28 Юни, 2021 15:00 2 847 49

ЕС и ваксинациите: коя страна е първенец и защо България е последна?

  • ваксини-
  • коронавирус-
  • ес-
  • франция-
  • европа-
  • българия-
  • имунитет-
  • пандемия-
  • вирус

В България изцяло ваксинирани са едва малко над 10% от населението. А ваксини има. Как се справят другите страни в ЕС?

ЕС и ваксинациите: коя страна е първенец и защо България е последна? - 1
Снимка: БГНЕС

През декември 2020, само дни преди Коледа, ЕК одобри за ползване първата ваксина срещу коронавирус - тази на BioNTech/Pfizer. На 27 декември в повечето държави от ЕС започнаха и масовите ваксинации с този препарат. Впоследствие бяха одобрени и ваксините на AstraZeneca, Moderna и Johnson & Johnson. Как протекоха ваксинациите в тези първи шест месеца досега? В кои страни има успехи и къде са твърде бавни?

Германия

Първа в Германия беше ваксинирана една 101-годишна жена, обитаваща старчески дом в Саксония-Анхалт. Кампанията по ваксинирането де факто започна няколко дни преди 27 декември, но впоследствие започна да върви твърде мудно - главно поради недостиг на ваксина. Организацията също се оказа не особено добра - много от желаещите да се ваксинират се оплакваха от огромния хаос при раздаването на часовете за ваксинация, от дългото чакане пред ваксинационните центрове или от блокираните телефонни горещи линии. Чуха се и редица обвинения срещу Еврокомисията: например, че не е поръчала достатъчно количество ваксини, още когато препаратите са били във фазата на тестването - нещо, което САЩ бяха направили. Кампанията потръгна бързо чак през пролетта на 2021. А от 1 юни отпадна приоритетният ред при желаещите да се ваксинират. По данни на института "Роберт Кох" в момента близо половината от пълнолетното население на Германия е ваксинирано с поне една доза.

Франция

"Прекалено бавни и бюрократични сме. Трябва да действаме по-бързо", каза самокритично президентът на Франция Еманюел Макрон в края на март. И там кампанията потръгна след известни първоначални трудности. Подобно на Германия, и във Франция месеци наред имаше приоритетен ред за ваксиниране, според който с предимство се имунизираха най-възрастните и хората с тежки и хронични заболявания. На 1 юни тази година Франция обаче премахна приоритетния ред и обяви, че могат да се ваксинират всички, които желаят, независимо от възрастта си. От 15 юни в страната вече имунизират и деца над 12 години. Желаещите да се ваксинират са многобройни, организацията там е добра. До момента са инжектирани близо 50 милиона дози, една четвърт от французите са изцяло ваксинирани.

Италия

Кадрите от Бергамо от пролетта на 2020 обиколиха света и предизвикаха истински шок: дълги опашки от чакащи хора пред болниците, претоварени интензивни отделения и персонал, цели халета с ковчези на хора, починали от COVID-19. Провинцията в Северна Италия беше най-силно засегната от пандемията в цяла Европа. От 60-те милиона жители на Италия междувременно има 17 милиона души, които са изцяло ваксинирани. Напоследък обаче готовността на хората да се ваксинират сякаш спада, затова премиерът Марио Драги отправи апел към съгражданите си: "Най-лошото, което можете да направите, е да не се ваксинирате или да си останете само с първата доза ваксина". Скептицизмът на населението в Италия беше основно подхранен от съобщенията за опасни странични явления, предизвикани от ваксината на AstraZeneca. Затова повечето италианци междувременно получават втора инжекция с друг препарат.

