Last news in Fakti

17 Март, 2021 19:07 5 218 22

ЕК: Подгответе се за постепенно премахване на ограниченията

  • ек-
  • ес-
  • европа-
  • коронавирус-
  • ограничения-
  • мерки-
  • пътуване-
  • пандемия

Общият път напред изисква безопасен и устойчив подход в полза на всички европейци

ЕК: Подгответе се за постепенно премахване на ограниченията - 1
Снимка: Shutterstock

Преди срещата на европейските лидери на 25 март Комисията призовава държавите членки да се подготвят за координиран подход за постепенно премахване на ограниченията, свързани с COVID-19, когато епидемиологичната обстановка позволи това. В прието днес съобщение Комисията очертава пътя напред за балансирана политика и общ подход на ЕС, като посочва какво трябва да направим, за да достигнем по-бързо момента, когато ще можем да възстановим нашия европейски начин на живот и да го направим по безопасен и устойчив начин с контрол върху вируса, предадоха от пресслужбата на ЕК.

Докато епидемиологичната обстановка изисква постоянен контрол до постигането на достатъчен обхват на ваксинирането, в рамките на единния пазар трябва да бъдат създадени условия, за да се даде възможност за безопасно и трайно отваряне, така че гражданите да могат да се възползват от своите права и икономическата и социалната дейност да могат да се възобновят. Това включва въвеждането на цифрово зелено удостоверение, обхващащо ваксинацията, тестването и възстановяването; използването на обща рамка за ответни мерки; насоки за допълнителни стратегии за тестване, като например мониторинг на отпадъчните води за проследяване на вариантите; инвестиции в диагностика и лечение. В съобщението също така се изтъква необходимостта от действия за изграждане на устойчивост в световен мащаб чрез COVAX и механизъм на ЕС за обмен на ваксини.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския начин на живот, заяви: „Общият път напред изисква безопасен и устойчив подход в полза на всички европейци. При премахването на ограниченията трябва да извлечем поуки от 2020 г. и да избегнем вредните и скъпоструващи цикли на отваряне и затваряне. Днешното съобщение включва балансиран пакет от съществуващи и нови мерки. Очакваме одобрението на държавите членки на предстоящото заседание на Европейския съвет. Всеки ден се доближаваме до постигането на целите за ваксиниране и възстановяването на нашия европейски начин на живот.“

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: „Днес предлагаме общ подход на ЕС, който ще ни доведе до постигането на целта ни за повторно отваряне на ЕС по безопасен, устойчив и предвидим начин. Ситуацията с вируса в Европа все още е много трудна и доверието във взетите решения е от решаващо значение. Само чрез съвместен подход можем да се върнем безопасно към изцяло свободното движение в ЕС, въз основа на прозрачни мерки и пълно взаимно доверие.“

Следващите месеци на пандемията от COVID-19 ще изискват решителни действия, за да се гарантира устойчиво и безопасно повторно отваряне на нашите общества и икономики. Необходими са координирани действия на всички равнища, за да се гарантира, че следващите стъпки са възможно най-ефективни за намаляване на разпространението на коронавируса, оказване на подкрепа на гражданите и предприятията и даване на възможност на нашите общества да се върнат към по-нормално положение. ЕС създаде европейски план за готовност в областта на биологичната защита срещу вариантите на COVID-19, наречен „Инкубатор HERA“. Той ще обедини изследователите, биотехнологичните дружества, производителите, регулаторните и публичните органи и ще се занимава с наблюдение на новите варианти, обмен на данни и сътрудничество при адаптирането на ваксините. В дългосрочен план ЕС трябва също така да създаде по-силна рамка за устойчивост и готовност в случай на бъдещи пандемии. Това вече е целта на предложенията за Европейски здравен съюз.

