Last news in Fakti

19 Юни, 2021 14:00 6 483 93

Принудителни ваксинации: Как Русия показа своето безсилие

  • спутник v-
  • русия-
  • москва-
  • безсилие-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • принуда

Даже Индия, въпреки огромното си население, изпреварва Русия

Принудителни ваксинации: Как Русия показа своето безсилие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За задължителни ваксинации започна да се говори още преди да има ваксини срещу COVID-19. Тогава обаче ситуацията изглеждаше малко по-различна: говореше се, че иде ужасен вирус, който ще покоси всички, че болниците ще бъдат препълнени и че всички ще трябва много бързо да се ваксинират. А в такава ситуация кой ти гледа права и свободи! Неотдавна подобна криза се наблюдаваше в Индия, но и там не се наложиха задължителни ваксинации. В Индия обаче се ваксинират напълно доброволно по над три милиона души на ден. Съвсем другояче стоят нещата в Русия.

Коронавирусът не си е отишъл

Като изключим едномесечната карантина в Москва и още няколко други региона, от вече цяла година Русия се държи в пандемията по-различно от другите държави в Европа: всички хора работят, на много малко места е наложен строг режим за носене на маски, от масовите прояви отпаднаха само политическите, и то предимно онези, които не са на управляващата партия на Владимир Путин. Русия премина през пандемията доста спокойно, макар че смъртността беше висока, но пък човешкият живот никога не се е ценял особено високо в тази страна.

В Русия оставаш с впечатлението, че още малко и вирусът съвсем ще си отиде. Допреди седмица темата за коронавируса беше съвсем периферна, макар че от средата на март заболеваемостта отново нараства. Според експертите, точно тогава е била внесена и опасната Делта мутация, която първоначално беше открита в Индия. Под предлог, че трябва да пазят страната от тази мутация, властите спряха полетите до редица страни, в това число и до много популярната туристическа дестинация Турция, но самолетите до Индия продължиха да си летят.

Не е ясно какво точно е довело до ръст на инфекциите - дали индийската мутация, фактическото отсъствие на ограничителни мерки, слабият колективен имунитет или всичко заедно. Едно обаче е ясно: ситуацията е лоша и продължава да се влошава с бързи темпове. И ако това продължи така, до няколко седмици в Москва ще свършат свободните легла в интензивните отделения. На този фон бе взето решение за задължителна ваксинация, макар то засега да се отнася само до част от жителите на руската столица.

Крайно непопулярно решение

Съдейки по обществените нагласи, повечето хора категорично не желаят да бъдат ваксинирани - особено пък с наличната ваксина. В края на май президентът Владимир Путин публично се дистанцира от подобно непопулярно решение, против задължителните ваксинации се обявиха и други държавни представители. От друга страна обаче никой не е отменял графика за ваксиниране, който предвижда до есента да са имунизирани 60% от населението на страната (в момента са ваксинирани малко над 13%).

Подобно на решението за локдаун, така и това за частичната задължителна ваксинация сега бе прехвърлено върху местните власти. Така отговорността за непопулярната мярка ще се носи не от президента и правителството, а от губернаторите - нещо много важно в навечерието на избори на федерално ниво. Руските власти се оказаха неспособни да убедят хората в надеждността на руската ваксина. Страната започна първа в света с ваксинациите, а в момента се намира в края на първите сто държави по дял на ваксинирано население срещу коронавирус. Даже Индия, въпреки огромното си население, изпреварва Русия. Излиза, че не е достатъчно само да създадеш условия - да разработиш и произведеш ваксина, да я доставиш навсякъде из страната, да отвориш необходимия брой центрове за ваксинации и да ги оборудваш с всичко необходимо и с персонал. Защото се оказа, че огромен брой хора просто не се доверяват на първата в света регистрирана ваксина, както и на правителството, което я популяризира.

Хората могат да бъдат обвинявани в невежество и безотговорност, но по-голяма е вината на правителството: за него беше по-важно Русия да е първата страна, която има готова ваксина, отколкото да я изпробва надеждно; то манипулираше статистическите данни и с пропагандни методи започна да дискредитира чуждите ваксини, като по този начин подкопа и доверието към самите имунизации. Владимир Путин дълго време отказваше да се ваксинира и нито веднъж по време на пандемията не се появи на публично място с маска. Задължителното ваксиниране е много рискована крачка - не само политически. Разследване в Русия показа наличието на черен пазар за сертификати за ваксинирани. Но и без това беше известно, че такъв пазар съществува още преди въвеждането на задължителните ваксини. Ако съдим по информациите в социалните мрежи, някои работодатели негласно изискват от служителите си документ за ваксинация. А сега на тази тенденция просто ще бъде даден нов силен тласък.

Административният натиск като изпитана мярка

В резултат от това статистиката ще стане още по-изкривена и недостоверна. Но по-лошото е друго: ние просто ще заблуждаваме самите себе си, а неваксинирани хора със сертификати за ваксинация ще продължават да ходят на работа и ще заразяват други хора. Всеки път, когато държавата не е в състояние да се справи с нещо по един цивилизован начин, прибягва до една изпитана мярка - административен натиск. Без такава принуда властите явно не успяват нито да съберат достатъчно гласове за своите кандидати по време на избори, нито да убедят населението да се ваксинира. Затова то прави единственото нещо, което умее - принуждава със сила. Но ако по време на избори подобна тактика може да бъде ефективна поне за известно време, то в борбата срещу пандемията нейният успех е крайно съмнителен.

Автор: Александър Плюшчев


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    116 17 Отговор
    то защото у нас си счупват краката за да се ваксинират. в моето обкръжение са ваксинирани само тези, които ще ходят НА Гърция или да си покажат ваксинацията в социалните мрежи

    Коментиран от #52, #93

  • 2 бушприт

    133 36 Отговор
    Вие с Русия не се занимавайте! Гледайте как е и какво става в България! България е за окайване,а не Русия. Русия е голяма,мощна и богата държава,не я мислете толкова. България е в НИЩОТО,бедна,изостанала,изоставена и всеки ден топяща се.

    Коментиран от #22, #33, #36, #44, #47, #68

  • 3 Дойче Веле?

    108 15 Отговор
    Директно в коша.
  • 4 Ktm

    118 14 Отговор
    Дойче веле е от най-изявените гьобелс медии!

    Коментиран от #87

  • 5 Две димящи дула

    118 19 Отговор
    Фашагите от Дойче зеле няма как да пропуснат пак да наплюят братска Русия. Не ви минават вече манипулационните ви статийки!

    Коментиран от #58

  • 6 мики маус

    27 65 Отговор
    Щом стигат до задължително ваксинилане значи народа много му вярва на д.угаря Путин!!!
  • 7 55555

    76 22 Отговор
    Не искат да се ваксят щото знаят, че короната е лъжа, а не заради руската ваксина

    Коментиран от #16

  • 8 Перо

    94 11 Отговор
    Проблемът не е във ваксината,а в отказа на хората от ваксинация. В БГ има американски и английски ваксини,но това не пречи да сме на последно място по ваксинации в ЕС с 10%. Тази статия е поредната тъпа соросня за пропаганда. За това сме на 112-то място по свобода на словото!
  • 9 Дойче-откачихте вече

    58 21 Отговор
    Нищо принудително няма....Ако искаш да работиш-ще се ваксинираш....-защото нямаш моралното право да излагаш околните на риск.Дойче-а не е ли провал да затвориш гражданите си за месеци наред? не е ли провал да умира масово малкият бизнес..? Или викате-това е върха на демокрацията?????
  • 10 РЗС

    21 51 Отговор
    И докъде я докараха Русия с фалшивите новини за ваксините - до там че сите руси не искат никва ваксина ахахаха, същото положение е в бг, цялото невежество дето броди по българските земи вярват на фалшивата руска пропаганда за ваксините. Ам, че сигурно тия дето сме се ваксинирали всичките ще умрем и ще останат само неваксинирсните руснаци и българи. Тогава ще можете отново да се обедините в СССР хахахах

    Коментиран от #20, #83

  • 11 СусБе

    64 13 Отговор
    Руснаците много войни са преживяли и все по-силни са ставали... ние и без война сме на път да изчезнем като народ.... освен ако циганите не се приемат за такова!

    Коментиран от #53

  • 12 иван

    65 11 Отговор
    Дойче зеле - боклучарник
  • 13 Хе,хе...!

    63 11 Отговор
    Вие от ,,Дойче веле" с монтираният антируски чип в главата,нямате ли почивен ден...?!Ще прегракнете от постоянното лаене срещу Русия...
  • 14 Димо

    63 13 Отговор
    В Унгария руската ваксина показа много по-добри резултати от всички останали, а тук соросите пак лъжат. В Русия ваксинацията. Е буксува заради това, че ваксината е руска. В България имаме всякакви ваксини и пак не се ваксинираме. Просто ваксините е нормално да се тестват поне 5 години за дългосрочни странични ефекти, а тези не са.

    Коментиран от #15

  • 15 Димо

    10 6 Отговор

    До коментар #14 от "Димо":

    Да се чете “не буксува”.
  • 16 РЗС

    12 38 Отговор

    До коментар #7 от "55555":

    Ами то по същата логика и ваксината е лъжа. Ако няма коронавирус, който аз лично изкарах в интензивното, ми то и ваксината е измислица. Не се боцкай ве, по някое време ще те държат и ще ти я забодат между рогите
  • 17 Гост

    50 10 Отговор
    Дойче зеле ли коментира? Знаем, че според тях животът на руснаците е "без значение"! Така са мислели и предците им, когато през 41-ва нападат СССР, като доктрината им е била
    "пълно унищожение"! Голям го ядоха тогава, но явно не са си взели поука, а скоро има годишнина от нахлуването! Как ли ще го отбележи Дойче зеле?

    Коментиран от #78

  • 18 Деймос

    38 9 Отговор
    Над 50% от новите случаи са в Москва ...Вероятно трябва да има и задължителна ваксинация ... Иначе в Русия ВТОРИ ЛОКДАУН нямаше ! Да спрем да плачем за чуждата политика , тя е 10 пъти по добра от тази в България
  • 19 Империята Шайзе

    15 23 Отговор
    техните камъни се стовариха върху тях

    рукия разпространяваше антиваксърски фейк нюз

    ваксината спутник е негодна ,а вероятно даже опасна
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 РЗС

    24 38 Отговор
    Тука като ви чета коментарите си мисля, че вие сте мечтаното население на Путин, искате руската ваксина, а самите руснаци не я щат. Пръскате се от любов по Путин и Русия, а самите руснаци не, ми що не вземат да ви разменят паспортите с руски и да ходите да живеете в Русия, пък ония да ги пишат българи и да ги превозят тука? Идеята ми е един път нали? Всички ще са радости от това разместване на невежество

    Коментиран от #24

  • 22 Рико

    12 44 Отговор

    До коментар #2 от "бушприт":

    Не може да не се интересуваме, всички ни засяга. Това не е автомобил, да му източиш горивото и той да спре. Пандемия! Цялата планета засяга и граници няма. Москва с нищонямането си в комбинация с грандоманщина и лъжи ще се превърне в огромна точка на вируса. И това от време си го говорим тук. Светът трябва да се намеси, защото на една огромна територия ще имаме царство на смъртоносен вирус.

    Коментиран от #28, #69

  • 23 DW ПРОПАГАНДИСТИТЕ НА СОРОСНЯТА

    38 13 Отговор
    Ваксинирайте се с Пфайзер и Бионтех чочо Сорос има нужда от пари за война!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 реалиста

    16 17 Отговор
    лошото е че проСняците ще домъкнат вируса по морето

    Коментиран от #56

  • 27 mi6osp

    11 24 Отговор
    Дойче веле, в момента човечеството губи биологична война. Засега се очертава, че само ваксинирането може да спре загубите на три процента починали от заразените хора. Появяват се или се пускат нови, по-заразни и по-смъртоносни щамове. Не е далеч времето, когато за да се спре епидемията, ваксинирането ще е задължително за всички по света.

    Коментиран от #32, #35

  • 28 Гост

    29 8 Отговор

    До коментар #22 от "Рико":

    Не е "пандемия", а пЛандемия! Какво не ти харесва от това, което ти причини света? Малко ти беше затварянето в къщи и недопускането до паркове и гори ли? Заслужаваш си нещастния животец!
  • 29 !!!?

    11 17 Отговор
    Руския Гулаг - няма човек, няма проблем !...апропо, генералите в България управляват по модел на Кремъл !!!?
  • 30 Сатана

    25 11 Отговор
    Сънародниците на DW унищожаваха методично евреи ,славяни,роми и всякакви унтеши в концлагерите в продължение на години задушавайки ги по особено мъчителен начин с Циклон 2 или изгаряни живи в крематорите.Който имаше късмет д учи куршум в тича избегна бавната и мъчителна смърт от Германските съдисти.DW = Хитлер

    Коментиран от #79

  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 9 Отговор
    Тия толкова лъжат,че чак прах вдигат......дайте данни за англосаксонците....Там така са се ооооср.....и,че има да се смея докато Ябълките ми станат за бране......
  • 32 Рико

    4 12 Отговор

    До коментар #27 от "mi6osp":

    Международно признатите институции да поставят обоснован минимум на допустимо заразени. До толкова-можем да се справим, след толкова световното здраве и живот са застаршени. В страни които епидимията премине границата на преливане с вируса, да се намесят външни сили.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иван

    15 22 Отговор
    Ми хората имат акъл, затова не искат да се ваксинират със Спутник. Само нашите рубладжийчета възхваляват до небесата най-хубавата ваксина
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЖАЛКО

    13 23 Отговор

    До коментар #36 от "Русия с нас":

    И днес Путин мечтае за превръщането на Черно море във вътрешно море за Русия.
    Под благосклонният поглед на Борисов, българското черноморие се привръща в анклав,
    с над 500 000 имота и жилища на руснаци!

    Марионетката на Кремъл, комунистът Борисов,
    подари на Путин руско турски газопровод за Сърбия,
    построен с български милиарди!

    Коментиран от #39

  • 38 DW вие, цял, ден само за Русия ли ще

    13 10 Отговор
    Пишете????
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 зеле немско

    29 7 Отговор
    Аз друго се чудя. Дойче Веле, дали четат нашите коментари и дали преценяват какво е тяхното действително положение тук?
    При почи 100% неодобрение, често граничещо с погнуса и явно нежелание на българите да мразят Русия, те как виждат собствения си рейтинг?
    Мислят ли дойчевеле, че като се натрапват с русофибски и откровени ционистки статии, допринасят за това, българите да ги разбират по-добре?
    Имам чувството, че го правят по инерция. Да понаплюят, да поманипулират, пък каквото излезе.
    Смешни и жалки са. Поне да бяха малко по-умни манипулатори, а те се оказаха на нивото на 5-годишен хлапак, който увещава мама и тате да му купят ПлейСтейшън.

    Коментиран от #80

  • 41 PSG FR

    24 8 Отговор
    Коя ли поредна статия против Русия е това само за днес? Точно Дойче веле обаче реват за безпристрастност и свобода на медиите. А именно те са от най-поръчковите, а в Германия който не играе по либералната гайда бива обявен за фашист. А всичко това не е ли именно фашизъм! Само че в осъвременена форма...

    Коментиран от #45

  • 42 Гост

    21 12 Отговор

    До коментар #36 от "Русия с нас":

    Объркал си годините с тая куха пропаганда! Не сме 90-та, а 2021 г.,че да се връзваш на такива небивалици. И ако не беше Русия, днес нямаше да пишеш на български с кирилица, а на латиница на турски, да възхваляваш султана! Ако въобще се беше случил де, че не се е знаело какво са мислели турските власти за предците ти...

    Коментиран от #49

  • 43 SSt

    10 5 Отговор
    Все пак, какво се случва в Белорусия ... ??? Или там, вирусът избяга от Лукашенко ... !!!
  • 44 ТО В СТАТИЯТА ПИШЕ

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "бушприт":

    Индия изпреварва РУСИЯ ДАЖЕ И В ромската СИ битност то КОИ не искат да се ВАКСИНИРАТ БЪЛГАРИТЕ РОМИТЕ и РУ СНА ЦИТЕ
  • 45 Под статията пише

    8 4 Отговор

    До коментар #41 от "PSG FR":

    Александър лулчев русия,чети бе чети матрьошкин.....това И ЗА другите коробучки
  • 46 другарят

    20 8 Отговор
    " смъртността беше висока, но пък човешкият живот никога не се е ценял особено високо в тази страна."....Не мога да изразя погнусата и отвращението си от тази НАЦИСТКА МЕДИЯ!!!

    Коментиран от #48

  • 47 Здрасти

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "бушприт":

    Бачо, статията е писана от руснак.

    Коментиран от #88

  • 48 Rich Cooper

    8 3 Отговор

    До коментар #46 от "другарят":

    А къде е лъжата? Къде е?
  • 49 Русия с нас

    10 8 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    СМЕШЕН СИ!
    И през 90-те и през 2021-ва истината е една и съща!
    И в Османската империя българите са пишели с български букви!
    Дори в Цариград са издавали български вестници с български букви.

    Тия ги разправяй на червените бабички!
    Внучките им ти се смеят.

    Ха ха ...хах..

    Коментиран от #64, #71

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Възраждане

    11 8 Отговор
    Пропагандата винаги е била на особена почит при фашистите, нали така Дойче веле? Вие сте добър пример за "безпристрастна" западна журналистика!
  • 52 бачо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    Дружиш с тАпаци.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 К Орнелия

    11 9 Отговор
    Някой иска ли още руска ваксина? Нещо минаха и тези мераци.

    Коментиран от #59

  • 55 Навални

    9 7 Отговор
    Ваксинирането е вот на доверие към Путин. Никой не му вярва.
  • 56 Няма страшно

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "реалиста":

    Те ни отсвириха!
  • 57 някой си

    5 8 Отговор
    Кажи му Дойче веле и не го обиждай!
  • 58 Те не разбраха, че

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Две димящи дула":

    колкото повече плюят по Русия, в хората заработва механизмът: Тия що толкова искат да ме убедят, че там, в Русия е ужасно?! Това е рефлекс за самозащита.

    Коментиран от #77

  • 59 ПОЗНАВАЧ

    7 7 Отговор

    До коментар #54 от "К Орнелия":

    А, сите форумни мунчовци с червени задници много искат Спутник, ама не за тях :-))) То и Путя тъй де, крие с какво се ваксинира
  • 60 БиБи Кинг

    5 7 Отговор
    И я така знаеме:С Ромсиа не занемавайте,алкашите са хора на кравта, обичат да омират, по войни,ревалиуции, пандемии и запои!Внетен сме нале деа?
  • 61 Извънредно

    3 4 Отговор
    Хората , които са отнели функциите на Живко Костадинов, който е родом от Варна, веднага трябва да му ги върнат !
  • 62 Антитрол

    11 8 Отговор
    Хайде скрийте се бе соросоиди - САЩ все още са с най-много заразени
    34 милиона срещу 5 милиона в Русия. Русия е на 56 място в света по брой починали на милион - за справка България е на осмо.

    Та дай да си гледаме нашата кочина а не да мислим руснаците. Да не говорим че зад Урал корона вирус няма и от какъв зор им е да се ваксинират. Процента ваксинирани в Москва си е доста голям и е като във всички европейски държави.
  • 63 Седесарят.

    7 8 Отговор
    Яжте си ,изпражненията,,всеКи ден. по малко,да има за по дълго време...!!..ДВ..съвет от Руснак .!!Русия е велика сила,а ДВ,е беззъбо злобно фашистко парцалче..

    Коментиран от #70

  • 64 тиуредлиси

    6 5 Отговор

    До коментар #49 от "Русия с нас":

    Да и в Батак също са издавали и вестници и списания ....даже им подарили пишещи машини и те от радост се самоубили !!!
  • 65 Меги

    5 5 Отговор
    Дойче веле .................? Какъв е този Плюшчев?Каква злоба лъха от написаното.

    Коментиран от #74

  • 66 ВОВА

    3 8 Отговор
    КОЙТО НЕ СЕ ВАКСИНИРА.......В АРХИПЕЛАГА ГУЛАК
  • 67 someone

    7 5 Отговор
    цялата статия пълна помия, пълна с внушения и стари клишета , живота там не ценили , властта както винаги е виновна ,че населението не иска да се ваксинира, били правили пропаганди против чуждите ваксини само тяхната да излезнела първа ( а тя си и излезна за болка на дойче зеле).И накрая по традиция да заплачем крокодилски сълзи как Русия от всичко е изостанала и леко да подскажем ,че ако махнат Путин и дойде новия пиян Елцин всичко ще цъфти.
  • 68 Пфф

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "бушприт":

    Тя държавата силната , но руснаците бедни , като нас
  • 69 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Рико":

    Светът да си гледа своята паница. А ти как предлагаш той, светът, да се намеси в нищо нямащата според теб Москва? Да тръгне със спринцовка, пълна с Пфайзер или Модерна и да гони московчани по улиците за насилствена ваксинация?

    Коментиран от #85

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 хари

    5 3 Отговор
    Аз съм си сложил една Путинолъчка на челото и мен Ковид не ме лови!
  • 73 big

    2 5 Отговор
    В последно време като чета Факти, първо прочитам кой или откъде е написал материала. Така беше и сега, Дойче веле за Русия, съвсем не си губих времето да го чета: никаква достоверност, нормално разсъждаване и истина. Има още един -два автора, единия е Джамбазки, тях също не чета по същата причина.
  • 74 ДаЗдраПерМа

    2 6 Отговор

    До коментар #65 от "Меги":

    този Плюшчев заедно с Татяна Филгенгауер имат авторско предаване в сутрешната програма на радиото Ехото на Москва днес има две статии за Русия и ваксинирането и двете са писани под индиго незнам кой от кого е преписал но и двамата са празноглави сребролюбци.
  • 75 Матей

    2 5 Отговор
    Охоо,веднага клъвнаха свежата мръвка,от ДВ,за насилственото ваксиниране в Русия,все едно ще ги връзват като говеда и боц-боц,луда краво.Разбирам да се заяждат някакви кролики-тролики,а те божем видна масмедия ДВ,така да се излагат,ама нали трябва да се катапултира кал,всяка теза е приемлива.Какво толкова се ококориха заради новото страшилище--индийския вариант,и той ще мине и замине.А с русите си приличаме и по здравословния скептицизъм,виждаме как се опитват да ни мамят и не се подвеждаме току-така.
  • 76 SU 57

    1 8 Отговор
    Сан Марино се ваксинира със СПУТНИК-V. Един проблем да имаше дори и всезнаещата и всевиждащата '''Deutsche Wele'' услужливо щеше да ни е информирала...

    Коментиран от #81

  • 77 Гошо

    2 5 Отговор

    До коментар #58 от "Те не разбраха, че":

    Аз всеки го съветвам да отиде поне веднъж да види "ужаса" в който живеят руснаците и после да отиде примерно в Франция особено в Париж и Марсия да види техният "рахатлък"
    Да влезе в и на двете места в някой ресторант да се поразходи нощем да се повози в метрото

    Коментиран от #82

  • 78 Йднд

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Големият враг на хората в Русия и държавите наоколо е бил болшевизма а не Дойче веле .
  • 79 И аз да кажа

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Сатана":

    И така да е, като ги победиха, си научиха урока- спряха с мераците да владеят света, да разпращат шпиони и саботьори, да подклаждат революции. Концентрираха се върху възстановяване и градеж, върху това да е уредена държавата им, хората да разчитат на себе си за добър живот, а не на доноси и партии, стремят се, каквото вършат- да го вършат най-добре в света . И резултатите им са налице- даже платиха на некадърните победители, за да си приберат и настанят в безподобната си велика страна окупантите военни. Та има за какво да се вслушаме в анализите им. А бяха направо размазани и обезкръвени, с милиони жертви, плюс окупирани през 1945. Ама днес там не смеят да гъкнат на тема национализъм и превъзходство пред другите, а някои правят от това държавна доктрина. Хайде да се обзаложим кой ще се срине пак?

    Коментиран от #90

  • 80 И аз да кажа

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "зеле немско":

    Както виждаш, авторът е руски- защо да е русофобско да се изнасят данни? Не е ли важно да знаем какво се случва в държава, от която ни дели едно море? Не е ли важно да се види до какви резултати води различно отношение към пандемията? Не е ли заслужено, ако са вложили хибридни усилия, за да разфокусират борбата с вируса в развитите държави чрез антиваксърски и фалшиви новини, да си получат заслуженото чрез зомбирането на своето население?
  • 81 Неграмотност

    1 3 Отговор

    До коментар #76 от "SU 57":

    Колко си смешен! Тромбозите са странични ефекти които са 1-10 души на милиони население. Сан Марино е 33000. Я сметни колко Сан Маринота правят един милион население. Така е като си чоплел носа си в час по аритметика.

    Коментиран от #89

  • 82 Ужаст какаята

    1 3 Отговор

    До коментар #77 от "Гошо":

    Рашките затова ли идват в България?
  • 83 миро

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "РЗС":

    много си прав,не обещавам за преливане на твоето лобно място.
  • 84 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    голям смях е руската ваксинация.руснаците нещат спутник и чакат западни ваксини.в българия обаче нещат западни ,а чакат спутник.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ARGON

    3 0 Отговор
    Еврейската медия Дойче Зеле бълва дезинформация и лъжи нон-стоп 24/7. От еврейските медии - за Русия или лошо или нищо.
  • 87 ARGON

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ktm":

    Дойче Зеле е еврейска медия (не е германска) и бълва дезинформация и лъжи нон-стоп 24/7. От еврейските медии - за Русия или лошо или нищо.
  • 88 ARGON

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Здрасти":

    Авторът на статията е евреин.
  • 89 Много ли ще ти

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "Неграмотност":

    Много ли ще ти утешително ако ти си този един( 1 ) на милион 1'000 000, който ще получи инфаркт поради тромб ?
    Страшно тъпо оправдание...а по всички критерии руската ваксина е най - добрата , да не говорим ,че Ковида е бизнеспроект , а не епидемия...средно стандартна ОВИ, която я превърнаха в плашило.
  • 90 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "И аз да кажа":

    Германия е особена история, специална история. След ВСВ са сринати на нула не, а на минус, защото трябва и репарации да плащат. - Бите шон, данке шон-, и? И? Нямам точна статистика, но само 5-10 години след катастрофалната за тях война правят (внимавай!) по-висок жизнен стандарт от ВСИЧКИ страни победителки! Уникално! Германците могат да имат недостатъци и неща с които дори да се шегуваме,но за главното - за нацията, са единни. Свиват се като в юмрук и мачкат напред. То дори и във футбола се вижда.
  • 91 грух

    0 0 Отговор
    абе няма ли служби в страната, които да проверят и вземта мерки защо тук, в българска медия постоянно се публикуват изопачени и фалшиви статии на чужда, небългарска медия с явно пропагандна цел ?! нали се бориме с фалшивите новини - ето, това е фалшива новина, айде, почвайте да се борите да видим какво ще направите !
  • 92 лара

    0 0 Отговор
    не е вярно - фейк новина е
  • 93 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "qwerty":

    Пак борисов виновен Ами да почна тои да слага ваксини Да има с какво да се оправдаватНегодници