Малта

Малка държава, голям успех. Най-малката страна в ЕС е същевременно европейски шампион по ваксиниране. Още в края на май здравният министър обяви, че Малта е постигнала досегашната си цел - да ваксинира 70% от населението срещу COVID-19. Тя е и първата страна в Европа, която може да се похвали с подобен успех. Как го постигна? Правителството на Малта навреме започна да поръчва допълнителни количества ваксина, които оставаха неизползвани от други европейски държави. Към това се добави и добрата организация и късите транспортни пътища в една страна с население от само 440 000 души. Тези успехи позволиха на Малта да премахне ограниченията по-рано, отколкото други страни. В началото на лятото Малта иска да се профилира като сигурна туристическа дестинация.

Великобритания

След като Великобритания напусна ЕС през януари 2020, страната върви по свой път и в кампанията по ваксинирането. Още на 8 декември - т.е. три седмици преди старта на кампанията в ЕС, на Острова започнаха да ваксинират - предимно с британския препарат на AstraZeneca. Оттогава насам Европа е принудена да признае, че британците постигнаха голям успех в това отношение. Една от причините за това е, че Великобритания вече не е обвързана с процедурите на одобряване на ваксините и с разпределянето им от страна на Еврокомисията. Половината британско население вече е напълно ваксинирано, а близо 80% са получили поне първата доза. Бързо разпространяващата се Делта мутация сега допълнително усили готовността на британците да се ваксинират. От 18 юни насам имат право да се ваксинират вече всички, които са навършили 18 години. Само в първите два дни след отмяната на приоритетния ред, бяха регистрирани над 1 милион записвания за ваксинации.

България

Последна в класацията на европейските държави по напредък на ваксинациите е България. Бившият здравен министър Костадин Ангелов се ваксинира пръв пред телевизионните камери още на 27 декември миналата година, но това явно не доведе до прилив на доверие към кампанията. Голяма част от българите си остават скептични по отношение на ваксините. Системата на здравеопазването в тази най-бедна страна от ЕС е относително слабо развита. Това обяснява защо броят на починалите в резултат на инфекция с COVID-19 в България е по-голям от средния за Европа.

Според проучване на американския университет "Джонс Хопкинс", България е имала най-високия процент (4%) на починали, вследствие на зараза с коронавирус в целия ЕС. Експертите критикуват и факта, че голяма част от медицинския персонал е напуснал страната, търсейки работа с по-добро заплащане на Запад. Според данни на "Our World in Data" - база данни на университета в Оксфорд, в момента в България са изцяло ваксинирани едва малко над 10% от населението. Дали този процент ще се увеличи сериозно - това остава неясно на фона на значителния скептицизъм по отношение на имунизациите.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    54 10 Отговор
    Последни сме ,щото сме умни.В тия неща не се ръгай пръв.

    Коментиран от #7, #15, #27

  • 2 въпросче

    40 4 Отговор
    Защо България е последна по доходи в ЕС?

    Коментиран от #3

  • 3 Дойче Зеле

    26 6 Отговор

    До коментар #2 от "въпросче":

    Това не ни тревожи.
  • 4 Това е БГ

    10 51 Отговор
    Това е България: русофилистия, антиваксъри, простотия и затова, беднотия.
  • 5 БКП

    44 5 Отговор
    Това, че българите не искат да се ваксинират не е проблем, проблем е, че сме последни по доходи в Европа.

    Коментиран от #49

  • 6 Дойче Лъже

    35 5 Отговор
    Що за тъпа статия?
    Защо правят съревнование за ваксинациите, а не за заразените?!!?
  • 7 Умен си , защото не си плащаш тока на за

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И ПОСЛЕ РЕВЕШ , ЧЕ БОЙКО ТИ ПРЕЧИ И БИЛ МУТРА !!!

    Коментиран от #11

  • 8 Светослав

    6 21 Отговор
    Нека Кацаров и Радев отговорят!!