Европейският парламент и Съветът следва да ускорят обсъжданията, да постигнат съгласие по предложението за цифрово зелено удостоверение и да договорят подход за безопасно отваряне въз основа на солидна научна рамка. Европейската комисия ще продължи да подкрепя увеличаването на производството на ваксини и да търси технически решения за повишаване на оперативната съвместимост на националните системи за обмен на данни. Държавите членки следва да ускорят програмите за ваксинация, да гарантират, че временните ограничения са пропорционални и недискриминационни, да определят звена за контакт, които да си сътрудничат при наблюдението на отпадъчните води и да докладват за положените усилия, както и да започнат техническото изпълнение на цифровите зелени удостоверения с оглед на ускореното приемане на предложението. През юни 2021 г., по искане на Европейския съвет, Европейската комисия ще публикува документ относно поуките от пандемията и пътя към по-устойчиво бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    53 2 Отговор
    А вие се подгответе да гризнете дръвцето!
  • 2 гадно

    57 3 Отговор
    Само дето вече държавите от ЕС се спасяват по единично и никой не бръсне брюкселските евролентяи за нищо.
  • 3 За нищо

    35 2 Отговор
    не мога да се подготвя от разни приказки , днес едно - утре друго !
  • 4 Бокот

    36 2 Отговор
    Е не, ние затваряме предизборно! Нама да се дам като баба меркел
  • 5 Аха

    38 0 Отговор
    Илюзии, доброволно нищо няма да ви върнат. Ще видите скоро.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 българина

    45 1 Отговор
    аз съм готов за излизане от скапания ЕС!

    Коментиран от #14

  • 8 Ааа

    40 1 Отговор
    В Китай отдавна няма COVID-19, защото няма Комисия.
  • 9 мислещ

    29 1 Отговор
    Тоест под "премахване на ограниченията" се разбира още по-брутално-фашистки ограничения за нормалните хора?
  • 10 Верно ли

    27 0 Отговор
    А сега. До вчера ни пръскахте, сега па ще махате ограниченията!

    Коментиран от #21

  • 11 свикнал

    7 0 Отговор
    не щете ли и от зад да мъ боцнете на сила
  • 12 GnG

    11 1 Отговор
    КОЙ избира КОМИСАРИТЕ на Европа ?

    "СКРИТИТЕ ФАКТИ ОТ ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР" - в ютуб

    Интересно, че СССР го няма, а НАРОДНИТЕ КОМИСАРИ се появиха отново ! :)

    Както е тръгнало, може скоро да създадат и ЧЕКА ! :)

    "ВЧК и по-известна като Чека, е първата от поредица съветски тайни полиции. Основана на 5 декември 1917 г. от Съвета на народните КОМИСАРИ"
  • 13 Енот

    9 1 Отговор
    Емиии хайде де! Откога чакаме да си върнем нормалния живот!!!!!
  • 14 GnG

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "българина":

    Като ни калкулират евро "помощите" в ДЪЛГ, може да се окаже, че ТЕРИТОРИЯТА на България, вече е ПРОДАДЕНА !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лош

    6 2 Отговор
    За 8. Месеца.
    А после кой ще дава пари за нова ваксина.
  • 17 Fen

    7 0 Отговор
    Очаквах да прочета нещо конкретно, но както се казва с много приказки нищо конкретно. Типично политическо говорене! И чакаме да ни спасят !
  • 18 Iviviv

    5 0 Отговор
    Еей хора мислите ли че някой мисли за вас за тези фашаги като Гей Бил сорос и ТЕМ подобни маимуни човешкият живот не значи нищо. След време ще ни кажат колко е хубав живота след работа да се приберем в къщи.
  • 19 yordan

    5 0 Отговор
    ВСИЧКИ СТЕ ЗА АУШВИЦ ЕВ...ЙСКИ СЛУГИ
  • 20 Най-вече

    2 0 Отговор
    Може да поизпитате ,скъпи еврокалинки , одобрението и обичта от ”подготвящите се”.
  • 21 Урко

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Верно ли":

    Не са спрели да ни пръскат.Какво стана с задъжаните В Полша самолети с цистерни.Много бързо прикриха гафа.
  • 22 сметало

    0 0 Отговор
    ЕС като Съветският съюз ОТИВА СИ