3 Април, 2021 16:56 4 843 29

Ожесточени дебати сред британските учени, 7 починали от тромбоза след ваксина на "АстраЗенека"

  • астразенека-
  • ваксина-
  • великобритания-
  • коронавирус

Новините за последните смъртни случаи предизвикаха множество съмнения на Острова за рисковете от ваксината на Оксфорд

Ожесточени дебати сред британските учени, 7 починали от тромбоза след ваксина на "АстраЗенека" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Великобритания седем души са починали от рядък вид тромбоза, след като са били инжектирани с Covid ваксината на „АстраЗенека“, потвърди за Би Би Си британският лекарствен регулатор на лекарствата. Все още обаче не е ясно, дали това е съвпадение или е страничен ефект от ваксината.

Общо 30 души са получили кръвни съсиреци от общо 18 милиона ваксинирани до 24 март с продукта на „АстраЗенека“. От регулаторния орган побързаха да заявят, че ползите от ваксината продължават да са много по-големи от рисковете.

Данните, публикувани от регулатора в петък, показват, че има 22 случая на мозъчна венозна синусова тромбоза, която е вид кръвен съсирек в мозъка, плюс 8 случая на друг тип тромбоза.

Загрижеността от случващото се обаче накара други страни, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Канада, да ограничат използването на васкината на „АстраЗенека“.

Води се щателно разследване на случаите както във Великобритания, така и в други държави.

Новините за последните смъртни случаи предизвикаха ожесточени дебати сред британските учени за рисковете от ваксината на „АстраЗенека“.

Преобладаващата част е на същото мнение както регулаторния орган – че ползите далеч надхвърлят рисковете хората да не се ваксинират, още повече при положение, че няма убедителни доказателства за връзката между ваксина и тромбози.

Дори и при връзка, статистиците изчисляват, че става дума за един смъртен случай на 2,5 милиона, отбелязва кореспондентът на БНР в британската столица.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    53 14 Отговор
    Не се самоубивайте с ваксини. Това са отрови.

    Коментиран от #5, #19

  • 2 ГРОБ за България

    48 9 Отговор
    Ваксината на ГРОБ
  • 3 тарикату

    17 6 Отговор
    ама при нас 2 случая на 100000, при немците 31 на 2 милиона...значи 1 случай на 50000, да земат да го напишат в листовката смотаняците

    Коментиран от #7, #17

  • 4 София

    23 3 Отговор
    тепърва започват
  • 5 хаахахахах

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    От глупав стана по-глупав а?
    Погледни се в огледалото, тиквопитек ...
    С вродената ти тъпота дали си квалифициран да даваш каквито и да било съвети на други хора?
  • 6 гост

    38 1 Отговор
    Факти вие на процент ли сте да казвате за умрели от ваксината на АстраЗенека, а нищо не казвате за умрелите от Файзер и Модерна.
  • 7 Абе ти наистина

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "тарикату":

    ли вярваш на тези цифри, които ти ги казват? Със сигурност случайте са стотици пъти повече, но не казват, защото ще стане страшен скандал и хората ще се откажат и от другите ваксини. Не случайно почнаха в старческите домове да ги боцкат първи, че там и да умрат е все тая и никой няма да разбере и да се усети, а повечето там хора са без роднини или дори и да имат те не се интересуват от тях и дори и да умрат едва ли на някой ще му пука.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Антон

    22 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: ползите от ваксината продължават да са много по-големи от рисковете."
    Аз пак да попитам: а "ползите" от "мерките" доказано ли е, че са много по-големи от риска да преболедуваш ковид-а?
  • 10 Гил Бейтс

    26 4 Отговор
    И това се смъртните случаи скоро след като е бита ваксината !Ами след месец , след 6 месеца или година ?!Ами след няколко години ?!Тези ваксини влияят на клетъчно ниво на организма и тепърва ще се разбират необратимите им страничните им ефекти !Вече се разбра ,че водят до масов стерилитет в огромен % от случаите !Не случайно са нужни години клинични изпитания за да се утвърди една ваксина като ефикасна !А сега за няма и месеци нацвъкаха дузина ваксини ! Наистина " Яко ще се мре ! " , но не от ковида , а от ваксините и човешката алчност и глупост !

    Коментиран от #29

  • 11 смерш

    25 1 Отговор
    Самия факт,че става дума за "рядък"вид тромбоза е достатъчно красноречив за спорния ефект от тези ваксини!