    Коментиран от #17

  • 9 321

    32 2 Отговор
    Ковидиотите да отговорят защо в другите страни с голям процент ваксинирани и със строги мерки заразените са много повече , отколкото в бг с малко ваксинирани и неспазващи мерките? Защо в Идраел с такъв голям брой ваксинирани, заразата расте?
  • 10 Гост

    26 3 Отговор
    Тази тема за "ваксинацията" и постоянното натякване и натиска да се прави на всяка цена, без да се допуска противно на това мнение, ми прилича единствено и само на призивите едно време за "вяра" в комунизма, като единствен възможен и незаменим строй на планетата Земя за всички страни!
  • 11 Та ТОЯ последния дет са прай на

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Умен си , защото не си плащаш тока на за":

    СОФИЯНЕЦ , е един ХИТЪР петър , чалгаджииче , муфти от всякъде....!!!
  • 12 въх

    21 2 Отговор
    Ивермектин има peer-reviewed study относно профилактика и лечение на ковид, нобелова награда от 2015 година, старо лекарство с доказан безопасен профил като на аспирин. Индийски здравни специалисти и адвокати ще съдят главният учен на СЗО за укриване на информация за ивермектин и убийството на толкова много хора по света. Хора, споделяйте за този медикамент, много лекари в източна България го предписват, в болниците се ползва също. Ветеринарният вариант е чист и евтин, само следете какви са активните съставки. Пие се 0.2-0.4мг на кг от теглото ви, веднъж седмично за предпазване, а при първи симптоми се почва веднага в продължение на 3-5 дена, докато спрат симптомите. I-MASS протокола е отличен.

    Коментиран от #13, #44

  • 13 бахо

    21 3 Отговор

    До коментар #12 от "въх":

    И наредиха да се скрие,да се спре производството му,за да може да не се лекуват ефективно хората...СЗО-yбийци.Фармамафията-и те.Време е за възмездие.Явно българите не сме прости,както се опитват да ни изкарат.В Япония също не се бодат.Те хората знаят...

    Коментиран от #16

  • 14 ЕХАА

    8 16 Отговор
    ПИТАЙТЕ ФАТМАКА И ЧАЛГАРЯ СЛАВИ БЕ ....НАЛИ ОТРИЧАТ ВИРУСА И СЕ ПОДИГРОВАХА НА БОЙКО !!!!! СЕГА СА НА
    ТЪЙ ЖАДУВАНАТА ВЛАСТ.....ДА СЕ ОПРАВЯТ !!! АМА ОТ НЕКАДЪРЩИНА ....ЩЕ ПОГУБЯТ НАРОДА !!!!

    Коментиран от #29, #48

  • 15 По нова година

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    , преди началото на инжекцинациите , статистиката беше почти нулева , както в момента . После рязко скочи.
  • 16 Гост

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "бахо":

    Не само в Япония! В Южна Корея, Тайван, Австралия, Нова Зеландия хората също не горят от желание масово да се боцкат според статистиките им!

    Коментиран от #19, #31

  • 17 Не бе

    6 14 Отговор

    До коментар #8 от "Светослав":

    На тия малоумници фатмашки ... Бойко ще им е крив и виновен винаги !!!!
  • 18 yordan

    13 3 Отговор
    ВСЕКИ ДЕН ЕДНО И СЪЩО.МАТЕМАТИЦИТЕ И УМНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ СА НАВСЯКАДЕ.
  • 19 бахо

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Аз знаех конкретно за Япония,от човек,който е там.Но не се учудвам и за другите.Там не са прости хората.А новини по "телевизора" за тези-йок.Само страх,паника,нови вълни,делта,бета,орто,мета,пара,гама,омега и пр.Затова НОВИНИ НЕ ГЛЕДАМ!Жалки п0длогN са всичките медии.
  • 20 Ма що ФАТМАКА тъй иска втори мандат...

