Last news in Fakti

12 Юли, 2021 16:57 6 443 9

5 храни, от които се отслабва

  • отслабване-
  • килограми-
  • лято-
  • плаж-
  • бански-
  • храна-
  • здравословно хранене

С настъпването на лятото все повече се фокусираме върху свалянето на излишните килограми

5 храни, от които се отслабва - 1
Снимка: Shutterstock

Плаж, бански, слънчев загар, коктейли... Звучи идеално, но ако сте от онези, които не се взели в ръце през последните месеци, със сигурност имате притеснения какво да облечете, отправяйки се към плажа или басейна. Мнозина казват, че вече е късно за диети, защото няма как да се отслабне толкова бързо. Но все пак, никога не е късно да промените хранителните си навици в комбинация с подходящите тренировки, да се отървете от коремчето и паласките, пише tialoto.bg.

Не е задължително да спазвате строг режим и да се лишавате всеки ден. Но ако елиминирате пакетираните храни и намалите сладкото и хляба, нещата могат и да ви се получат. Всичко все пак зависи от организма. През лятото има толкова много плодове и зеленчуци, които може да използвате както за повече енергия, така и за отслабване.

Вижте тези 5 продукта, които трябва да присъстват в чинията ви, ако искате да влезете във форма:

1. Зеленолистни

Забравете за пакетите със замразен спанак. Възползвайте се от сезонните зеленолистни. Те може да бъдат съставна част от сутрешното ви смути или пък салатата за обяд или вечеря.

Пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, зеленолистните зеленчуци засищат и спомагат за отслабването. Освен спанак, може да похапвате кейл, брюкселско зеле, маруля, тученица и други.

2. Здравословни мазнини

Не си мислете, че всички мазнини са вредни и водят до напълняване. Напротив. Например тези в авокадото, които са омега-3 и омега-6, са изключително полезни за тялото, особено за топене на излишното тегло.

Когато си приготвяте салати, овкусявайте ги със зехтин, а не със слънчогледово олио. Той съдържа мононаситената мазнина олеинова киселина. Иначе лененото семе, орехите и тофуто също са богати на омега-3, която помага при метаболитен синдром и наднормено тегло.

3. Овесени ядки

Основното им предимство е, че регулират работата на чревния трафкт благодарение на фибрите, които съдържат. Попадайки в тялото, те намаляват нивото на триглицеридите, както и лошия холестерол, премахват натрупаните мазнини и насърчават отслабването, повишавайки енергията.

За по-бърз метаболизъм, може да пиете овесено мляко, да си направите овесена каша с топла вода или просто да смесите няколко лъжици от ядките с кисело мляко. Приготвяйки си диетичен десерт с тях, също ще си спестите известно количество калории и въглехидрати.

4. Червени плодове

Ако искате да отслабнете, яжте повече червени зеленчуци и плодове. Ето например втората група, е богата на флавоноиди, наречени антоцианини. На тях не само се дължи специфичния им цвят, но и това, че спомагат за топенето на коремните мазнини.

Червени ябълки, ягоди, малини, са нещата, които е добре да присъстват в менюто ви, ако искате да отслабвате. Разбира се, с мярка. Но за да извлечете максимална полза от тях, ги яжте, а не ги правете на смути или сок.

5. Протеини

Ако ги разпределите равномерно за деня, ще подпомогнете процеса на топене на мазнини и ще изградите мускули. Трябват ви 15-20 г протеин на хранене, за да потиснете апетита и да забързате работата на метаболитната система. А и тялото ни не натрупва протеини като въглехидратите и мазнините, ето защо ежедневното им набавяне е много важно.

Не забравяйте, че правилната хидратация също спомага за отслабването. Затова винаги дръжте бутилка от литър и половина с вода край себе си, за да се подсещате и да пиете редовно. През лятото на някои хора им трябват поне 2,5 литра течности, защото тялото се поти постоянно.

Овкусявайки водата с лимон или други цитрусови плодове, ще насърчите детоксикацията на организма.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като ги зачеркнеш и петте

    14 1 Отговор
    и започнеш партизански глад,тогава ще се вталиш..

    Коментиран от #9

  • 2 00014

    6 0 Отговор
    Това не са 5, а поне 500 храни. И навсякъде пишат - яжте зелени ябълки за отслабване - а тук пише червени. Изводът -- за да дебелееш, трябва да пишеш такива статии, за да има какво да ядеш.
  • 3 dfu

    5 2 Отговор
    За пръв път разбирам, че с ядене се отслабва. Значи досега съм се забждавал, че от ядене се дебелее. :)
  • 4 Оптимист

    5 1 Отговор
    Който е дебел ще си остане дебел.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 инж технолог

    2 1 Отговор
    Като си овкусявате водата с лимон,рискувате да си развалите емайла на зъбите. Яжте череши,пъпеши,мангоидиня. Те също са вкусни и полезни за организма ви. Лимона ползвайте само за чай и то го слагайте само за вашия вкус.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Педро - филът

    2 0 Отговор
    Е така, де, който е решил да отслабне в ползу роду, ще го направи..!
  • 9 Така ми викат

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Като ги зачеркнеш и петте":

    А кой ти е казал, че партизаните са гласували. Те са обирали мандри и складове и са плюскали като за последно.