21 Април, 2021 15:42 3 835 18

Коронавирус: защо излекуваните имат само ограничена защита

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • антитела

Антителата са несъмнено важни, но те са само елемент от един значително по-голям арсенал от защитни средства

Коронавирус: защо излекуваните имат само ограничена защита - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Данни от нова студия, проведена в Германия, показват, че който е прекарал инфекция с коронавирус в лека форма или дори без симптоми, не разполага със силен имунитет срещу повторна зараза.

Който е прекарал инфекция с коронавирус, на първо време е защитен от повторно заразяване, тъй като имунната система е образувала съответни антитела. След известно време обаче антителата се губят. Все пак това не означава, че оздравелият не разполага с никаква защита. Независимо от изчерпания ефект на антителата, организмът е защитен с помощта на т.нар. Т-клетки, в които се съхранява паметта за прекараната инфекция.

Наличие на "неутрализиращи" антитела

Едно ново изследване на германския Център по невродегенеративни заболявания показва, че всеки пети оздравял само след половин година вече не разполага с антитела срещу болестта. Между април и юни 2020 в региона на Бон са били изследвани 5 100 души за наличие на антитела срещу коронавирус. У 22-ма от изследваните са били установени „неутрализиращи“, т.е. особено активни антитела, които са способни да предотвратят проникването на коронавируса в организма. Преобладаващата част от въпросните хора обаче са имали само леки или дори никакви симптоми, много от тях дори не са предполагали, че са прекарали Ковид.

Наличието на такива антитела показва наличието на по-ранен контакт с новия коронавирус. Това е било доказано по безспорен начин с помощта на специфичен тест, на който реагира само новият коронавирус, но не и останалите сходни вируси от същата група, които са добре известни от години и които предизвикват само сезонни инфекциозни заболявания.

През септември 2020 година, т.е. 120 дни след първото взимане на кръвна проба, всички положително тествани за коронавирус са били изследвани отново. У повечето от тях концентрацията на неутрализиращи антитела е била вече значително по-ниска. Този факт показва, че имунитетът след една лека или асимптоматична инфекция с коронавирус е краткотраен.

Все пак, наличието на антитела не е решаващият фактор за имунната реакция на организма, казва д-р Ахмад Азис – един от авторите на актуалната студия. Той добавя: „Антителата явно намаляват относително бързо, но имунната система разполага с достатъчно други инструменти, за да се противопостави на патогенните организми“.

Т-клетките и други защитни компоненти

Антителата са несъмнено важни, но те са само елемент от един значително по-голям арсенал от защитни средства. Други студии показват например значението на един друг компонент, какъвто са клетъчните имунни реакции. Те продължават да играят роля, независимо от намаляващата концентрация на антителата. Известно е например, че независимо от липсата на антитела, някои хора остават защитени от болестта благодарение на т.нар. Т-клетки.

Наличието на тези клетки може би обяснява защо близо една пета от хората, които са заразени с коронавирус, не развиват изобщо никакви или само леки симптоми на Ковид. И защо ваксините постигат твърде висока степен на защита дори само след първата доза. Може би предишна инфекция с други видове коронавируси създават в организма имунна „памет“ и известна защита, включително и срещу новия патоген.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    21 6 Отговор
    Глупости. 6 месеца вече откакто ме отровиха с хербицида и вече имам резистенност. Няма доказан случай за повторнозаболял, освен една бабака на 90+ от Холандия с рак, плюс някакъв зам кмет на Русе, гербаджия (за пари)
  • 2 а не

    33 4 Отговор
    пропаганда, карат ни да се ваксинираме, какво ли друго да очаквам от DW
  • 3 Не на геноцида!

    34 1 Отговор
    Не е вярно, че защитата им е ограничена. Надеждна е, собствен естествен имунитет! Ограничават правата на хората само с подобни лъжи, за да убиват хората с техните уж ваксини, които са отрови.
  • 4 Тогава

    30 1 Отговор
    и ваксините ще държат 6 месеца. Какво предлагате, през 6 месеца да си слагаме нова неизследвана ваксина? До там ли стингна медицината или това е за да затворим хората и да ги ползваме за опитни зайци...
  • 5 Анди Кауфман

    24 4 Отговор
    Човек се разболява от ГРИП (детоксикация на организма) средно на 2 години през зимния сезон, или ранна пролет. През лятото е време за изчистване на токсиниоте от червата, затова няма и респираторни заболявания, а само такива на стомашно-чревния тракт. Нали не си мислите, че човешкото тяло е толкова елементарно, че една настинка на прилеп може да го сабори?
  • 6 Санитар

    22 1 Отговор
    Постоянна защита няма,ако имаше първо грипа щеше да бъде елиминиран.Та като се сетих за грип не са ни пръскали с него вече година и половина сигурно са спрели производството
  • 7 Световната