    4 9 Отговор
    Сигурно многооого му е жал и мисли за НАРОДА!!!! Аха , ама за кой мисли ФЪРЧИЛОТО...за мъдрия и крадливия си съветник Узунов ли ...... нееее май мисли колко голееееми ще са пликовете със пачките подаръци ...???? Дали е тъй ....ще видим мноооого скороооо !!!!
  • 21 123

    19 2 Отговор
    Последни сме по инжектирани щото имаме повече акъл от западноевропейците.
  • 22 Счупи тъпомера

    19 4 Отговор
    Странно, защо първенците по ваксинация в момента са и първенци по новозаразени? Пък ние простите,неваксинирани, имаме 16 души на ден, ей така за цвят.
  • 23 Онзи

    16 2 Отговор
    Ами в Израел що има толкова много новозаразени след като масово са ваксинирани?

    Коментиран от #28

  • 24 Ваксиниран1403

    6 20 Отговор
    Всеки трезво мислещ човек при първа възможност се ваксинира така е в цял свят с малки изключения. Разликата при нас е,че трезво мислещите хора невярващи на търтите терори е в пъти по-малак отколкото в другите страни. Хроничната липса на доверие към властта води до съмнение и отричане на ваксинацията. Това от своя стана е идеалната почва за разпространение на глупави и неоснователни теории, че ваксините били “най-голямото зло” За съжаление всички ще плащаме за това. Може би най-успешната рекламна кампания за ваксинация в България би се получила ако управляващите призоват хората да не се ваксинират изобщо. Голяма част от българите разсъждават щом ни казват, че е добре и трябва да направим нещо значи това е лошо и ние няма да го правим, но ако ни казват да не правим нещо значи искат да ни минат и ние ще го направим.

    Коментиран от #25, #43

  • 25 провинциалист

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ваксиниран1403":

    Ваксич, колко заблудени души вкара в правата вяра днес?
  • 26 DW-пропаганден машинен

    14 2 Отговор
    0,5% положителни проби, факт! А вие дебили от DW си пишете глупавите манипулативни пропаганди! Виждам, че сте тъпи, но упорити и продължавате да де опитвате да промиете мозъците, но видимо не ви се получава освен при една шепа джендъри, но те така или иначе са си "ваши"!
  • 27 Ммм, дааа

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    КЪДЕТО И ДА ПОГЛЕДНЕШ... ВИЕ СТЕ ПРЪВ, С КОМПЕТЕНТНО МНЕНИЕ... ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ ВСЕЗНАЙКОВЦИТЕ... НИЩО НЕ РАЗБИРАТ?!! ПОСЛЕДНИ СМЕ, ЗАЩОТО СИ ИМАМЕ ЗЕЛЕНОЧОРАПИЯТ ШОФЬОР НА САМОЛЕТ, СЛАФФЧУ ЧАЛГАТА И КЪП ВСЕЗНАЙКОВЦИ... ЗАТОВА ПЪК СМЕ ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ... ПРИЧИНАТА???!!! "КОМПЕТЕНТНИ ТЕ" ЧАЛГАР, ПРЕЗИДЕНТ, МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО... КОЙТО НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ....
  • 28 Ваксиниран1403

    3 13 Отговор

    До коментар #23 от "Онзи":

    Колко много са новите случаи? Около 100-200, а преди да навлезе Индийския варният случаите бяха по 30. Да не би да са колкото са в Русия случайно?
    Когато сравняваме нека да сме обективни и да гледаме всички показатели.
    Хайде да погледнем смъртността от ковид. За последните 15 дни починалите в Изриел са само 3 човека. В Великобритания за 15 дни са 205 човека. За сметка на това само починалите през изминалото денонощие в Русия са 611. За последните 15 дни смъртността от корона вирус в Русия е 7182. Ако отнесем тези числа към населението на съответните стани поличаваме смъртност от 0.32 човека на милион за Изриел, 3 човека на милион за Великобритания срещу 49.2 човека на милион за Русия. Тоест смъртността от ковид в Русия в момента е 16 пъти по-голяма от тази в Великобритания. Смъртността от корона вирус в Русия в момента е 153 пъти по-голяма от тази в Изриел. Изводите да си прави всеки сам и да се замисли хубаво дали да вярва на антиваксърски нелепи теории и простотии.

