2 Април, 2021 12:31 6 057 24

Германия: Втората доза за по-младите няма да е от AstraZeneca

  • астразенека-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • германия-
  • млади-
  • пандемия

Хората под 60 години, които са били ваксинирани с британската ваксина, ще получат втора доза от друг препарат

Германия: Втората доза за по-младите няма да е от AstraZeneca - 1
Снимка: Shutterstock

Постоянната ваксинационна комисия към института „Роберт Кох“ преработи своите указания за ваксиниране в Германия. В новият текст се казва следното: „На хората, ваксинирани за първи път с британската ваксина, се препоръчва втора доза с някоя от mРНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция“. Това е временно правило, което се въвежда, докато се появяват достатъчно надеждни съответни данни. В Германия в момента са допуснати две mРНК-ваксини – тази на BioNTech/Pfizer и на Moderna.

Рискове от два различни типа ваксини?

По отношение на рисковете, свързани с поставянето на два различни типа ваксини, председателят на постоянна ваксинационна комисия Томас Мертенс заяви пред „Шпигел“, че експерименти върху животни са показали, че имунната реакция в подобен случай е еднаква. Засега обаче не е научно доказано колко висока защита се осигурява в този случай при хора. Мертенс изрази надежда, че скоро ще се появят съответните данни. Според него, в момента може само да се спекулира, доколко рисково е двойното ваксиниране с препарат на AstraZeneca. От негова гледна точка, би било редно да не се експериментира, а просто да се приеме алтернативно решение – за втора инжекция с друга ваксина.

В Германия спряха да ваксинират с AstraZeneca хора под 60-годишна възраст, тъй като в тази възрастова група бяха регистрирани 31 случая на много редки мозъчни тромбози. Девет души починаха от това усложнение. В Германия до момента са поставени общо 2,7 милиона дози от британската ваксина. Експерти подозират, че рискът, който е извънредно малък, се отнася предимно до по-млади хора и до жени.

Германският президент отправи апел

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е 65-годишен, се ваксинира вчера с британската ваксина на AstraZeneca. Според него, ваксините са решаващото средство за преодоляване на пандемията. Щайнмайер отправи апел към всички да се възползват от възможността за ваксинация. След Великден личните лекари в Германия също ще започнат да ваксинират.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 4 Отговор
    Значи само сухите съчки да горят.Ясно!Не им се плащат големите пенсии.
  • 2 Просветен илюминат

    38 3 Отговор
    Абе хора,тези усещате ли как си правят с вас каквото си поискат и ви ползват за опитни мишки?
  • 3 ТаУмВзе

    22 2 Отговор
    Явно Менгеле яде ряпа заедно, с методите на Гьобелс. Класика.
  • 4 Госта

    21 4 Отговор
    Вън английският боклук
  • 5 123

    29 0 Отговор
    А тествано ли е какво става като се смесят две ваксини?

    Коментиран от #13, #14

  • 6 Сандо

    22 0 Отговор
    Хаос в лекуването,хаос в производството,хаос в снабдяването и разпределението,хаос в инструкциите,хаос в мисленето - навсякъде в ЕС цари хаос!Истински бардак,който дори и с новите "членки" не се оправи.
  • 7 химик

    13 0 Отговор
    Като се смесят две ваксини се получават капки силикон за устни. Или хиалурон беше?!
  • 8 Отваряйте центровете за проби на...

    8 1 Отговор
    Меркеле! Опита натрупан през годините ще даде голяма жътва в сегашна демонична Европа...
  • 9 Тиква

    13 3 Отговор
    Да спрат този боклук. Да молят руснаците по-добре и да са спокойни. А да видим наш туквун дали ни лъже пак за ваксините, за които не се разбраха снощи!
  • 10 Азззззззззз

    15 1 Отговор
    Това не са никакви ваксини щом ги смесват без да са тествани. Това са бавно действащи отрови.
  • 11 мале мале

    11 0 Отговор
    не крият вече скоро ще започнат да убиват хората нагледно. преди няколко месеца казваха, че е нежелателно смесването на 2 ваксини сега няма проблем..... и хората са тъпииии тъпи не помнят кво са яли вчера камо ли нещо друго.
  • 12 гост

    9 0 Отговор
    В превод: спираме АЗ за неопределено време( форевър)
  • 13 иска се четене

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Става Испанския Грип 1918г
  • 14 К.К.

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Двете дози на Спутник5 са два различни препарата. Според руснаците могат да се комбинират без проблем с Астра зенека.
  • 15 бай пешо

    11 0 Отговор
    Добре де, ами ако двете ваксини не са съвместими,...к'во праим с'я...

    Коментиран от #17

  • 16 Топ

    10 2 Отговор
    ПЬРВО С ЕДНА ,ПОСЛЕ С ДРУГА,А СЛЕД ТОВА В ТРАПА!
  • 17 бай ХУх

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "бай пешо":

    Абе защо не четеш коментарите преди тебе,... или ги комбинираш / не като ваксините де /... Знаеш ли , че от каймс смес, стават най-хубавите кебапчета
  • 18 Тъй де!

    6 1 Отговор
    Абе аз като ви казвах,че сте част от третия етап на изпитване на ваксините и че сте безплатни "опитни зайчета" ,вий ми пукахте минусите!
  • 19 Тъй де!

    5 1 Отговор
    Ако не беше трагично,щеше да е смешно!Не само че сте безплатни опитни зайчета,Ами дори си плащате косвено да сте такива чрез данъците си(все пак ваксините се закупуват от държавния бюджет),иначе е нормално фирмите производители да плащат на доброволци при изпитанията като все пак и доброволците са застраховани при евентуална смърт!
  • 20 Асан на зъболекар

    3 1 Отговор
    Като се гътнеш, ще ти кажат "сори, следващия"
  • 21 Илюминат

    4 0 Отговор
    Ей така утре ще се събудят ваксинираните агнета и ще им съобщят по новините със спокоен и равен тон, че някой си институт или СЗО са преразгледали мнението и становището си , и всъщност е станала огромна грешка и не е трябвало изобщо да се бият ваксини , но тъй като агнетата са се разписали надлежно и чинно , че го правят доброволно , даже няма да им покрият и разходите по доктори след това!
  • 22 Васил

    0 2 Отговор
    А защо не може на младите да им е омръзнал живота и да се чувстват депресирани и да искат Астра Зенека
  • 23 БРЪЧКОВ

    2 2 Отговор
    В ДРУГАТА ВАКСИНА ЧИПОВЕТЕ СЪВМЕСТИМИ ЛИ СА С ПЪРВИТЕ , ДА НЕ СЕ ПОЛУЧИ НАБРЪЧКВАНЕ НА КОЖАТА В ЗАДГРОБНИЯ ЖИВОТ !
  • 24 Бюлетина N5

    2 1 Отговор
    И накрая каква стана тя? Голям зор за ваксиниране, одобриха ваксините напълно криминално и бързо, за да могат да си направят експериментите, а сега като милиони хора са се боцнали им казват, че второто боцкане ще е с друго. А някой нещо да казва за парите дадени бъдева за ваксината менте, което убива? Никой, нищо! Взеха парите и казаха: „ще видим“! Кога Тиквата и мафиотското правителство ще поемат отговорността за прибързаното действие да поръчат милиони ваксини през приближените на тях хора? Съд и затвор за шайката! Каскет, защо спиш?! Разследвай! След 04.04. и ти си пътник за затвора! Хора, излизайте и гласувайте, за да я изчистим тази кочина! Ако гробаджиите продължът да управляват ще закрият държавата. Бъдете отговорни хора и гласувайте за бъдещето ви, на вас и вашите деца!