Last news in Fakti

21 Май, 2021 16:42 1 414 4

ЕС ще дари 100 милиона ваксини

  • ваксини-
  • ес-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • дарение-
  • ковакс-
  • урсула фон дер лaйен

КОВАКС е глобална програма, която с подкрепата на Световната здравна организация разпространява ваксини

ЕС ще дари 100 милиона ваксини - 1
Снимка: БГНЕС

ЕС планира да дари до края на годината най-малко 100 милиона дози от ваксини за глобалната мрежа КОВАКС, обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА и Ройтерс, предаде БТА.

Тя направи съобщението по време на виртуална Световна здравна среща на върха на страните от Г-20, организирана от Европейската комисия и Италия, която е ротационен председател на групата на двайсетте най-развити страни. Фон дер Лайен каза още, че ЕС ще инвестира един милиард евро за изграждането на инсталации за производството на ваксини в Африка, като по този начин континентът ще стане по-независим от вноса на ваксини.

Производителите на ваксини "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън" поеха ангажимент на форума да доставят на производствени или на по-ниски от пазарните цени 3,5 милиарда дози на най-бедните страни през 2021 и 2022 г., предаде Франс прес.

КОВАКС е глобална програма, която с подкрепата на Световната здравна организация разпространява ваксини срещу коронавируса за нуждаещи се по-бедни държави по света. Програмата обаче изпитва недостиг от дози.
Коронавирусната криза показа важността на международното сътрудничество, каза италианският премиер Марио Драги при откриването на Световната здравна среща на върха. Целта на форума е да договори "Римска декларация" - документ, който да даде насоки за предотвратяването занапред на здравни кризи и да гарантира по-добра подготовка за подобни случаи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руски еничарин

    2 2 Отговор
    .... да доставят на производствени или на по-ниски от пазарните цени 3,5 милиарда дози на най-бедните страни .... И над Руслямия ще блесне слънце. Никой не ще новичок
  • 2 др Гей Билтс

    8 0 Отговор
    Да вземат и мойта, още март 2020г им я завещах.
  • 3 Защо лъжете

    11 0 Отговор
    ЕС дарява ваксини след като е платила на частна компания от нашите пари. Това не е дарение. Дарение е, когато частната компания дари ваксини, т.е. дарява кати губи. но това няма да стане никога.
  • 4 Леонид

    7 0 Отговор
    КВИ ВАКСИНИ, КВИ 5 ЛЕВА. БЕЗБОЖНИЦИ!