21 Юли, 2021 11:43 1 881 17

Български лекар-генетик е избран за член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика

  • лекар-
  • генетик-
  • олга антонова

Сънародничката ни ще изпълнява отговорната функция в рамките на петгодишен мандат

София, 21.07.2021 г. ─ Д-р Олга Антонова се нарежда сред водещите експерти, ангажирани с изпълнението на политиките и дейностите, инициирани от Европейското дружество по човешка генетика (European Society of Human Genetics – ESHG). В периода 2021 – 2025 година тя ще бъде част от управителния съвет, който е отговорен за провеждането на проучвания, разпространението на информация и налагането на добри практики в областта. Членовете на борда се избират с таен вот измежду всички представители на престижната неправителствена организация и получават правото да участват във взимането на ключови решения, свързани с нейното развитие.

Български лекар-генетик е избран за член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика

„За мен този пост е възможност чрез опита и експертизата си да помогна за създаването на по-качествени и достъпни решения в сферата на генетиката. Приемам много сериозно мисията на дружеството, която е свързана с поддържането на активна изследователска дейност и високи стандарти в клиничната практика. Смятам, че основен приоритет за нас, като екип, трябва да бъде изграждането на добре работеща мрежа от хора и организации, обединени от тази обща цел.“

Д-р Олга Антонова е специалист по медицинска генетика с над 10-годишен професионален опит. Към момента тя е главен асистент в Катедра по медицинска генетика и специализант в програма „Хранене и диететика“ към Медицински университет ─ София. Освен това е и част от екипа на българската компания Re:Gena, която предлага персонализирани програми и решения в областта на функционалната геномика. В ролята си на медико-генетичен консултант там тя работи с хора, които търсят начин да подобрят здравето си, да направят положителни промени във външния си вид и да намалят риска от развитието на широк спектър от заболявания, съобразявайки се с особеностите на своята ДНК.

Българката се присъединява към Европейското дружество по човешка генетика през 2009 година. Заедно с нея към днешна дата в ESHG са регистрирани над 2 000 специалисти, практикуващи в рамките на и извън Стария континент. Като член на управителния съвет, д-р Антонова вече участва в заседания и дискусии, касаещи както реализирани, така и бъдещи негови проекти. До края на своя мандат тя ще бъде ангажирана с популяризирането на различни научни, социално-политически и образователни активности, както и със създаването и подбора на публикации за списанието, издавано от неправителствената организация.

С решение, взето на заседание на ESHG през юни 2021 година, младата лекарка е избрана и за член на Комитета по публични и професионални политики (The Public and Professional Policy Committee – PPPPC). Мисията на Комитета е да допринася за отговорното приложение на иновациите в човешката генетика. Задачата на д-р Антонова и нейните колеги е да идентифицират и работят по етични, социални и политически проблеми в сферата. Отговорностите им включват участие в различни събития и дискусии; предоставяне на експертно мнение чрез политически становища, препоръки и публикации; изготвяне на насоки при разработването и налагането на национални и международни политики, касаещи човешката генетика.

За Европейското дружество по човешка генетика (ESHG)

Дружеството е създадено през 1967 година от група водещи специалисти в областта на генетиката. От 2020 година седалището му е Виена, а ESHG е регистрирано по австрийското законодателство. То функционира като нестопанска организация, която действа изцяло в подкрепа на публичния интерес. Неговите цели са свързани с провеждането на научни изследвания и приложението им в клиничната практика, както и с повишаването на квалификацията на специалистите и разбирането на обществото в областта на човешката и медицинска генетика.

За Re:Gena

Re:Gena е българска компания, която предлага доказано работещи решения в сферата на персонализираната медицина и функционалната геномика. Те включват генетични изследвания, услуги и цялостни програми, свързани с тяхното приложение, включително интерпретативни доклади, индивидуални консултации и режими, изготвени от експерти в областта на генетиката, храненето, спорта, психологията и други. Решенията, част от портфолиото на Re:Gena, дават персонализирани насоки и подкрепа при изграждането на хранителни и спортни режими, промяна на навиците и начина на живот, както и при превенцията и овладяването на редица хронични заболявания и здравни проблеми, свързани с начина на живот. Компанията работи както със специалисти в зравната сфера, така и с крайни потребители. Re:Gena е ангажирана с предоставянето на информация и експертиза в помощ на хората, които искат да вземат работещи и ефективни мерки в грижата за своето здраве и външен вид.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРО НЮЗ

    1 6 Отговор
    Е тая ще работи и направи подходяща ваксина как българина от известен европейски гларус да стане джендър
  • 2 Браво

    4 4 Отговор
    Браво, ето това е красива жена!
  • 3 Проф. Гейтс

    1 4 Отговор
    Ще ви генно-модифицират всички в джендъри, аре да ви е честито.
  • 4 Що не станах доктор...!

    2 2 Отговор
    Има добра, специалност докторката,, но доколко е осъществимо, това е въпроса,, защото е скъпо това,,, удоволствие,, то няма как да се поеме от ,, държавата,, ако можеха, да, спомогнат и да се раждат по малко,, дефектни хора,, също щеше да, бъде добре, да пази Бог....!

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Още нито един 3л0бен коментар от доганофилите. Защо ли? Да не би материалът в статията да им е прекалено сложен за разбиране?

    Коментиран от #7

  • 6 Що не бях админ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Що не станах доктор...!":

    Дефектните хора се познават по дефектните постове.

    Коментиран от #14

  • 7 антитрол

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    #4 позитивен ли ти се вижда? Ти ли го писа?

    Коментиран от #9

  • 8 цербер

    1 0 Отговор
    Българска лекарка-генетичка е избрана за членка на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика.
  • 9 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "антитрол":

    Не съм аз, но той не излъчва българофобството, за което говоря.
  • 10 Госあ

    2 2 Отговор
    Поредната калинка в раздутата европейска администрация. Генетика се учи от молекулярни биолози, а анатомия и донякъде физиология от лекарите.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    "До края на своя мандат тя ще бъде ангажирана с популяризирането на различни научни, социално-политически и образователни активности, както и със създаването и подбора на публикации за списанието, издавано от неправителствената организация." Това имам предвид.
  • 12 3833

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Вие сигурно сте някоя неориентирана биоложка.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "3833":

    Аз съм молекулярен биолог с експертиза в протеомиката, метаболомиката и геномното редактиране. Експертиза от Люксембург, Франция и Япония. Имам подписан двугодишен договор с Китай, който трябва да бъде стартиран до края на годината. Та така. Като отида на лекар, очаквам да ми взема секрети,които да прати в лаборатория и да ми мери кръвното налягане, а не да ми говори за астрофизика. Защото лекарите разбират от молекулярна биология, колкото аз от астрофизика. Окей ?
  • 14 Хакер, баба,, дядо, съсетка

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Що не бях админ":

    Или нещо друго имаш предвид..!?
  • 15 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "3833":

    п.п. а вие да не сте някоя гинеколожка, която много разбира от устойчива енергетика ? Щото знаем за една такава.
  • 16 Един админ

    1 0 Отговор
    Толкова ли е важен този пост, да притеснява и подслушва семейство, това влиза ли в правомощията му, за това ли се учи за компютри, виж ти, ти си,, хитър,, ние сме,, прости,, толкова сте,, гнусни,,.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.