17 Юни, 2021 17:03 2 355 0

Искат отмяна на носенето на маски от ученици

  • маски-
  • германия-
  • ученици-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки

Задължението за носене на маска трябва да бъде премахнато

Искат отмяна на носенето на маски от ученици - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На фона на ежедневно намаляващата честота на коронавирус, редица германски политици, педиатри и други експерти призоваха за премахване на задължителното носене на маски от ученици. Шефът на Министерството на здравеопазването не споделя това мнение. "Предвид бързия спад в броя на инфекциите, задължението за носене на маска трябва да бъде премахнато", казва ръководителят на Федералната асоциация на педиатрите Томас Фишбах в интервю за вестник „Билд“, публикувано на уебсайта на вестника, съобщава "Дойче Веле", предаде БГНЕС.

Тази позиция се споделя от ръководителя на клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус в германската биотехнологична компания CureVac Петер Кремснер (Peter Kremsner). Ако броят на ваксинираните граждани продължава да расте толкова бързо, че родителите и възрастните хора са защитени, носенето на маски в училище ще трябва да бъде отменено, каза той. Според учения, самите деца практически не са в опасност, тъй като са по-малко вероятни и по-малко сериозно болни от COVID-19.

Кристин Ашенберг-Дугнус, експерт по здравеопазване на Свободната демократическа партия (FDP) в Бундестага, е солидарна с Кремснер. "Универсалният режим на маски в училище трябва да бъде премахнат. Децата ни вече са страдали достатъчно по време на пандемията", подчертава тя. Ашенберг-Дугнус се поддържа от депутата от CDU / CSU Маркус Вайнберг. "Маските имат защитна функция, но те също са ограничение. Поради тях учениците не могат точно да разпознават мимиките и жестовете, да се потят и да имат проблеми с дишането", обобщава той.

По-рано германският министър на здравеопазването Йенс Шпан се изказа в подкрепа на поддържането на режим на маски в училищата до края на учебната година и заяви, че "напълно разбира" желанието на някои федерални провинции да задължат учениците да носят маски поне преди началото на летни почивки. Според института Робърт Кох на 17 юни ежедневното увеличение на коронавирусните инфекции в Германия възлиза на 1330 случая. През последните 24 часа 105 пациенти са починали поради COVID-19 в Германия, общият брой на смъртните случаи в страната се е увеличил до 90 179. От началото на епидемията в Германия, с население от около 84 милиона души, 3 718 955 са установени случаи на инфекция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА