19 Юни, 2021 18:40 3 481 5

Прагматизъм и риск: Испания отново заживя нормално

  • туризъм-
  • испания-
  • коронавирус-
  • лято-
  • мерки-
  • ограничения-
  • прагматизъм-
  • мадрид-
  • ес

С комбинация от прагматични мерки и известен риск страната отвори хотели, заведения, барове, организира културни мероприятия и нощен живот

Прагматизъм и риск: Испания отново заживя нормално - 1
Снимка: Shutterstock

За испанците лятото започна още през април с първите гости на Майорка. През 2020 година сезонът се провали изцяло, но сега вече има поводи за оптимизъм. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че в следващите две години Испания ще отбележи най-високия икономически прираст от всички държави в еврозоната.

Мрачните месеци на 2020 година сякаш вече са забравени - тогава Испания беше сред страните с най-висока смъртност от COVID-19 в Европейския съюз. Маските все още се носят навсякъде и се спазва дистанция, но иначе Испания вече се завърна към нормално ежедневие. Тъй като държавният дълг междувременно възлиза на 119% от брутния вътрешен продукт, а безработицата е достигнала 20 на сто, сега Испания неизбежно се нуждае от нов подем на икономиката.

Рискована стратегия?

„От началото на годината съм тук и съм впечатлена от активния културен живо“, казва Антония Блау, директорка на „Гьоте институт“ в Мадрид. От 7 юли нататък панаирът на изкуствата „Arco“ ще привлече допълнително хиляди туристи в испанската столица. Правителството явно не е твърде обезпокоено от новите варианти на вируса, които биха могли да бъдат внесени от туристите. Мадридското летище и панаирното градче от месеци работят отново на пълни обороти, нощният живот тече с пълна сила. Барселона се отваря по-бавно, но и там предстоят международни събития. „Това обнадеждава“, казва Блау, която тъкмо откри германски филмов фестивал в Мадрид.

Чуждестранни туристи вече масово се стичат към Испания, което радва авиокомпаниите. Някои смятат, че политиката на здравната министърка Аюзо е твърде лекомислена, но стратегията на отваряне междувременно овладя цялата страна. В началото на пандемията Испания допусна много грешки, но сега, по официални данни, почти половината от населението е имунизирано. Всичко става дигитално през смартфона, като определящ критерий за реда на ваксинациите е възрастта. Испания имаше и предимството, че в страната няма много противници на ваксинирането: „Всички искат да се наслаждават на свободата“, казва Карлос Уртикоичея, който от една година е главен готвач в рибен ресторант в Мадрид. Той се радва, че заведението му е пълно с чуждестранни туристи. За посещение там не се изискват нито тестове, нито регистрации.

От началото на юни отпадна и изискването за PCR-тест при влизане в Испания, което със сигурност допълнително стимулира туризма. Неваксинираните или преболедувалите могат да влизат с бърз тест, а за децата под 12 години дори и този тест не е нужен. Все пак, въпреки целия ентусиазъм, испанският държавен секретар по туризма Фернандо Валдес очаква между юли и септември максимум 15,5 милиона туристи. Това биха били едва 40% посетителите през 2019-та, но пък двойно повече в сравнение с миналата година.

Приток на инвестиции

„Успяхме да се справим по най-добрия начин с една много сложна ситуация и сега нашият гастрономически сектор, който бе особено засегнат, започва да се съвзема“, отбелязва Бенямин Лана, организатор на изложението „Madrid Fusion“ и един от водещите в света експерти в сферата на ресторантьорството. Междувременно интересът на инвестиционните фондове към испанската промишленост значително е нараснал, като те се насочват основно към ресторантьорството и туризма. Както се съобщава от браншовия съюз ASCRI, в първото тримесечие на тази година фондовите инвестиции в испанската икономика са се увеличили с 84% в сравнение с миналата година, достигайки ниво от 1,12 милиарда евро.

Автор: Щефани Мюлер


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Мадрид

    18 2 Отговор
    до автора-в Испания всипки ресторанти и заведения работят от октомври 2020г. Училаща никога не са били затваряни, за разлика от играенето на ластици в България!!! Тези новини са нишо обшо с реалността!!! Тепично освен да се лъжете и заблуждавате !!

    Коментиран от #3

  • 2 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    18 3 Отговор
    Скоро ще ги затворят, както направиха с Португалия. За "два дни", разбира се. И гърците това ги чака. Европа трябва да се научи само да работи и то на 4-5 пъти по-ниски цени/заплати. Никакви курорти и екскурзии/почивки. GREAT RESET идва. ;)
  • 3 Отпуската иде

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "От Мадрид":

    Есенни пиене и иьебаньие това лято на испанското море
  • 4 Ненормален

    20 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Маските все още се носят навсякъде и се спазва дистанция, но иначе Испания вече се завърна към нормално ежедневие. ДА ВИ ИМАМ "НОРМАЛНОСТА"..
  • 5 Смех

    1 0 Отговор
    Ако енергията вложена за навиването на тая да спи с мен е по-голяма отколкото енергията вложена за решаване на диференциално уравнение от втрои ред то тогава какъв е смисъла да я показвате изобщо