    Коментиран от #30, #34

  • 29 Дааааа

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "ЕХАА":

    АМА СЛАВУН ЧАЛГАРОФФ 6 МЕСЕЦА Е ПОД КАРАНТИНА ОТ ВИРУСА... СЕГА ШМЪРКА ПРАХЧЕТА ДА ОЗДРАВЕЕ...А ЗЕЛЕНОЧОРАПИЯТ ШОФЬОР НА САМОЛЕТ ПАК БИЛ ПРИ ЗАРАЗЕН... ТОЗИ И ВИРУСЪТ НЕ ГО ПОНАСЯ-КАТО МУ ЧУЕ МЪРМОРЕНЕТО ИИИИ... НАПАДА....
  • 30 Счупи тъпомера

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ваксиниран1403":

    Няма нужда да пишеш, че си ваксиниран, личи ти отдалеко. Ваксината вече ти се е отразила на мозъка.

    Коментиран от #33

  • 31 Ваксиниран1403

    5 10 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Като пишеш за Нова Зеландия вземи се информирай малко за ситуацията с корона вируса там преди това. Повече от година и половина мина вече, а там има само 26 починали човека и 2711 зарази ли се при население от около 5 милиона. За това се мълчи обаче. Те зная какво правят и защо го правят и имат успешна стратегия за нулево разпространение на вируса. Не сравнявай стана която е имала само едномесечен проблем с корона вируса и която той е решен напълно със останалите страни продължаващи да се мъчат в агонията с години.
  • 32 Верно ли

    8 2 Отговор
    Зелето, направо ви го казвам - с всяка ваша статия по темата скептицизъмът се увеличава! Така че, радвайте си се на 10те процента наплашени хорица, вземайте си остатъка от ваксините и марш от медийното пространство!
  • 33 Ваксиниран1403

    2 8 Отговор

    До коментар #30 от "Счупи тъпомера":

    Липсата на аргументи и безсилието за да се защити дадена позиция води до такива коментари. Всеки си прави извода.

    Коментиран от #45

  • 34 Верно ли

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ваксиниран1403":

    Витанов, ти ли си, ва??? Спреха ти изявите и взе да тролиш??? :)))
  • 35 Гост

    6 2 Отговор
    Като живеем в геноцид от колонизаторите как да им вярваме?
    Кой си е измислил ваксини да си ги ползва!
    Хиляди години човечеството е живяло без ваксини.

    Коментиран от #37

  • 36 Факт

    4 1 Отговор
    Като са те докарали до 2 век бой за хляб и дърва и мизерия, 2 век ваксини не е имало.
  • 37 Ваксиниран1403

    3 7 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    То човечеството и хиляди години е живяло в пещери и по тази логика е редно да продължи да живее винаги така.
  • 38 Голям успех за Англия няма що

    7 1 Отговор
    60% ваксинирани и в момента бум на случаите..
    И Меркел иска да не допуска британци без карантина..
    Супер успех.... няма що.

    Коментиран от #39

  • 39 Ваксиниран1403

    1 7 Отговор

    До коментар #38 от "Голям успех за Англия няма що":

    А за още по-огромния “успех” на не ваксиниращите се руснаци защо не вземете отношение. Защото за разлика от ваксиниращите се англичани те отбелязван рекорди по смъртност. Нас ни чака същото като руснаците, защото и ние като тях отказваме да се ваксинираме и сме само около 10%

    Коментиран от #40

  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ваксиниран1403":

    COVID-19 (SАRS-СоV-2) не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни... "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.
  • 41 Joro

    1 0 Отговор
    И за това Тиквун е виновен. Ако имаше мярка на устата той и неговите хора да плашат поголовно, да затварят градове и пътища, да се гаврят с хората, които пътуват на празници и на работа, да не ги пускат да се приберат вкъщи, трупове, морги. Всичко правили, да спасяват хората. Само че хората ли грешно ги разбраха или те сбъркаха много? Е сега това е резултата. Квото са си посели, това берат.
  • 42 Joro

