъгласните.
  • 21 Кой68

    36 3 Отговор
    Тов@ си е дискриминация ..
    Като не си боледувал/зар@зил от COVID19 до сега и имаш 2 бр.отриц@телни теста !?
    Ваксинирани пък са се заразили?
    Защо н@право не ни жигос@т с номера като в концл@герите ....

    Коментиран от #33

  • 22 Killer

    36 3 Отговор
    Да си наврат в г**а тези "зелени паспорти".
  • 23 Фейк нюз

    11 7 Отговор
    Тази новина сигурно е конспирация.
  • 24 А ватенците със

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "РАДИО ДУПНИЦА":

    МЕД да ги нахраним така ли,я бягай бе
  • 25 Нещо да кажете

    31 1 Отговор
    Това не беше ли конспиративна теория?
  • 26 Ясноооо

    11 1 Отговор
    Затова няма за България ваксини, за да не пъплят нашенците с кренвиршите по Европата.
  • 27 😷😷😷

    23 2 Отговор
    Пълни глупости! Само гледайте напр. гърците, как ще го прилагат и ще видите "как дявол чете евангилие" !!! Яко дискриминация, ше има останалото са приказки за "лека нощ"! Честити ви 🔯

    Коментиран от #34, #37

  • 28 зелка АД

    2 0 Отговор
    по зелен коридор
  • 29 Юруш

    30 1 Отговор
    Спешен разпад на този ненужен съюз, заврете си всичките идиотщини отзад. Тази недомислена история от много болни мозъци ще даде фира много скоро. Не ви ща вмирисаната Европа,
  • 30 да да

    23 1 Отговор
    жълтите звезди за евреите ни ги връщат сега под нова форма на геноцид!!!
  • 31 Blackthorn

    14 1 Отговор
    А с жълто удостоверение не може ли??
  • 32 Псевдоним

    13 1 Отговор
    Категорично против!
  • 33 xaxaxaxa

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "Кой68":

    Елементарно бантускот!
    Стой си в кошарката и гласувай пак за Тиква Имбецилка!
    Явно не си им изтрябвал в другите държави.
  • 34 Бачо Киро

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "😷😷😷":

    Естествено, че ще има незаконна дискриминация, освен това е пълна глупост. Няма никакво значение дали пътуващите са ваксинирани или не. Така както не можело да свалят маската, за да идат до магазина, понеже можело да са преносители, нищо че не са заразени, това важи още повече за международни пътувания. До магазина можело да пренесеш, ма от Англия до Гърция няма проблем? Или всички с тест, или никой. Всичко останало са пълни глупости.
  • 35 Концлагерист

    25 1 Отговор
    Да ни е честит новия ЕВРОПЕЙСКИ КОНЦЛАГЕР!
  • 36 toto

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "nklk":

    Другарче, вече са поръчали на "свои хора" да ти (ни) я ушият, просто следва да ни принудят и да си я купим на указана от тях цена.
    И всичко това скрито зад декларации за човеколюбие, ангажимент към околната среда и съответствие с т.нар. европейски ценности..
    За тоя филм вече сме чели.
  • 37 хахахахаха

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "😷😷😷":

    Гърция предлага ЕС сертификат за ваксинация за по-лесно пътуване
    Мицотакис е изпратил писмо до председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен
    12 януари 2021

    Еееееех бантускот, пак не си разбрал нещо а? Хахахахахахахаха
    То това да не е като да гласуваш за Имбецилна Тиква - мутропожарникар а?
  • 38 Чичо Тони

    16 2 Отговор
    И като как ще контролирате кой е бил болен? Непрекъснато ни повтарят, че не се знае колко време трае клетъчния имунитет след боледуване и/или ваксинация (за антителата дори не споменавам), но ще раздават "зелени удостоверения"!
  • 39 123345667

    12 1 Отговор
    Див фашизъм по една значка да ни сложат☢️
  • 40 Ганьо

    11 0 Отговор
    Абе в националния портал за коронавируса на въпроси и отговори се казва ,че ваксинираните също могат да пренасят заразата. Тогава за какъв х..й са ни тия зелени удостоверения. Дали пък кюар кодчето няма да си стане ново ЕГН? Вируса не е ИЗОЛИРАН!!! какви ваксини ,какви ПСР-тестове и т.н.До 2030г. ТОТАЛЕН КОНТРОЛ
  • 41 Долу ЕС

    4 0 Отговор
    Най хубавото на поредната криза в ЕС е че всяка следваща ДОКАЗВА, че най добрите резултати са, когато всяка държава се оправя САМА! Нужно е само търговско обедниение по примера на Тихоокеанското с право на придвижване, без политическо обединение като ЕК ЕП президент прокуратура и 100 политкомисари по НЕЩО СИ!
  • 42 През 2021

    1 2 Отговор
    Аз лично никъде не ще пътувам.Извън БГ съм.От както започна всичко моите маршрути са до местата на ежедневието и то колкото се може по рядко.Никога пътуването не ми е било самоцел.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Звездата

    10 0 Отговор
    Дискриминацията ще започне скоро съвсем официално. И не се заблуждавайте, искат да се ВАКСИНИРАТЕ, и не защото мислят
    за вашето здраве. Точно обратното е. Не е конспирация, сбъдва се пред очите ви.
  • 45 GENOCID

    9 0 Отговор
    ГЕНОЦИД ФАШИЗЪМ И ОГРАНЕЧАВАНЕ НА СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ.
  • 46 ПЕШО

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "alf":

    Така е ,но от Китай е оръжието.
  • 47 Анти666

    6 0 Отговор
    Очаквайте скоро и за магазина в квартала!
  • 48 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Цензура и ваксини, ваксини и цензура! Радост, пак ше пътуваме! Като се хакнете с "ваксината", е, няма да бъдете толкова щастливи, когато започнете да получавате парализа на лицето, когато започнете да получавате невропатии, когато получите сърдечните аритмии, когато имате автоимунна реакция, която ви кара да умрете от кръвно разстройство, тогава няма да сте толкова щастливи на "зеления ви път". Трийте, късайте книги, коментари, истината. Важно е да тече геноцида и лъжата, която го прикрива! После ще ревете, че нямате вече и медии. Когато вдигнат завесата и ви кажат, че не сте удобни на режима.
  • 49 гл шеф

    0 0 Отговор
    от. гл шеф. на тайно разузнаване. Г МЕРКЕЛ. искаме дави завариме в добро здраве и хиляди дълголетия от [ разузнаването. ]