Last news in Fakti

20 Юли, 2021 19:50 4 692 21

Без ограничения в пандемията: Великобритания провежда уникален експеримент

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • експеримент-
  • ограничения-
  • мерки-
  • вирус-
  • болници

Великобритания провежда експеримент без аналог в света. Как ще завърши той?

Без ограничения в пандемията: Великобритания провежда уникален експеримент - 1
Снимка: Shutterstock

В понеделник Великобритания отбеляза “Деня на свободата”, след като повечето ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса отпаднаха. На повечето места носенето на маски е доброволно, както и спазването на дистанция, а клубовете, кината и театрите могат вече да запълват капацитета си на 100 процента. И то без да изискват доказателство от гостите, че са ваксинирани. Такива ще са необходими от есента.

“Кога да го направим, ако не сега?”, попита премиерът Борис Джонсън във виртуална пресконференция. През есента и зимата ситуацията ще е още по-сложна. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които взимат сами решенията си относно пандемията, са далеч по-предпазливи.

Над 50 хиляди новозаразени на ден

Но не всички успяха да отпразнуват “свободата”. В петък здравният министър Саджид Джавид обяви, че е дал положителен тест за COVID-19. Той се карантинира, а примерът му последваха и редица други политици, в това число Борис Джонсън. Джавид далеч не е единствен. В последните дни Великобритания отбелязва ръст на новозаразените с коронавирус. Делта вариантът се разпространява с бързи темпове на Острова и ежедневно биват регистрирани над 50 хиляди случая на новозаразени - числа, близки до пика на втората вълна през зимата. За последните седем дни броят заразените на 100 хиляди души е 399.

Случаите растат, но не и хоспитализациите

Саджид Джавид обяви, че има много леки симптоми. Благодарен съм, че е съм ваксиниран, каза той във видеото, публикувано в социалните мрежи. Дотук 88 процента от британците са получили първата доза от ваксина срещу коронавирус, а 68 процента вече са напълно имунизирани. Експертите обаче не са уверени, че това е достатъчно, за да бъде предотвратена една нова вълна от инфекции. В друг туит здравният министър написа, че “макар числата да вървят нагоре, съотношението между случаите на инфекции и тези на хоспитализираните пациенти е най-ниското досега”. Британските власти очевидно разчитат, че ваксините ще предпазят здравната система на Острова от ново претоварване. В неделя например броят на новите случаи на коронавирус беше над 50 хиляди, но едва 740 пациенти с COVID-19 попаднаха в болница, а 41 изгубиха живота си. Когато през зимата 50 хиляди души се разболяваха за ден, до болница стигаха няколко хиляди от тях. Но това може да се промени и сега.

Мутациите създават риск от ново претоварване на болниците

Експертите прогнозират, че броят на нови случаи ще нарасне до над 100 хиляди в следващите дни. Ако броят на новоприетите пациенти в лечебните заведения достигне до 2000 или 3000 на ден, трябва отново да се въведат строги мерки, предупреждава епидемиологът Нийл Фъргюсън от “Импириъл колидж”. Допълнителен риск създават и мутациите на вируса. Така например в части на Франция, основно на островите в Тихия океан, вече се разпространява бета варианта на вируса, който първо бе открит в Южна Африка. Срещу него ваксината на AstraZeneca, която е най-разпространената във Великобритания, не е особено ефективна. Затова британските туристи, които се връщат от Франция, биват изпращани в 10-дневна карантина.

Един британски експеримент

Масово разхлабване на мерките на фона на растящи числа на новозаразени: Великобритания провежда експеримент, който е невиждан в света. В момента около 1,7 милиона британци се намират в принудителна изолация, което създава големи логистични проблеми. Така например много ватмани и касиери не са на работа, което води до проблеми в градския транспорт и търговията – графикът на влакчетата на метрото е разреден, а работното време на някои магазини е съкратено. На този фон някои съсловни организации настояват задължението за карантиниране да бъде заменено от ежедневни тестове, какъвто принцип е въведен в здравната сфера. Премиерът Джонсън вече обяви подобни изключения за работещите в критичната инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледат от БГ

    23 3 Отговор
    Тук няма никакви мерки...
  • 2 Англичаните са се спасили

    8 7 Отговор
    От германските бомбандировки като са пратили децата в провинцията вън от градовете тия що не ходят на селскостопански бригади като вземат пример от бригадир Аспарухов който кара ланд ровер