    24 1 Отговор
    конспирация на века. Пускаш некъв кирлив вирус и наплашваш хората до смърт. Да, някои наистина умират, но като процент и в сравнение с други рискове и болести е много нисък. Помпиш с информация всички медии, а фармацевтичните компаннии потриват ръце - милиарди без да праввиш пълни изследвания, все едно по поръчка. Перфектно също за диктатори, които искат да не се пътува и протестира. Да мре от страх стадото и само да си надява хомота още. Мисле бе хора, знам че е трудно но поне опитвайте

    Коментиран от #9

  • 8 Doni Brasko

    12 0 Отговор
    Сигурно аз съм прост, но от статията разбрах обратното на заглавието, т.е че щом съм го прекарал то не мога да се заразя, защото не антителата, а т клетките и останалите компоненти на имунната система ме пазят. Не знам може и аз да не съм разбрал
  • 9 00014

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Световната":

    Ей, приятел, не си ли разбрал, че мисленето за повечето хора е като тежък запек. Виж ги как ходят с маски и с опулени от животински страх зъркели.

    Коментиран от #11

  • 10 Госあ

    7 1 Отговор
    Ами пълни глупости. Не случайно германците имат 80 000 починали на 80 млн, а Китай 4636 на 1.4 млрд. Япония 9000 на 132млн, а Южна Корея- 1400 на 55 млн. Това щото германците много ги разбират нещата, или ? Има три противоречия в брътвежите. А страните сравнени с германците изобщо не бързат с ваксините или използват конвенционални такива.
  • 11 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "00014":

    От такива мислители като тебе ни представиха като тоалетна на едно международно арт изложение, нали знаеш ?
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 2 Отговор
    Преди половин час се прибрах от Витоша,Нагоре е студено!Едва се подава левурдата.Чета,всеки ден пишете глупости,нарочно,тенденциозно с цел да излъжете някой наивник да се ваксинира!Нямате срама,при вас явна е тенденция към психопатия!!!Хората,които карат Безсимптомно имат паметни клетки,които при появяване на НЕщото ,се задействат от мозъка те Тклетките задействат Б клетките,които пък създават Антитела достатъчно да унищожат Нещото,после армията се разпуска!Като оня дето преди 8дена застреля някакъв бандит....Той няма да стои всеки ден под моста ,нали.....Бъдете здрави и се Пазете от НЕЩОТО!
  • 13 Цък

    3 6 Отговор
    Една моя приятелка, която изкара Ковид леко, до миналия месец говореше така, да отварят всичко и който има да умира, да умира. Само 2 седмици по-късно мъжът и почина от Ковид на 41 години, а беше без придружаващи заболявания.
    Сега само плаче и се чуди как ще се оправя с децата сама.

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Резултатът

    0 0 Отговор
    📺=🤖 .....
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    След повече от година мерки резултатът е никакъв...Това "нещо" Ковид-19, се преодолява с начина на живот и с Божията помощ.
    СОVID-19 (SARS-CoV-2) нe e ВИРУC, зaщoтo нямa ДНК. Зaтoвa ce кaзвa КOРOНA-ВИРУC. Имa чacтичнo РНК и вcъщнocт e oгрoмнa oргaничнa мoлeкулa c нeуcтoйчив cтрoeж, кoeтo вoди дo бeзбрoй мутaции... Eфeктивнa вaкcинa нe мoжe дa ce cъздaдe зaрaди БEЗБРOЙНИТE му мутaнти. В прирoдaтa ca рeгиcтрирaни НAД 1700 кoрoнa-вируcи, нaй-мнoгo пo живoтнитe...
    Cпaceниeтo e здрaв и cилeн oргaнизъм, кoйтo НE E ТРOВEН OТ ДOКТOРИТE C ВCEВЪЗМOЖНИ ХAПЧEТA ЗA ЩЯЛO И НEЩЯЛO C ГOДИНИ. Прилaгaхa oт НOЩ тeзи рecтриктивни мeрки зaщoтo другo нe мoгaт дa измиcлят, тъй кaтo в cлучaя мeдицинcкaтa и фaрмaцeвтичнa мaфия ca нaпълнo бeзпoмoщни...
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Цък":

    ...............кaтo нe мoжe дa ce прoвeрят дaннитe cпуcкaни oт влacттa, кaк дa им вярвaш? Имaм oкoлo 100 души пoзнaти и приятeли, пoвeчe oт пoлoвинaтa oт тях, минaлaтa гoдинa, минaхa прeз някaквo грипоподобно нeрaзпoлoжeниe, нo НИТO EДИН НE УМРЯ oт нeгo....eдин умря oт инcулт и eдин oт рaк...Бог да ги прости!
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Цък":

    И,като се събуди........Много плитки лъжи!Никой не кара никой да мре!Всички ще умрем,някой ден!

    Коментиран от #18

  • 18 КОВИД БИЛ ГЕЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    АКО ТОВА Е ВЯРНО, ТОВА ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ИМУНАТА СИСТЕМА НЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО ОСОБЕНО ОПАСЕН ВИРУСА КОВИД 19. СЕГА С ВАКСИНИТЕ СЕ ОТГЛЕЖДА СУПЕР ВИРУС КОВИД 21 КОЙТО ДА ЗАОБИКАЛЯ ВАКСИНИТЕ.