2 Август, 2021 20:02 4 653 72

COVID вариант Делта се разпространява като горски пожар, лекари отчитат сериозно протичане при неваксинираните

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Необходима е повече работа за сравняване на резултатите между по-голям брой индивиди в епидемиологични проучвания, за да се определи дали един вариант причинява по-тежко заболяване от друг вариант

COVID вариант Делта се разпространява като горски пожар, лекари отчитат сериозно протичане при неваксинираните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С нова вълна от инфекции с COVID -19, подхранвана от варианта Делта по света, лекари и учени се мъчат да разберат колко сериозно тази последна версия на коронавируса разболява хората, главно неваксинираните, съобщава "Ройтерс".

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията - CDC предупредиха, че Делта, първоначално идентифициран в Индия, а сега доминираща в световен мащаб, е вероятно по-тежък от по-ранните версии на вируса.

Агенцията цитира изследвания в Канада, Сингапур и Шотландия, че хората, заразени с варианта Делта е по-вероятно да бъдат хоспитализирани от пациентите от по-ранния пик на пандемията.

В интервюта с "Ройтерс" експертите коментираха за по-голям риск от варианта, но констатациите все още не са прегледани от външни експерти. Лекарите, лекуващи пациенти, заразени с Делта, описват по-бързото появяване на симптомите на COVID-19 и в много региони като цяло увеличаване на сериозните случаи.

Необходима е повече работа за сравняване на резултатите между по-голям брой индивиди в епидемиологични проучвания, за да се определи дали един вариант причинява по-тежко заболяване от друг вариант.

"Трудно е да се определи увеличаването на тежестта в населението", коментира Лорънс Йънг, вирусолог от британското медицинско училище Уоруик. Освен това е вероятно извънредният процент на предаване на Делта също да допринесе за по-голям брой тежки случаи в болниците.

Шейн Кроти, вирусолог от Института по имунология La Jolla в Сан Диего, заяви, че най-ясният индикатор, че вариантът може да причини по-тежко заболяване, идва от изследването в Шотландия, което установи, че Делта приблизително удвоява риска от хоспитализация в сравнение с по-ранна версия.

По-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи от коронавирус в САЩ са при хора, които не са ваксинирани. Има доказателства, че ваксините са по-малко ефективни при хора с нарушена имунна система.

За ваксинирани хора, без такива с придружаващи заболявания, ако се заразят, те в повечето случаи ще са с асимптоматично или леко заболяване, коментира д-р Грегъри Полша, експерт по инфекциозни болести в клиниката Maйо.

"Но те могат да го предадат на членове на семейството и други, които може да нямат такъв късмет. Трябва да бъдем ваксинирани и с маски, в противен случай за четвърти път ще сме в нова вълна и от това ще излязат по-лоши варианти."

Степента на тежко заболяване, особено в региони, където процентът на ваксинации е нисък, отново натоварва здравните работници на първа линия на пандемията.

"Това е като горски пожар, това не е тлеещ лагерен огън и в момента гори и се разраства", каза д-р Мишел Барон, старши медицински директор по превенция и контрол на инфекциите в UCHealth в Колорадо.

Изследвания от Китай показват, че вариантът Делта се възпроизвежда много по-бързо и генерира 1000 пъти повече вирус в организма в сравнение с първоначалния щам, това подчертава най-голямата опасност от тази нова вълна, каза Барън.

Други лекари казват, че пациентите, заразени с Делта, изглежда се разболяват по-бързо и в някои случаи с по-тежки симптоми от тези, които са лекували по-рано по време на пандемията.

"Виждаме все повече пациенти, които се нуждаят от кислород от предишните пикове", каза д-р Бенджамин Барлоу, главен лекар в American Family Care, верига от спешни клиники от 28 щата.

В неговата клиника в Бирмингам, Алабама, Барлоу каза, че около 20% от пациентите са с положителен тест в сравнение с 2-3% преди няколко седмици. Като пациентите се оценяват за потенциален прием в болница и кислородна подкрепа.

Дейвид Монтефиори, директор на Лабораторията за изследване и развитие на ваксини срещу СПИН в Университетския медицински център Дюк, каза, че вариантът Делта е по-заразен и води до по-бързо начало на заболяването - особено при неваксинираните.

"Честно казано, от този вариант, който е малко по-тежък, идва сериозността. Не просто е по-лесно да се предаде, но си и по-болен", коментира Монтефиори.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Испания

    116 17 Отговор
    лъжете двойно ваксинираните ги удря 2 пъти по силно !

    Коментиран от #29, #57, #69

  • 2 67778

    110 15 Отговор
    Спрете се - никой не ви вярва. Няма никакъв делта никаква гама - единствената цел е да привлекат овце за боцване

    Коментиран от #16, #65, #68, #70

  • 3 ТаУмВзе

    69 12 Отговор
    Не се страхувам от нищо. Не очаквам нищо. Аз съм свободен. Казандзакис.

    Коментиран от #47

  • 4 Последния Софиянец

    49 9 Отговор
    По-добре да те хване Делта вариант, отколкото, Делта гард!
  • 5 Като

    33 6 Отговор
    трипер ли ?
  • 6 КОТарАК

    102 8 Отговор
    всички мои познати , починали от началото на тая простотия , ги писаха от КОВИД. явно оная лекарка , която каза , че всички са за затвора се отнася не само за у нас но и за света. СЗО са най-опасната мафия. минава оръжейната и петролната
  • 7 ГГГГГ

    76 5 Отговор
    "Случайно" точно сега Терористите от фармацията повишиха цените!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    52 11 Отговор
    Всеки ваксиниран ще умре, но не от естествена смърт в рамките на няколко години.
  • 10 Да бе

    85 10 Отговор
    В Израел е пълно с болни, при 80 процента ваксинирано население, нещо ви куца пропагандата

    Коментиран от #25

  • 11 Като горски пожар

    54 6 Отговор
    Се разпространяват преувеличените бройки! Не сме толкова глупави за каквито ни взимат! Крайно време е да спрат да ни плашат и стресират! Всички виждаме, че и ваксините са не ефикасни! Защо тогава да се ваксинираме като не се знае с колко дози и до кога ще се ваксинираме! Никои не ти дава 100%сигурност от заразяване или увреждания след ваксинация! Не вярвам, че няма човек които да не се е срещал с вируса от както съществува!
  • 12 Разгеле

    8 15 Отговор
    А дано тази Делта е по ефективна и да си свърши работата, този път както трябва.
  • 13 Шопо

    46 5 Отговор
    Нема да ни кандардисате ,бе синове на Авраам

    Коментиран от #22

  • 14 Уханеца

    4 22 Отговор
    Псета тихоооо,да не пуснем новия мутант
  • 15 Начи така а

    33 4 Отговор
    Вие ми отваряте границите, а аз трябва заради това да се боцвам? Е няма как да стане.
  • 16 5785

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "67778":

    Но има омега вариант. След това ще е бета и най- тежкия вариант ще е овцета вариант.
  • 17 Уса

    47 3 Отговор
    Тъщата е на 95 и имаше делта за 3-4 дена само малко температура и болки в краката това е вашата смъртоносна делта.Водихме я на доктор искаха да я слагат на системи и отказахме оправи се сама в къщи.Сега яде нормално и ходи по двора

    Коментиран от #20

  • 18 Рошко

    44 2 Отговор
    Сигурно, с половината свят вече измря, учени банкери милиардери как пък един не го хвана
  • 19 Гад

    7 25 Отговор
    Не, не! Не е възможно тук да се събрали всички от психодиспансера, не!
  • 20 др Гей Билтс

    21 2 Отговор

    До коментар #17 от "Уса":

    Ако сте я били дали на ангелите на смъртта да я оплаквате вече.
  • 21 Верно ли

    35 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Но те могат да го предадат на членове на семейството и други, които може да нямат такъв късмет. Трябва да бъдем ваксинирани и с маски... и с шнорхел в г.за!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Д-р Пси

