21 Април, 2021 16:33 1 850 9

Русия може да одобри още през май еднодозовата ваксина "Спутник Лайт"

  • русия-
  • ваксина-
  • спутник лайт-
  • спутник v-
  • коронавирус

Правителството в Москва смята, че изследователския институт "Гамалея" разполага с капацитет да произвежда повече от 30 милиона дози от ваксини на месец до края на 2021 г.

Русия може да одобри още през май еднодозовата ваксина "Спутник Лайт" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската еднодозова ваксина срещу COVID-19 "Спутник Лайт" може да бъде регистрирана в страната още през май, обяви в сряда министърът на търговията и промишлеността Денис Мантуров, потвърждавайки прогнозите на нейните разработчици от по-рано този месец.

Ваксината "Спутник Лайт" се различава от "Спутник V", която вече се използва масово в редица страни по света, по това, че се прилага само под формата на една доза вместо в две.

Денис Мантуров също така отбелязал че руското правителство смята, че изследователския институт "Гамалея" разполага с капацитет да произвежда повече от 30 милиона дози от ваксини на месец до края на 2021 г.

Коментарите на министъра на търговията бяха направени, след като президентът Владимир Путин направи обръщане към нацията, в което призова руснаците да се ваксинират срещу коронавируса и заяви, че иска Русия да постигне колективен имунитет срещу COVID-19 до есента.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    2 5 Отговор
    С USB ли или без?
  • 2 Kcaniba

    21 1 Отговор
    Сороснята докато вие наумряло, търси новичок, руски шпионо, хакерски лаборатории, марсианци и т.н. Русия стана номер 1!!!
  • 3 КОТарАК

    8 3 Отговор
    хи хи-лайт...тука в тоя сайт има и шемети , които постоянно си мислят за 3 световна война-нека се успокоят/ такава няма да има и всичко е бизнес
  • 4 Ал Кайда

    0 16 Отговор
    А ваксината путин гейт ще ваксинират с тях украинките с руски паспорт в Донбас, и ще получат имунитет от алхололно ядрената армия на Русия
  • 5 Ал Кайда

    8 3 Отговор
    Пиeнeтo нa винo и пoчeрпкaтa c чeрвeния eлeкcир cпaдa нo зa cмeткa нa нaркoтицитe и мaрихуaнaтa кoятo вeчe ги лeгaлизирaт в цeлия Зaпaд, тa ceгa биткaтa щe бъдe руcкитe aлкoхoлици cрeщу cмъркaщия Зaпaд
  • 6 Ай стига бе

    15 2 Отговор
    Еееее, тия пък еднодозова ваксина! Що се прецакват така? От Пфайзера вече казаха, че ще се наложи да поставят и ТРЕТА доза на ваксинираните вече с 2 дози, уж за по-сигурно. А всъщност това са си още едни милиарди долари в гушата на фармацевтичната мафия.

    Коментиран от #9

  • 7 Хахаха

    2 3 Отговор
    Абсолютна дезинформация е. Спутник лайт не е пълноценна ваксина, а помощна. Тя изгражда имунитет само 3 или 4 месеца. Ще се използва в моменти, когато е необходимо да се избегне пика на заболеваемостта и да се спести натоварването на лекарите. Така казаха разработчиците. В самата Русия ще използват само Спутник V.
  • 8 Раша Никогда

    1 1 Отговор
    Русия не се спряха да преписват от САЩ. Как пропуснаха да го извъртят че са "първи" в еднодозовата ваксина? САЩ Пфайзър бяха в трета фаза, но руснаците веднага се обявиха за "първи одобрили" Спутник без дори да бяха почнали 3та фаза. Пфайзър обяви 90% ефективност, руснаците веднага били 99% ефективни. Поведение на завистливи преписвачи. Затова Европа няма да ги одобри!
  • 9 Чайче за тебе

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ай стига бе":

    Така наречената "фармацевтична мафия" спасява милиарди животи срещу смешно ниската сума от 10-20 долара на ваксина. Ако това ти се вижда много, недей да хабиш ваксината, която даже не се плаща от тебе а от правителството, и се приготви за К19 с прясно запарен чай от лайкучка.