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Говорит Москва

    9 2 Отговор
    Спутник ис дъ зер гут. Аржентина, президент...
  • 14 Доктор Хасърджиев от. ШВЕЦИЯ!!!

    5 0 Отговор
    Шведите, чакали като овце с която ваксина им кажат, с тази се ваксинират Ти си чиновник, не практикуващ лекар??? Смяташ, че в държавата са остана нали само полуидиоти да живеят, объркал сисе Чиновник!!!
  • 15 Само питам

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "смерш":

    Рядко срещаната тромбоза среща ли се по прилепите?
  • 16 Хасърджиев Чиновник Кариерист!!

    8 0 Отговор
    Какво реално направи за Българското здравеопазване до сега!!! Нищо!!! Пишеш Отчети и доклади и се Разхождаш по Европа и света!!! Безполезен Чиновник!!! Търтей!!!
  • 17 Реалист

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "тарикату":

    Какво ще ми пишат на листовката,че на еди колко си хиляди,или на милиони дори- имало един смъртен случай...!Ами ако този един случай съм аз,или член от семейството ми,какво ме топли тази листовка...?!Истината е- да се забрани ваксиниране с ,,Астра-Зенека"...!!!

    Коментиран от #24

  • 18 Жив Цинизъм...!!!

    8 3 Отговор
    ,,...ползите от ваксината продължават да са много по-големи от рисковете...."

    Коментиран от #21

  • 19 финансист

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Ти какво, за мен ли си загрижен? Фактът, че пишеш за ваксините по принцип, говори за прекалено високо самочувствние. За съжаление от текста разбирам, че съвсем неостователно. Светът не започва и не завършва в границите на ограничените ти познания. За обща култура не говорим изобщо.
  • 20 татко Махно

    1 8 Отговор
    А бе хора, вероятността да ви падне саксия на главата е в пъти по-голяма.
  • 21 Наказател

    0 4 Отговор

    До коментар #18 от "Жив Цинизъм...!!!":

    Във какво е цишнизма ? Хай де обясни ми с думи прости. Или си по-умен от всички използвали този израз ? Един съвет. Погледни се в огледалото.

    Коментиран от #23

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор
    Бях ви написал,преди много месеци,още при напинянето ви за ваксини!Няма да помогне да не се срещнете с Нещото!Някой ще го преминат по леко,а за други ще е по тежко!Защо мислите,че ваксинирането ще спре нещото да не застане срещу вас???Ваксината ви пази само о едначаст на Нещото!Сега доказаха ,че спутник V,пази от три вариации,включително и южноафрикански вариант,но разберете,комбинациите са много,ще трябва нон стоп да се бодете,а по лесно е да се изправите срещу нещото и го оставите!То не е страшноза вас!!!Вие сте само преносители,ако не гледате тв и интернет,няма и да му обърнете внимание!Огромна част от вас,които са карали Сарс ков 1 ,както и другите грипове ,дори няма да го усетят,а други ще имат при срещата по малко проблеми от ваксинирането!Не е редно да се смесват ваксини на различна основа!!!Внимавайте,никой не мисли за вас,освен близките ви!Като стане белята.....Няма виновен ни лекар ни полицай!!Бъдете Умни, играйте Шах!!!

    Коментиран от #27

  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Наказател":

    Нагло е да се говори така,при данни,доказващи ножество проблеми с ваксината на Астра зенека,прекръстена на ........!!!Циник е човек,говорещ истината пък била и нелицеприятна,а наглец е човек,който с думи и действия показва Непукизъм и доволство от трагедия сполетяла някой!
  • 24 Реалист бил

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Ами топли те защото вероятността да получиш тромбоза от К19 е милиони пъти по голяма. То и да пресечеш улицата има по голяма вероятност да те блъсне кола. Защо го правиш тогава? Проблемът е че нищо не разбираш от вероятност и оценка на риска.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Извънземните

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ама "нещото" от Космоса ли ти говори? Пфайзър е доказана че пази и от ЮАР щамът, а Спутник хич не е "доказана" - комунистическата пропаганда не е доказателство. "Огромната част прекарали Сарс Ков 1" са вече в небето. Сарс 1 имаше огромна смъртност и на практика такива вируси се самоограничават и не успяват да се разпространят. Ама кой ти да чете преди да дращи из интернет ....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ssдддддд

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гил Бейтс":

    Ами да! А след сто години! Представяш ли си?