Last news in Fakti

22 Юни, 2021 12:11 2 361 15

Фатално: Туберкулозата в настъпление, а вниманието е другаде

  • туберкулоза-
  • здраве-
  • коронавирус-
  • бял дроб-
  • дишане-
  • вирус-
  • бактерии

Туберкулозата е най-сериозното бактериално заболяване в света

Фатално: Туберкулозата в настъпление, а вниманието е другаде - 1
Снимка: Shutterstock

"Туберкулозата е болест, която е сред нас. И действителността е безпощадна", казва професор Герхард Грюбер от Технологичния университет в Сингапур. Какви са данните? Близо 1,8 милиарда души в света са болни от туберкулоза - това е близо една четвърт от населението на Земята.

Особено в Индия, Индонезия, Китай, ЮАР, Пакистан или във Филипините заразата все още вилнее. Всяка година в света се заразяват по около 10 милиона души с туберкулоза. Само през 2019 година от нея са починали 1,7 милиона души. А пандемията от коронавирус допълнително влоши ситуацията и предизвика истински ренесанс на туберкулозата в света, казва проф. Грюбер.

Вниманието се измести към друга пандемия

През 2018 година Обединените нации, страните от Г-7 и Г-20 обявиха война на болестта, а СЗО си постави за цел до 2030 година да я изкорени напълно. Но след това се появи коронавирусът и сега се вижда съвсем ясно, че „тази цел вероятно няма да бъде постигната, защото изоставаме с превенцията, а и с лечението в световен мащаб“, казва проф. Грюбер.

„Особено в по-бедните страни липсата на превантивни мерки и лечение на болните от туберкулоза има катастрофални последици, казват от СЗО. Изместването на вниманието към проблемите, предизвикани от коронавируса, доведе дотам, че през 2020 г. от туберкулоза са били лекувани 1,4 милиона души по-малко, отколкото през 2019 година. И това се случва на фона на очакванията, че и занапред всяка година в света ще умират по около милион и половина души от туберкулоза. Очаква се също, че до 2025 година болестта ще вземе още милион и половина допълнителни жертви.

Две трети от всички програми за борба с туберкулозата са преустановени, а лабораториите, в които се правят тестове и нови изследвания за туберкулоза, сега са заети изцяло с COVID-19. Според проф. Грюбер, вниманието към най-важното бактериално заболяване, каквото е туберкулозата, е фатално занижено. По думите на проф. Грюбер има нови познания за защитните механизми у човека, както и за причинителя на болестта. На организирана от неговия екип в края на май международна виртуална конференция по темата са били представени новостите около лечението на болестта, към което фармацевтичните компании са проявили интерес. Вече дори има издадени няколко лиценза, посочва той.

Мултирезистентни бактерии

Голям проблем си остава мултирезистентната туберкулоза. И понеже бактерията, причиняваща болестта, е „невероятно умна“, по думите на проф. Грюбер, е необходимо да се заложи на мултидисциплинарния подход: тя да се атакува с коктейл от медикаменти, както и с наночастици като носители, които да проникнат в самата бактерия.

Защото проблемът с туберкулозата е сериозен - не бива да се забравя, че у една четвърт от световното население има „дремещи“ патогени (причинители) на болестта. Подобно на бактерията, която постоянно търси начини да оцелее, така и учените трябва постоянно да търсят пътища за противодействие. "Не трябва да допускаме дремещите причинители на туберкулоза, които носим у нас, да се активизират. Това е голяма опасност, която може да ни изправи пред нерешими проблеми", посочва в тази връзка професорът.

Автор: Лена Бодевайн


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    32 1 Отговор
    През така нареченият комунизъм,жълтата гостенка беше ликвидирана,а сега при демокрацията се вижда,че се завръща,това е болеста на бедните.
  • 2 СОЦИАЛИЗМЪТ

    30 1 Отговор
    елиминира туберкулозата и куп още болести,направи Живота поносим и наистина Човешки,КАПИТАЛИЗМЪТ отвори кутията на Пандора,честито на вас,на децата и внуците ни,господа "демократи"..