    45 1 Отговор
    Гледайте, кой е пуснал статията и не си хабете психиката да четете нататък! 99,9% от този тип манипулативни и пропагандни статии се пускат от 2-3 лица или псевдонима и DW!
  • 24 boiko

    30 1 Отговор
    Нещата отиват към кървава саморазправа с правителството
  • 25 mi6osp

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "Да бе":

    Фантазираш. Израел има 59.4 процента ваксинирани на 01.08 2021. През седмицата в Израел са починали от covid 17 човека.

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 На кратко

    29 0 Отговор
    Лекарите на заплата към СЗО са най-големите дегенерати.Мислещите хора все по-малко вярват на лекарите-бизнесмени.Това озлобява последните и започват да се държат като Банкянски мутропитеци.
  • 28 ANIMAL

    19 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    COVID вариант Делта се разпространява като горски пожар, лекари отчитат сериозно протичане при "неваксинираните",интересно как протича при ваксинираните,до тук съм съгласен,с фактът че вирусът въобще с всичките му мутацй съществува,от моя гледна точка произлязъл от незнайна секретна лаболатория,и изтърван или пуснат с определена цел,най вероятно,за да може първо 5-6 световни компанй да продадът така наречените си набързо изготвени и неизвестни и не тествани за простолюдието ваксини,а зад кулисно така наречения "елит на обществото" отдавна е боцнат с истинската противоотрова ваксината за "богоизбраните" сещайте се защо!
  • 29 Изобличител

    4 26 Отговор

    До коментар #1 от "Испания":

    Ти вирусолог ли си? Къде са доказателствата, че лъжат? Дай линк? просто искам да знам ти откъде знаеш, че лъжат? Чакам отговор и то с факти, а не, една баба каза. Иначе ти ще си лъжльо. Като повечето псевдо експерти, разбирачи всичколози в този форум.

    Коментиран от #35, #59

  • 30 хмм

    28 1 Отговор
    Няма да се ваксинирам ако ще всички гръцки букви да преминат. Няма да се самоубивам с отровата която наричате ваксина. Ще умра от каквото ми е писано.

    Коментиран от #44, #60

  • 31 123

    21 1 Отговор
    Повечето новинарски сайтчета, телевизии, радиа в целия свят са под контрола на Сатанистите. От един център се пуска дезинформацията на различни езици.
  • 32 сзо

    5 6 Отговор
    Пуснаха болните ватници да пристигат ,после делта варианта се разпространявал като горски пожар.От шестаци кво да очакваме.
  • 33 Изобличител

    5 28 Отговор

    До коментар #25 от "mi6osp":

    Във всички страни със високи нива на ваксинация, смъртните случай са намалели драстично, това са фактите.

    И не се хаби да обясняваш на форумната паплач, те си знаят всичко, като оня от УСА дето баба му на 95 не умряла и сега си цъкала на полето, от което следва, че това е лъжа, една грипче, тия половин милион умрели в УСА са некви слабаци, сухи съчки и така или иначе е трябвало да умрат.

    В БГ вирее страшно просто население, а като им го кажеш и докажеш с факти, стават агресивни и още по озлобени. Затова сме на последно място във всички класации. Чао Ганьовци!

    Коментиран от #37, #42, #51

  • 34 ДОБРИЯ ДОКТОР

    6 3 Отговор
    НА ЕСЕН С ПЕСЕН:CLOSED 🚾
  • 35 Miro

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Изобличител":

    ТИ май си от прекаранит ваксинирал си се ХАХА
  • 36 Стьопа

    2 5 Отговор
    Другари, ТОВА Е РУСКИ КАБИНЕТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ ! Ако толкова много ви харесва там - чемодан, вокзал - Сибир !
  • 37 Оня

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Изобличител":

    Ти си отличен пример
  • 38 провинциалист

    12 0 Отговор
    При засичане на вариант "делта" пср-тестът показва 4 чертички; при "гама" ще показва 5.
  • 39 Иванов

    19 0 Отговор
    Нека си дрънкат за вълните и делтите.На хората им омръзна всеки ден едно и също.Просто ще настъпили и този момент,когато човешкото търпение ще избухне.Не може да се живее по този начин.
  • 40 ХАН АСПА РУХ

    2 2 Отговор
    Ама никой не те кара да живееш.
  • 41 !!!!