    Коментиран от #6

  • 3 Сатана

    31 0 Отговор
    Експериментът е с търпението на хората.Това,че са махнали кърпите от устите добре,но не са премахнали скъпите PCR тестове за влизане в страната ,защото паричките се прибират от избрани от УК говермента лаборатории.Никой в УК не може да накара мазните мюслита да се инжектират,никой.
  • 4 гадно

    13 2 Отговор
    Демек проба-грешка интересно, ако резултата пак не е удовлетворителен ще въведат ли отново ограничения.
  • 5 Сссс

    34 1 Отговор
    Аре стига бе, поне признайте че ваксините са напълно безполезни. Населението ваксинирано поне на 50% Джонстън проболедува, индиеца ваксиниран и пак единия заразен, другия се изолирал!
  • 6 Оракул

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "Англичаните са се спасили":

    Но за сметка на това Софиянци нямаха такъв шанс и бяха бомбардирани от САЩ .За Българските деца новите ни господари хвърляха от самолетите гърмящи писалки ,които откъсвали пръсти и ръчички от невинните Български деца.

    Коментиран от #19

  • 7 мислещ

    31 0 Отговор
    "Без аналог извън Швеция", искате да кажете? И смъртността там вече отдавна падна под средната за Европа от началото на пЛандемията.
  • 8 Еми да пратиш

    8 1 Отговор
    Евреите от окупираните територии за концлагерите в Полша след войната вместо план Маршал план Машала

    Коментиран от #21

  • 9 Майна

    18 3 Отговор
    Първо, това е стара информация и забележете какво ви заявява Джонсън ,,от септември всички посещения и събирания ще бъдат само с ,,ЕВРЕЙСКИТЕ ЗНАЧКИ,,
  • 10 Анджело

    4 1 Отговор
    Секса и пиеньето са най-важни. Cheers
  • 11 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    12 0 Отговор
    Много ми е интересно, като е толкова "страшна" тази "пандемия", британците стоят ли си по домовете след "деня на свободата"? :D
  • 12 2665

    28 1 Отговор
    И от кога НОРМАЛНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ е "Уникален експеримент" ?
  • 13 Hoho Boho

    24 1 Отговор
    Великобритания, 19.06.2021:
    Нови случай - 40 000 на ден
    Ваксинирани с две дози - 55%
    Ваксинирани с една доза - 70%

    Очевиден провал за рестрикциите и ваксинациите.
    Във Великобритания не провеждат "уникален експеримен", а приключват с този провалил се ежсперимент.

    Започват нормален живот.

    Коментиран от #17

  • 14 dfu

    2 5 Отговор
    "В неделя например броят на новите случаи на коронавирус беше над 50 хиляди, но едва 740 пациенти с COVID-19 попаднаха в болница, а 41 изгубиха живота си. Когато през зимата 50 хиляди души се разболяваха за ден, до болница стигаха няколко хиляди от тях. Но това може да се промени и сега."

    Oпрeдeлeнo щe ce прoмeни. Ceгa при тях имa лeтeн грип. Зимaтa зимният грип пaк щe вдигнe чиcлaтa и aкo нe ca вaкcинирaни, щe бъдaт в кoвид cтaтиcтикaтa нa бoлни и умрeли, aкo ca вaкcинирaни щe ги пишaт зa грипни уcлoжнeния или oт придружaвaщи зaбoлявaния.
  • 15 Саджид Джавид

    8 0 Отговор
    Истински великобританец
  • 16 Хахаха

    9 0 Отговор
    Ако ваксинирани хващат вируса , значи ВАКСИНАТА НЕ ФУНКЦИОНИРА
  • 17 Оракула

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Hoho Boho":

    Ясно е, че въобще не си в час ,
    защо се ваксинират хората?
    Охо -Бохооо, ваксинацията е за да предпази ваксинирания,
    от заразата ,
    той продължава да бъде преносител на вируса ,
    ако се зарази!

    Може да носи вируса на заразата ,
    докато му действа ваксината ,

    после вируса понася него, към небесата!

    Сега ясно ли ти е , защо се ваксинират хората????
  • 18 Малоумие

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: “Кога да го направим, ако не сега?”.
    Интересно защо не реши да го направиш в началото на май, когато новозаразените бяха 1700, 1800 дневно, а чака до сега да станат 45000?
  • 19 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Оракул":

    Затова подлогите толкова ги харесват и им слагат паметници.
  • 20 От страни

    1 1 Отговор
    Същноста на експеримента е да мрат повече. Той Борко го каза.
  • 21 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Еми да пратиш":

    А по време на войната просто план Маша.