Last news in Fakti

5 Април, 2021 15:52 9 422 14

Защо не трябва да пием вода от бутилка?

  • вода-
  • бутилка-
  • бутилка с вода-
  • минерална вода-
  • изворна вода

Преседялата дори една нощ вода може да е опасна за здравето

Защо не трябва да пием вода от бутилка? - 1
Снимка: Shutterstock

Бутилката за вода доста често е с нас по време на разходка или пък изсипваме чашата с вода в нея и я носим със себе си в спалнята, за да не забравим да я изпием, когато се събудим на сутринта. В този случай никой не мисли дали това е безопасно, пише zdrave.to.

Така че, възможно ли е да се пие вода, която е преседяла цяла нощ или е оставена в колата няколко дни? Вероятно сте се сблъскали с факта, че сте взели обикновена бутилка вода, която е лежала в чантата, например от последната тренировка във фитнеса, и след като сте пили малко, вкусвате промените, които са настъпили в нея. Или пък ако сте пили вода от чаша, която цял ден е стояла на шкафа, също ви е станало неприятно от нейните вкусови качества.

Основната причина за това явление е въглеродният диоксид. Когато оставите чаша вода за 12 часа, въглеродният диоксид във въздуха започва да се смесва с нея.

Това намалява рН на водата и ѝ придава неприятен вкус. Но не заради това водата е станала негодна за пиене. Експертите твърдят, че обикновената чешмяна вода е безопасна за употреба в продължение на шест месеца. Въпреки това, след 6 месеца, хлорът във водата е разпръснат до такава степен, че бактериите започват да покълват в нея и се появяват водорасли.

Вода в чаша

Не е препоръчително да се пие вода, която е стояла в отворен съд за дълго време. Трябва да избягвате питейната вода, оставена отворена за дълго време. Дори и за една нощ, тя може да стане опасна за пиене, защото дори не знаете колко бактерии, прах, отломки и други микроскопични частици биха могли да попаднат в нея.

Бутилирана вода

Не трябва да пиете водата, оставена в бутилката за дълго време, особено ако пиете директно от гърлото. На вътрешната повърхност на бутилката остава мъртва кожа, прах и пот, покриващи кожата на човек, който в крайна сметка се смесва с водата. Освен това слюнката, която попада във водата, може да я насити с бактерии. Ако оставите бутилката, с която пиете дълго време, бактериите ще започнат да се размножават във водата. Следователно, употребата може да доведе до възникване на здравословни проблеми. Не по-малко опасно е да се споделя вода с друг човек, тъй като не е известно дали той е носител на опасни инфекции.

Вода в колата

Вода, която сте забравили през целия ден в колата, по-добре е да не се пие. Тъй като нагрятата вода на слънце насърчава растежа на бактериите. Освен това бутилките са направени от такъв материал, който при нагряване може да освободи опасни химикали, които да се смесят с водата.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Партия-Бостан на тиквите

    19 4 Отговор
    ТИКВИТЕ УЗРЯХА, ДА ГИ ОПЕЧЕМ!

    Коментиран от #10

  • 2 Коктейл

    16 1 Отговор
    Че кой пие вода?
  • 3 Ивайло

    23 1 Отговор
    Край, ужас, бактерии и микроби навсякъде!!! Затова пийте вода само от реката, през другото време като камилите - без бода!!! Хахаха!!! ;))) Или както беше кезал един интервюиран в едно предаване: "Кой ти пие вода бе, братче??? Водата съдържа микроби!!! Доктор Радева ми е забранила да пия вода!!!"

    Коментиран от #7

  • 4 химик

    16 0 Отговор
    "Кoгaтo ocтaвитe чaшa вoдa зa 12 чaca, въглeрoдният диoкcид във въздухa зaпoчвa дa ce cмecвa c нeя.Тoвa нaмaлявa рН нa вoдaтa и ѝ придaвa нeприятeн вкуc." Айде,стига с глупостите,де! Въглеродният двуокис слабо се разтваря във вода. В едно бутилче колко СО2 има? Ако е пълна бутилката,той просто липсва. Не пийте чешмяна вода в места,където тя е мръсна. Другаде е разликата-пластмасовата бутилка не бива да стои изложена на слънце,защото топлата вода разтваря частично съдържащи се вредни химикали от бутилката.
  • 5 на село

    9 0 Отговор
    Мъж към жена си:
    - Мила, обичам те!
    - Това сме го чували. Я по-добре ми кажи защо пицария "Верди" ти писа в 02:00часа през нощта, че ѝ лисваш?
  • 6 Demonaz

    7 1 Отговор
    Не пийте вода,че ковид може да ви убие. Не виждате ли камионите,чувалите и зомбитата ?
  • 7 антрашпиц

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ивайло":

    Аве де да знам.Аз да ти кажа сутрин много ми е вкусна водата...като не съм на работа и бирата сутрин ми спори...незнам за пх или въглероден диоксид ,там кво се случва ми е без значение.......
  • 8 Беееееее.....!

    1 0 Отговор
    Видяхте ли, какъв е модела и.....!?
  • 9 Гошо

    2 0 Отговор
    Кой пие вода бе?
  • 10 Болен

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Партия-Бостан на тиквите":

    Тикви, тикви, ама ви (ни) го туриха пак нали ?
  • 11 Анджело

    1 0 Отговор
    Аз искам не да пия. Да суча вода от циците на Анито. Но колкото и да пробвам не пускат.
  • 12 Анджело

    3 1 Отговор
    Как една вода може да е преседяла ма Събино?
  • 13 Румен Боянов

    2 0 Отговор
    Или въглероден двуокис, или карбон диоксид. Другото е неграмотност!
  • 14 555

    2 0 Отговор
    и кои точно вредни химикали се освобождават на слънце.Питам за един приятел,че иска да съди Девин.