    18 1 Отговор
    Махайте вече извънредното положение. За какво тормозите хората? За какво продължаваме да се маскираме всички? Който го е страх да си носи парцала на устата. Нали има ваксини. Който го е страх да се боцка.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Само да питам

    15 1 Отговор
    КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ДРУГИТЕ ВИРУСИ ?

    Коментиран от #46

  • 44 Хораа

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "хмм":

    По добре не се ваксинирай.Освободи ни от теб и глупостите.
  • 45 Никос

    11 1 Отговор
    Потърсете това в търсачките A manufactured illusion. Dr David Martin with Reiner Fuellmich 9/7/21, Коронавирусът се появява за първи път в патентните документи като част от ветеринарната наука. Първата патентована ваксина против коронавирус е по заявление на Pfizer и включва технологията на база шипов протеин — същата тази иновация, която сега уж беше изобретена и разработена по спешност. Проблемът е, че заявлението за патент на тази първа ваксина е подадена на 28 януари 2000 г. Ваксината с шипов протеин е патентована преди 21 години, така че теорията за случайно натъкване на революционната технология е нелепа и невярна.

    Тимъти Милър, Шарън Клепфер, Албърт Пол Рийд и Илейн Джоунс са подали на 28 януари 2000 г. заявление за това, което в крайна сметка води до американски патент с номер 6372-224 — ваксина с шипов протеин за кучешкия коронавирус, една от многото разновидности на този вирус, който до 1999 г. е бил предмет основно на ветеринарната медицина.

    Архивът съдържа най-вече работата на Ралф Барак върху зайците и заешката кардиомиопатия, създаваща значителни проблеми сред животновъдите, а след това разработката на Pfizer за ваксина с шипов протеин против кучешки коронавирус. От документацията ясно се вижда, че нито концепцията за ваксина с шипов протеин, нито връзката между коронавирусния патоген и шиповия протеин са новост. Патентните декларации са на възраст 22 години.

    Коментиран от #48

  • 46 Логично

    16 1 Отговор

    До коментар #43 от "Само да питам":

    Вече няма сезонни грипове и настинки.Вече всичко е ковид.Дори и да имаш хрема пак е ковид!
  • 47 Никос Казандзакис

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Целта на властите внушаващи ни пландемията е да отнеме свободата хората.

    Страхливият сам си продава свободата, но не може да си купи смелост. Успокоява се, че си е купил здраве. Колко жалко за тях е, че никой не продава здраве на страхливите.

    Коментиран от #52

  • 48 Никос

    11 1 Отговор

    До коментар #45 от "Никос":

    По-големият проблем обаче е това, че Антъни Фаучи и Националният институт по алергия и инфекциозни болести са счели, че поради податливостта си, коронавирусите за подходящ кандидат за разработката на ваксини против HIV, така че е невъзможно SARS да бъде естествена прогресия на генетично модифициран коронавирус.

    Всъщност именно през 1999-а Антъни Фаучи е финансирал подобни изследвания в университета на Северна Каролина. Моля да обърнете внимание на това, което сега ще прочета, защото то е директно от заявката за патент, подадена на 19 април 2002 г. Да, правилно чувате датата — през 2002 г. Американският институт по алергия и инфекциозни болести е създал инфекциозна репликация на коронавирус, таргетиращ конкретно човешкия белодробен епител. Иначе казано, SARS е създаден и патентован на 19 април 2002 г., месеци преди предполагаемата му първа поява в Азия.