    Коментиран от #12

  • 3 АНОНИМЕН

    7 5 Отговор
    Защо ли от Дойче Зеле вадят снимков материал от Източна Германия отпреди 1989г.!?!? Дори и в Танзания от години гледат рентгеновите снимки на козата и папаята на монитори DEL произведени в Китай!
  • 4 ейпей

    14 0 Отговор
    Туберколоза,грип,ковид... Може би да чакаме чума, епидемия от жълта треска...
  • 5 БЦЖто

    16 1 Отговор
    До края на 90-те години на миналия век със сигурност всички новородени бяха ваксинирани с т.нар БЦЖ ваксина, която даваше 100% защита от туберколоза. Ваксината, която се прилагаше у нас беше една от най-успешните разработки в света. България изнасяше ваксини против туберколоза.
    Дори в началото на тази "пандемия" се коментираше, че родния вариянт на БЦЖ ваксината предпазва и от Сарс КоВ респираторния патоген ( каквото и да е той).
    А сега тази статия какво иде да ни каже?
  • 6 Измамниците

    10 0 Отговор
    И туберколозата ще я изкарат, че е ковид за да докарат статистиката и си пробутат ваксините.
  • 7 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    10 0 Отговор
    Нали това беше една от целите на ПЛАНдемията. Да спрат болничните грижи за хората с влошено здраве и да ги изтрепят. Не са нужни на глобалистите, защото не дават продукция!!! Ако не си робот - не си нужен!
  • 8 123

    3 4 Отговор
    Туберкулозата отдавна я няма в България.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ваня

    4 0 Отговор
    Ами тогава какво чакате? Таэи ваксина бцж е използвана с успех. Статията не е случайно публикувана , много възрастни българи останаха живи при пандемията а те всички са с тази стара ваксина, която явно дава добър общ имунитет нищо че е разработена за бактерия.
  • 11 бушприт

    2 0 Отговор
    Ваксините западняшки предизвикват туберкулуми. Туберкулозата тепърва ще се разпространява и ще взима жертви.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "СОЦИАЛИЗМЪТ":

    Добре ,че Професор ви го каза......Преди 2 месеца ,като ви писа Дълбоко виждащ не хвана....дикиш....при вас!Дано,професорската .......да хване!Туберкулозата е заболяване на Капитализма!Днес си бях определил ден за църква и отидох в Планината......Берях си гъби дори 1/3 от местата не бях обиколил и ........Изпитание....Бебе Истанбулска сойка паднало и шава в листата....Загубих половин час да търся някой от тези дет се рекламират и вземат пари от евросъюза и държавата......Никой не вдигна...Една от 4лапи компетентно ми каза да се кача да го оставя в гнездото......Накрая ми писна...жалко ,че не вдигнаха поне да разберат какво е.....Благословия от ...Дълбоко виждащ! И го осинових!затова се прибрах и ви чета.......тази плаши ли с индийската .........Та вече е нахранено с жълтък и бели червеи,ходих да купувам,сега ще направя...Това цвърка и ака!Вече има и Волонтиера!И на МАрс да отида ще намеря на някой да помагам!тия всички....Лапи,крила и всякакви са пълна...........Та голямо изпитание трябва да го отгледам!после ще мисля как да го науча да лети...

    Коментиран от #14

  • 13 МАМУН

    0 0 Отговор
    "ДЕМОКРАТИЧНИ ГАВРОШЧЕТА"
    ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА
    АКО НЯМА КАКВО ДА СЛОЖИШ НА МАСАТА
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Туберкулозата дойде с маските....Честито,аз минах с гъбична инфекция ,над устата вдясно и я и изгорих с качествен оцет ябълков,а туберкулоза не знам да лекувам...Мноого от вас ще започнат болки по кости...пръсти, кашлюване....да ни е честит Щабът и маските....

    Коментиран от #15

  • 15 Посетител

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добави и развалени зъби. Още миналата година писаха, че продължителното носене на маска води до задържане на бактерии в устата и увеличаване на зъбните болести.