Last news in Fakti

9 Юни, 2021 12:51 2 170 3

Тук цените растат над 20 години

  • швеция-
  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване

Жилищата в Швеция няма да поевтинеят

Тук цените растат над 20 години - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на анализаторската компания Svensk Mäklarstatistik, през месец май тази година цените на жилищата в Швеция са поскъпнали с рекордните 20% същия месец на 2020 г. и с 2% спрямо април на текущата година. За първото тримесечие на тази спрямо първото на миналата година увеличението е 13%.

Ръст на годишна база се регистрира във всичките три най-големи шведски града: с 11% в Гьотеборг, с 12% в Стокхолм и с 20% в Малмьо. Що се отнася до частните жилища то те поскъпнаха с 19% в Голям Гьотеборг, с 23% в Голям Малмьо и с рекордните 24% в Голям Стокхолм.

Причините са този ръст местните анализатори намират в ефектите от пандемията, което означава, че цените на големите и извънградските имоти са растели по-бързо, отколкото цените на жилищата. Ръстът на хората, които работят дистанционно, е довело до това те да ценят повече наличието на допълнителна стая. В същото време забраната за пътуване е провокирала търсенето на извънградски имоти.

„Днес наблюдаваме ръст в броя на ваксинираните и постепенно намаляване на ограниченията по отношение на пътуванията. Все още е рано да се каже как това ще повлияе на пазара на жилища, но е напълно възможно темпът на поскъпване да се забави, като се има предвид, че моделът на поведение на купувачите се връща на нивата отпреди пандемията“, казва генералният директор на компанията за недвижими имоти Mäklarsamfundet Бьорн Велхаген.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мечо

    1 1 Отговор
    а вие саму ривети чи у наст е скъпу
  • 3 Комбина

    1 1 Отговор
    Толкова ли е трудно да напишете колко е цената на кв.м, за да спрат тукашните май*у*и да си мечтаян за намаление на цените!