    Този американски патент, издаден под номер 7279327, както и специфичната генна последователност, включена в него, ясно показват, че механизмът и свързващите елементи на шиповия протеин са ни били добре познати. Значи страшният нов вирус, с който плашат хората, е не само нарочно създаден, но и може да бъде синтетично модифициран в лаборатория чрез елементарни ДНК секвенции и промени в компютърния код. В началото технологията на производство на патогени чрез промяна в кода е била финансирана с цел разработка на векторни ваксини против HIV.
  • 49 солк и себин

    16 1 Отговор
    колкото да го увъртате,пак никой няма да се самоубие със вашите т.нар. ваксини!!!
  • 50 Данаил Лазаров

    11 1 Отговор
    Вирус НЯМА, всичко е лъжа-измама!!! Стига сте лъгали хората, вие си ги бийте тези отровни "ваксини", на себе си!
  • 51 yordan

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "Изобличител":

    ТИ КОЛКО ВЗИМАШ БЕ МИСИР ДА СТАНЕШ СТАТИСТИК.КОВИД ПАСПОРТ 100 ЛЕВА ,МИСИРИТЕ КАТО ТЕБ СИ ВИКАТ ВАКСИНИРАТ СЕ ,ВСИЧКО Е ОК .СЕДИ ДОМА С МАСКА И МИРУВАЙ НЕ СИ ПО-УМЕН ОТ НАС

    Коментиран от #53

  • 52 ТаУмВзе

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Никос Казандзакис":

    Власти? Това е Архитектура на Геноцидната натура! Инептокрация/власт на глупавите/. И Пак пиша, От нас Зависи. От всеки един Ум. Тази екзотична, еретична дума Ум.
  • 53 ХАН АСПА РУХ

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "yordan":

    Може да не е по умен от вас,но със сигурност е по -богат от вас.

    Коментиран от #54

  • 54 Шерт

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "ХАН АСПА РУХ":

    То това не е трудно .
  • 55 Hoho Boho

    9 0 Отговор
    Дайте да я видим тази статистика!
    Колко неваксинирани и колко "ваксинирани" са заразени през последния месец.
  • 56 Хораа

    5 0 Отговор
    Подкрепям.Дайте да я видим тази статистика.
  • 57 Тра-ла-ла

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Испания":

    Иначе са добри! За малко да им се вържа! 😂😂😂😂
  • 58 Бай Петьо комшията

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Според Нюрнбергския медицински кодекс, тези, които организираха това, подлежат на смъртно наказание.
  • 59 Тра-ла-ла

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Изобличител":

    А доказателствата, че казват истината къде са!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 12345678

    4 0 Отговор
    Болни тикви. Не се спряха.
    Делтата е хрема, изкарах я. Като си направя тест за антитела ще публикувам резултата.
    Как ще набодат без мое съгласие?
    Нали трябва да отида при личния лекар да поръча ваксина. Добре. Че имам лекар, който не вярва в Короната. 😁

    Коментиран от #62

  • 62 още

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "12345678":

    И аз изкарах нещо подобно.Хрема и гадене 3 дена.Преди това се доближих до руснаци на пазара,но не знам дали това е причината.Може и да греша.
  • 63 Иван

    3 0 Отговор
    Не знаех че може да си болен, по-болен и най-болен от Ковид! Вече даже и сами не се чувате какво говорите и пишете!
  • 64 Сменшници

    0 0 Отговор
    да ама не 70% от ваксаните са в болница от тия дето успяват да стигнат до болница... Който си е кекав и с 20 ваксини да се набоде тялото на базата на ваксината си прави защита ама като не може да си направи и по принцип защита пиши го бегало...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Хихата

    2 0 Отговор
    "За ваксинирани хора, без такива с придружаващи заболявания, ако се заразят, те в повечето случаи ще са с асимптоматично или леко заболяване"... колко манипулативно! Че те и неваксинираните, БЕЗ придружаващи заболявания го карат по същия начин - за кво тогаз да се бодат?