Last news in Fakti

2 Април, 2021 14:24 2 003 13

Солидарност: България получава допълнителна ваксина от ЕС

  • европейски съюз-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Португалското председателство предложи три от десетте милиона ваксини да бъдат за особено нуждаещите се страни, заложили в поръчките си прекомерно на AstraZeneca

Солидарност: България получава допълнителна ваксина от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Общо 19 европейски държави отстъпват част от своите количества с ваксини на държави като България, в които има остър недостиг. В рамките на тази солидарна акция България ще получи 1,15 млн. дози ваксина допълнително.

В спора около ваксините срещу коронавирус 27-те членки на ЕС не постигнаха договореност. Общият компромис бе блокиран от Австрия, Чехия и Словения, които отхвърлиха предложението за нов начин на разпределение на 10 милиона дози. И занапред те ще се раздават в зависимост от числеността на населението в съответната страна.

Все пак пет държави, в които има особено голям недостиг на ваксини, сред които и България, ще получат допълнителни дози в рамките на солидарна дарителска акция. В нея участват 19 държави, които предоставят общо 2,8 милиона ваксини в полза на България, Естония, Латвия, Словакия и Хърватия.

Германия дарява 500 000 дози ваксина

Германия се отказва от половин милион дози в полза на тези пет държави. В рамките на акцията за солидарност България ще получи 1,15 милиона дози повече от обичайните количества. Хърватия ще получи допълнително 683 514 дози, Словакия – 602 255, Латвия – 376 456, Естония – 41 390.

„Това е важен сигнал по време на пандемия – голямото мнозинство страни членки на ЕС проявява солидарност с онези, на които ваксините не достигат“, заяви дипломат от ЕС. „Жалко е, че Австрия, Словения и Чехия не се присъединиха и отказаха да направят този жест.“ Португалският министър-председател Антониу Коща приветства акцията на солидарност. Чрез нея до края на юли ще могат да бъдат ваксинирани най-малко 45 процента от хората в страните от ЕС, написа той в Туитър.

Австрийският канцлер Курц от седмици недоволства от несправедливото разпределение на ваксините сред 27-те членки на ЕС. Поради това на срещата на върха на ЕС миналата седмица бяха дадени указания на посланиците на ЕС предвидените за доставка през второто тримесечие десет милиона дози от BioNTech/Pfizer да бъдат разпределени така, че да се запълнят дупките.

Португалското председателство на ЕС предложи три от десетте милиона ваксини да бъдат за особено нуждаещите се страни, заложили в поръчките си прекомерно на AstraZeneca и останали в момента без достатъчно препарати заради проблемите на фирмата с доставките. Останалите седем милиона дози би трябвало да бъдат разпределени в съответствие с броя на населението в 27-те страни от Общността. Австрия, Чехия и Словения обаче не се съгласиха.

Австрия блокира компромисното предложение

Както заяви Курц, Австрия получава при това положение 199 000 дози вместо 139 000, което било „солиден резултат“. Курц обоснова отказа си от участие в акцията на солидарност с това, че съседна Чехия въпреки високия брой заразени и починали не получава ваксините, от които се нуждае. Затова Австрия ще обсъди с другите държави членки възможностите за оказване на подкрепа на Чехия.

Принципно важи следното: всяка от 27-те държави получава ваксини в съответствие с числеността на населението си. А ако не ги изразходва всичките, другите страни от ЕС могат да ги откупят. Австрия е поръчала по-малко ваксини на производителя Johnson&Johnson, във връзка с което се опасява от недостиг.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    11 2 Отговор
    Ксто гледам хората ще са избият да си я бият
  • 2 Подаяние

    8 1 Отговор
    като за най - бедния роднина !
  • 3 240 айдука

    8 1 Отговор
    А белината,с която Тръмпела се беше ваксинирал - кога ще бъде доставена от Козяците на Шайката ни ?
  • 4 ПОРЪЧАХА

    7 0 Отговор
    ЗЕНИКА ЛОБИРАХА ЗА НЕЯ. ПЛАТИХА Я. И СЕГА ДАВАЙ
    НА НОВО МОЛИ СЕ ЛАЗИ
    ПО КЛЕНЕ И ДА ПЛАЩА ПАК
    НАРОДА. И НА КРАЯ... НЯМА
    ЖЕЛАЕЩИ ЗА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ.
  • 5 ЧЕПА

    11 0 Отговор
    АЙДЕ народе юруш на безплатните ВАКСИНИ , не се бутайте за всички балъци ще има ЗЕНЕКА опа вече е наричат ОКСФОРСКА та да могат да се лъжат по лесно .
  • 6 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    Още отрова.Не,мерси!
  • 7 пак не разбрал

    7 0 Отговор
    Тия, 1,15 милиона дози, от общия куп ли са или са 'made for bulgaria', като останалите стоки с които ни зареждат ?
  • 8 гадно

    6 1 Отговор
    Не бъркайте съжалението със солидарността, тиквата се оака отвсякъде и от ЕС се смилиха над послушника си.
  • 9 Кой68

    2 1 Отговор
    Коя ваксина ще ни "дарят" ?
  • 10 Weber

    5 1 Отговор
    Докато не поръчат руска ваксина няма да тръгне ваксинацията.
    Нямаме доверие на осъдени от американски и английски съд.
  • 11 Бай Манчо

    4 1 Отговор
    Дайте Руската и Китайската ваксини за да тръгне ваксинацията , вече има и лекарстава Руски и Китайски , защо не ги пускате или чакате фармацевтичните гиганти да ги откраднат (купят) и тогава да ни ги дадете на 10-на цена .
  • 12 Мутри вън

    0 0 Отговор
    Не искаме европейски ваксини, които струват между 2 и 5 евро! Искаме руски ваксини и китайски, защото са по-скъпи затова и са по-добри! А когато Мангъра стане министър на здравеопазването ще ни лекува с тибетски чайчета и чист въздух! За това съм се разбрал с Дони и Коцето Калки да направим една фирмичка и да внасяме тибетски билки и хималайски въздух в кен-чета! За това съм купил едни десетина декара до връх Кунлун!
  • 13 Мутри вън

    0 0 Отговор
    Израел е платил по 75 долара за две ваксини от Китайската ваксина Синавак, а ние тъпаците купуваме по 2 евро Астра зенека и по 5 евро Пфайзер и Модерна! Другари да помогнем на великият китайски народ и да дадем последните си пари за китайски ваксини!