    0 0 Отговор
    И за това Тиквун е виновен. Ако имаше мярка на устата той и неговите хора да плашат поголовно, да затварят градове и пътища, да се гаврят с хората, които пътуват на празници и на работа, да не ги пускат да се приберат вкъщи, трупове, морги. Всичко правили, да спасяват хората. Само че хората ли грешно ги разбраха или те сбъркаха много? Е сега това е резултата. Квото са си посели, това берат.
  • 43 МАПИИИЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ваксиниран1403":

    Ти неси от трезвомислещите .
  • 44 дОФТОРА

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "въх":

    Активна съставка е ..Перметрин.. убива бълхи кърлежи и др. акари като ..крастата.. има го и като паста р
    перметрин 5% .но в БГ не е разрешен за хора .има го само контрабанда .За топлокръвните не е опасен .задържа се в организма до дни .Има го в шампоаните за домашни любимци .но съдаржанието му е само 1% .С ..иВЕРМЕКТИНА .. СЕ лекува тежка форма на краста -като се приема в формата на таблети и е страшно ефикасен. и почти безвреден в предписани дози .
  • 45 видял

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ваксиниран1403":

    Еми дай твоите аргументи де .Кръсниците и едни приятели беха на твоето мислене .и след ваксинациията 40 дена беха като метияви овце .кръсника едвам прескочи трапа .на 7-мия ден държеше 39.5 градуса темперетура и така та в болницата 20 дена ни жив ни умрел .още немо се орави.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ицо

    1 0 Отговор
    А ако се ваксинирам, това предпазва ли ме от:

    Околна среда
    2.585.907 Гори, загубени тази година (в хектари)
    3.481.330 Земя, загубена заради почвена ерозия тази година (в хектари)
    18.043.011.942 Емисии въглероден диоксид тази година (в тонове)
    5.966.874 Опустиняване тази година (в хектари)
    4.869.158 Токсични индустриални отпадъци тази година (в тонове)

    Храна
    852.950.940 Гладуващи хора в света
    1.712.412.992 Хора с наднормено тегло в света
    786.201.375 Хора със затлъстяване в света
    16.619 Хора умрели от глад днес

    Вода
    6.587.502 Вода консумирана тази година (в милиони м3)
    418.701 Смърт от болести свързани с водата тази година
    790.430.968 Хора без достъп до безопасна за пиене вода

    52.022.760 Изпомпеният днес нефт (барели)
    1.469.288.828.790 Оставащ нефт (барели)
    15.323 Дни до свършването на нефта
    1.088.096.385.093 Оставащ природен газ (boe)
    57.268 Дни до свършването на газа
    4.304.656.297.234 Оставащи въглища (boe)
    148.436 Дни до свършването на въглищата

    Здраве
    6.454.574 Смъртни случаи от заразни болести тази година
    3.779.282 Смърт на деца под 5 години тази година
    21.196.365 Аборти тази година
    153.68 Смърт на майки при раждане тази година
    42.829.893 Хора заразени със ХИВ/СПИН
    835.833 Смъртни случаи от ХИВ/СПИН тази година
    4.083.506 Смъртни случаи от рак тази година
    196.068 Смъртни случаи от малария тази година
    2.485.544 Смъртни случаи от цигари тази година
    1.243.556 Смъртни случаи от алкохол тази година
    533.177 С
  • 48 Мутренския отпадък

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ЕХАА":

    Тиквата не е за подигравка ,а за затвор.А най добре е да разбере какво от шкафчето ще вземе със себе си при "Началника".
  • 49 За какво ти са пари...

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "БКП":

    След като вече си пътник?Никой не е занесъл шкафчето пълно с кюлчета и евро оттатък светлината....